Domov O knjižnici Uvodni pozdrav

Uvodni pozdrav

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka je osrednja knjižnica občin Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri. S svojimi enotami v Škofji Loki, na Trati, v Poljanah, Gorenji vasi, na Sovodnjem, v Žireh in Železnikih skrbi za opravljanje osnovnega poslanstva, ki je zakonsko določeno, t.j zagotavljanje dostopa do knjižničnega gradiva ter ostalih nalog, ki jih določa Zakon o knjižničarstvu.

V času, ki pogosto ni prijazen do posameznika skrbi, da knjiga ne ostaja oddaljen in nedostopen cilj. Prav tako s svojimi več kot  petsto (500) dogodki letno (obiski skupin, prireditve raznih vsebin, ure pravljic, …), ki se zvrstijo v mreži vseh enot skrbi, da sleherni prebivalec okolja v katerem deluje ne glede na starost, spol, izobrazbo ali lastni interes, najde nekaj za sebe.

Knjižnica je živ organizem, ki se spreminja in prilagaja času in prostoru v katerega je vpeta in kateremu služi. Zato prisluhnemo željam in pobudam naših uporabnikov tam kjer je to mogoče, oz. nam to omogočata prostor, število strokovnih sodelavcev in finančna sredstva namenjena njenemu delovanju. Ker pa je knjižnica namenjena predvsem uporabnikom, smo toliko bolj veseli njihovih pobud in predlogov.

Javni prostori kjer se dnevno srečujemo so običajno povezani z raznimi dejavnostmi, ki obiskovalca zasipajo s tako in drugačno ponudbo v želji, da bi od njega kaj prejeli – običajno kaj prodali. Zato naj za konec tega uvoda navedemo nekaj ugotovitev in pogledov na funkcijo knjižnice kot javnega prostora:

V mednarodnih merilih obstajajo mesta, ki na indeksu kvalitete bivanja dosegajo najvišje ocene. To so mesta, ki imajo novo ali pa so obnovili staro splošno knjižnico, ugotavljata Rasmussen in Jochumsen[1].

Ljudje se bodo vedno želeli srečevati v nevtralnih prostorih ugotavlja britanski psihoanalitik Winnicott. To so prostori, ki povezujejo zunanji in notranji javni prostor, subjektivnost in objektivnost, prostori kjer se združujeta intimnost odnosov in ustvarjalnosti.

Digitalna revolucija bo trajala naprej in tudi tiskana zbirka gradiva bo izgubljala na pomenu, toda humanistični ideal knjižnice bo ostal nespremenjen in vedno potreben okolju.

Tehnologije se bodo spreminjale toda posameznikov talent in toleranca bosta vedno obstajali in potrebovali prostor za združevanje. Splošne knjižnice nudijo tak prostor: »kjer ti ni potrebno delati ničesar, kupiti ničesar, lahko samo preprosto si«. Prostor, ki bo združeval interese skupnosti in posamezniku dovoljeval razkošje biti sam v povezavi z ostalimi, možnost za razmišljanje in sanjarjenje.[2] 

Zato pridite v našo knjižnico, ker je to predvsem vaša knjižnica!


[1] Rasmussen, C. and Jochumsen, H. (2009): The fall and rise of the physical library. – BOBCATSSS Symposium

[2] Talve, A.: Libraries as places of invention. – Library Management, vol. 32, no. 8/9, 2011

 

Koledar prireditev

<< April 2020 >> 
 P  T  S  Č  P  S  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

e-viri

biblos side

AKTUALNO!

fb

dobre-knjige

E-knjige za izposojo v Slovenščini

biblos

 

Beremo skupaj na Radiu Sora

Socialna omrežja

pinterest.png

biblos
cobiss-new
moja knjižnica
Knjiga-na-dom
libroam
eduroam
ius-info-logo dlib
kamra tax-fin-lex
kamra pasice_male_vec

Elektronske zbirke dostopne z računalnikov v naši knjižnici:

pasice_male_Classical pasice_male_Psilosophy
press reader pasice_male_UradniList
  pasice_male_vec

 

Elektronski viri z oddaljenim dostopom:

pasice_male_artonline pasice_male_ebscoHost
pasice_male_MusicOnline pasice_male_oxford
pasice_male_OxfordDictionary pasice_male_vecer
pasice_maleBritannicaOnline pasice_male_vec

© Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka. Vse pravice pridržane.