Domov Gradivo Knjižničarji priporočamo

Knjižničarji priporočamo - junij 2011

  1. Chatelet, Noelle: Ženska v rdečem. Radovljica : Didakta, 2001
   Starost ni več čas za strastna čustva, si misli večina. A sedemdesetletni Marti in staremu umetniku Feliksu se zgodi prav to. Med njima se vname resnična, strastna ljubezen. Otroci in vnuki začudeno opazujejo Marto, ki se spremeni v romantično dekle in končno okusi sladkosti prave ljubezni. Roman je lahkotna hvalnica ljubezni.

  2. Gaarder, Jostein: Lepotica s pomarančami. Ljubljana : Vale-Novak, 2005
   Svetovno znan norveški pisatelj in profesor filozofije se tudi v tem delu poigrava z vprašanjem o smislu življenja in o vesoljnem svetu. Zgodbo pripoveduje osiroteli najstnik George. Stara starša mu nekega dne izročita pismo pokojnega očeta, ki sta ga naključno našla med brkljanjem po kleti. Oče se v pismu z njim živo pogovarja in mu pripoveduje napeto zgodbo o lepotici s pomarančami, ki jo je nekega dne srečal na prepolnem tramvaju. Kdo je bila skrivnostna ženska, ki je očarala njegovega očeta?

  3. Strasser, Todd: Val. Ljubljana : Modrijan, 2009
   Avtorja je k pisanju kratkega romana spodbudil resnični dogodek leta 1967 na kalifornijski srednji šoli v mestu Palo Alto. Mlad profesor je pri pouku zgodovine izpeljal na prvi pogled nedolžen poskus, da bi  ponazoril logiko in način delovanja totalitarističnih družbenih sistemov. Toda poskus je šel predaleč. Roman odlično prikaže, kako je ta nenavadni pedagoški eksperiment učinkoval na dijake, kaj vse so preživeli in do kakšnih spoznanj so se dokopali.

  4. Kristof, Agota: Šolski zvezek. Ljubljana : Študentska založba, 2002
   Zgodba govori o odraščanju bratov dvojčkov, ki ju sredi vojne vihre starši zapustijo in dajo v oskrbo skopuški in trdosrčni Stari mami. Pomanjkanje, nasilje in smrt prežijo za vsakim vogalom. V boju za preživetje  se urita v prenašanju telesnih in duševnih bolečin  z raznimi veščinami (beračenje, postenje, negibnost, okrutnost), dokler povsem čustveno ne otopita. Mala pretkana bojevnika si rešita glavo tudi s pomočjo maščevanja. Roman je literarna mojstrovina in hkrati šola za vse mehkužneže.

  5. Bondoux, Anne-Laure: Morilčeve solze. V Ljubljani : Cankarjeva založba, 2006
   Morilec Angel Allegria pride na samotno kmetijo na jugu Čila in hladnokrvno umori gospodarja in njegovo ženo. Prizanese samo njunemu petletnemu sinu Paolu. Moški, katerega življenje je bilo doslej prežeto samo z nasiljem, vzame dečka za svojega in zaživi z njim na kmetiji. Sčasoma pride na plan tudi njegova občutljiva in humana plat narave. Ko se odpravita v mesto, se zgodba razpleta povsem nepredvidljivo…

  6. Goodwin, Jason: Drevo janičarjev. Ljubljana : Mladinska knjiga, 2007
   Zgodovinska kriminalka angleškega novinarja in pisca knjig o osmanskem cesarstvu je postala uspešnica leta. Zgodba se odvija v 19. stoletju v Istanbulu, ko v velikanskem kotlu najdejo zveriženo truplo vojščaka, v haremskih sobanah pa zadavljeno dekle, ki je bilo tisto noč namenjeno sultanu. Vse kaže, da so v zločin vpleteni janičarji, ki so bili nekoč največja sila osmanske vojske. V lov za morilci se spusti evnuh Yashim, detektiv v službi samega sultana.

