Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Dnevi kulturne dediščine v knjižnici

Honebread1

Redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici izginjajo, so bili rdeča nit letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.

Da bi predstavili dve redki spretnosti, smo  v naši knjižnici pripravili dve delavnici.

Na knjigoveški delavnici, ki jo je vodila Nadja Maruša Hren, smo najprej spoznali različne tehnike vezave in občudovali njene izvirne izdelke. Pri vezavi je za platnice uporabila naravne materiale kot so lubje, usnje in tekstil. Nato smo sami zvezali knjigo iz kartona in papirja s pomočjo japonske vezave, to je vrsta vezave knjig, kjer se vidi nit, ki povezuje liste in platnice. Nato smo zvezali še zvezek, katerega vezava je bolj enostavna. Pri delu smo uporabili luknjač, kladivo, povoskano nit in šivanko, lepilo in različno dekoracijo.

Kako so nastali dražgoški kruhki in zakaj so jih včasih pekli, so otroci spoznali na delavnici dražgoških kruhkov. Medeno testo so umetelno oblikovali na način, kot ga poznajo na področju Dražgoš. Pri drugem izdelku so dali domišljiji prosto pot in naredili čisto svoj kruhek. Na delavnici so dobili tudi recept z navodili za peko, tako bodo lahko doma ponovno spekli ta lep in okusen medeni kruhek.