  7. Troyat, Henri: Katarina Velika. Murska Sobota : Pomurska založba, 1982
   V Franciji živeči avtor te zanimive biografije o ruski carici je bil ruskega rodu in znan kot pisec biografij ruskih in francoskih klasikov. Knjiga opisuje življenjsko pot  nemške princese, ki se je leta 1745 poročila z bodočim carjem Petrom III. in po njegovi nasilni smrti postala carica. Vladala je 43 let. Bila je odločna in razgledana. Rusijo je uveljavila v mednarodni politiki, podpirala je kulturo in znanost, spodbujala razvoj mest, trgovine, gradila je ceste… Bila pa je tudi ženska. O vsem tem govori njen življenjepis, s katerim potujemo po širni Rusiji in spoznavamo rusko dušo.

  8. Rozman, Sanja: Sanje o rdečem oblaku. Ljubljana : Dan, 1993
   Zdravnica Sanja Rozman je v knjigi želela opisati svojo življenjsko izkušnjo »ženske, ki preveč ljubi«. V obliki dnevniških zapiskov spregovori o  ločitvi od moža, ki je zasvojen z igrami na srečo, o boleči zvezi s poročenim moškim, ki ji ga vzame bolezen… Knjiga je tako namenjena vsem, ki zaradi ljubezni trpijo, ki z ljubeznijo želijo partnerja spremeniti, da bi postal bolj dostopen, razumevajoč in ljubeč, a se ne zavedajo, da so bolezensko zasvojeni z odnosom. Spremna beseda pokojnega dr. Janeza Ruglja govori prav o tem.

  9. Švigelj-Merat, Brina: Coco Diaz ali Zlata vrata. Ljubljana : Cankarjeva založba, 2008
   Roman je napisala v Parizu živeča avtorice slovenskega rodu Brine Švigelj -Merat. To je resnična zgodba o plesalcu tanga, ki se odvija v Parizu, blizu metrojske postaje Zlata vrata, a tudi tam, kjer je tango doma, v Buenos Airesu. »Če napišeš o meni knjigo, te bom naučil plesati«, se je ponudil Coco pisateljici. In kljub temu, da je bila sredi pisanja druge knjige in se ji je zdelo, da zna plesati, je avtorica sprejela kupčijo, saj je dobro vedela, da ji nihče nikoli več ne bo predlagal česa podobnega.

  10. Schmitt, Erich-Emmanuel: Gospod Ibrahim in cvetovi iz Korana. Ljubljana : Vale-Novak, 2005
   Humorna in hkrati ganljiva zgodba pripoveduje o prijateljstvu med mladeničem Mojzesom in starim Arabcem Ibrahimom, ki se splete v starčevi špeceriji, kjer je fant kupoval konzerve za svojega depresivnega očeta. Ker sta starša fanta zapustila, ga je starec posvojil in skupaj sta odšla obiskat dežele Zlatega polmeseca, kjer se je starčeva življenjska pot končala.
 
Stran 1 od 2

Koledar prireditev

<< Julij 2020 >> 
 P  T  S  Č  P  S  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

e-viri

biblos side

AKTUALNO!

fb

dobre-knjige

E-knjige za izposojo v Slovenščini

biblos

 

Beremo skupaj na Radiu Sora

Socialna omrežja

pinterest.png

biblos
cobiss-new
moja knjižnica
Knjiga-na-dom
libroam
eduroam
ius-info-logo dlib
kamra tax-fin-lex
kamra pasice_male_vec

Elektronske zbirke dostopne z računalnikov v naši knjižnici:

pasice_male_Classical pasice_male_Psilosophy
press reader pasice_male_UradniList
  pasice_male_vec

 

Elektronski viri z oddaljenim dostopom:

pasice_male_artonline pasice_male_ebscoHost
pasice_male_MusicOnline pasice_male_oxford
pasice_male_OxfordDictionary pasice_male_vecer
pasice_maleBritannicaOnline pasice_male_vec

© Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka. Vse pravice pridržane.