Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za odrasle

Zadnja želja: prva knjiga serije Veščec

Geralt iz Rivije je veščec, poklicni morilec, ki je izšolan za pobijanje pošasti. Pri ljudeh (in drugih bitjih) vzbuja sovraštvo, večinoma se ga tudi bojijo – zaradi njegovih podvigov pa ga skrivoma tudi občudujejo. Kljub odporu, ki ga imajo do veščecev, pa jih ljudje navadno prosijo za pomoč, ko se v njihovo bližino naselijo pošasti in bitja, ki jim grenijo življenje. V knjigi spremljamo Geralta in njegove dogodivščine, pridruži se mu tudi Zlatič (angl. Jaskier), bard, ljudski pesnik in pevec, ki ima dolg jezik in vedno zabrede v težave. Kljub temu da se zdi, da je lahko ugotoviti, kdo je pošast in kdo ne, oziroma, kdo je dober in kdo ne, se izkaže, da to ni vedno lahka naloga … Pošast ni nujno zlobna, človek pa ni nujno prijazen … Andrzej Sapkowski, poljski pisatelj, avtor sage Veščec, je v knjige vključil like iz evropske mitologije in slovanskega ljudskega izročila. Knjig iz serije Veščec je skupno osem, trenutno edina prevedena v slovenski jezik je prva knjiga Zadnja želja, tej pa kronološko sledi knjiga Meč usode. Priporočeno je, da se knjige bere po naslednjem vrstnem redu: The Last Wish (Zadnja želja), Sword of Destiny (Meč usode), Blood of Elves, Time of Contempt, Baptism of Fire, The Tower of the Swallow, The Lady of the Lake in Season of Storms. Knjige Veščec (poljsko Wiedźmin; angl. The Witcher) so leta 2007 prvotno predelali v istoimensko videoigro, kasneje pa v grafične romane. Leta 2019 je na portalu Netflix izšla prva sezona serije, kjer v glavni vlogi spremljamo Henryja Cavilla kot Veščeca.

Prispevala: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Spomin na drevo

Enajstletni Jan je prvoosebni pripovedovalec zgodbe o svoji družini, ki jo ima nadvse rad in v kateri se dobro počuti, živijo v Barceloni. Pomemben del družine sta tudi babica in dedek, ki stanujeta v majhni hiši v Vilaverdu. Očka, mamica in Jan ju pogosto obiskujejo, tudi poletne počitnice preživljajo tam. Nekega dne pa se stara starša priselita v Janov dom, kar dečka veseli, vendar čuti, da nekaj ni v redu. Temen oblak nad družino je dedkova napredujoča bolezen, demenca. Avtorica čuteče opisuje Janovo doživljanje dedkove bolezni, žalost in tesnobo ob poslabšanju stanja pa tudi srečne trenutke ob skupnih pogovorih, doživljajih, spominih, ki jih obujajo. Srčna in večplastna pripoved o družinskih odnosih, ki jih huda bolezen plemeniti in poglablja v zavedanju, da je čim več ljubeče bližine edino zatočišče pred neizbežnostjo slovesa.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Alpinistični dnevnik

Knjiga “Pot” Nejca Zaplotnika, enega največjih slovenskih in svetovnih alpinistov, misleca in človeka z veliko začetnico, je dala našemu gorništvu in planinski literaturi tak polet, da še danes ostaja nepresežena. Vendar pa je Nejc pisal svoje alpinistične vtise že pred njo. Tako je ob njegovi 70-letnici (ki je zaradi nesreče pod Manaslujem ni dočakal) izšel še Alpinistični dnevnik, ki popisuje njegova srečanja z gorami med letoma 1969 in 1971. Gre za iskrive in humorne dnevniške zapiske, ki spričo takratne Nejčeve mladosti presenečajo s svojo globino in življenjsko modrostjo. Popisani so njegovi vzponi v gore, ki jih je opravil v s svojimi prijatelji, mdr. s Tonetom Perčičem. Besedilo, ki se mu pozna literarna nadarjenost pisca, je stkano iz avtorjeve “zaljubljenosti” v gore, ki jih ne osvaja kot športnik, ampak kot ponižen občudovalec stvarstva. Knjiga je povezana z ustanovitvijo Odseka Nejca Zaplotnika, ki z zbranimi sredstvi od prodaje dnevnika pomaga uresničiti ljudem različnih zmožnosti pri poteh v gore. Predsednik odseka je Darko Đurić, sicer znani paraolimpijec. Nejčeva žena Mojca, ki je zapiske predala javnosti, je tako posredno uresničila njuno željo, da ko otroci odrastejo, gresta pomagat revnim v Katmandu. Knjižno delo bo razveselilo tako alpiniste kot tudi druge ljubitelje gora, neokrnjene narave in humanistične misli.

Prispevala: Roman Rozina, Mestna knjižnica Grosuplje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mislim, da te poznam

Prevečkrat jemljemo vsakdanje stvari za samoumevne in niti ne vemo, kako zelo dragocene so, dokler jih ne izgubimo, posledice pa so lahko usodne. Včasih se namreč zgodi kaj, kar popolnoma spremeni naše življenje – to, kar smo in tisto, kar smo si želeli doseči. Vse to nam daje v premislek roman ‘Mislim, da te poznam’. James DeWitt iz premožne družine in Danny Allen, ki dobi štipendijo za nadarjene, sta bila nekdaj sošolca na uglednem Kraljevem liceju. Medtem, ko je James živel privilegirano življenje nepremičninskega posrednika in se mu je obetala uspešna politična kariera, je Danny kljub prestižni nagradi opustil študij in zdaj brezposeln, brez vsakršne ambicije životari iz dneva v dan. Potem pa svojo vlogo odigra usoda. V Hrastov dom, kjer se kot oskrbovalec končno zaposli Danny, za krajši čas pride James, ki po hudi poškodbi možganov pred tremi leti ne more več skrbeti sam zase in je sicer v oskrbi preveč zaščitniških staršev. Med njima se začne razvijati posebno prijateljstvo. Ker se James želi spet osamosvojiti, prosi Dannyja, naj se vseli z njim v njegovo stanovanje in postane njegov pomočnik pri vsakdanjih opravilih, sam pa mu na svoj način pomaga spet najti smisel življenja. Mike Gayle nas v svojem drugem romanu, prevedenem v slovenski jezik, opomni tudi, kako nekateri ljudje popolnoma nepričakovano vstopijo v naše življenje in nam pokažejo, da s pomočjo drugemu še najbolj pomagamo samim sebi in da nam cilji, ki smo si jih zamislili sami, niso nujno tisti, ki so nam v resnici namenjeni. Tudi Dannyju in Jamesu, ki sta si želela doseči velike stvari v življenju, se to nazadnje uresniči, vendar ne tako, kot sta nekdaj načrtovala oziroma tako, kot so od njiju pričakovali drugi. Resnično lepa zgodba o novih priložnostih, pravem prijateljstvu in osebnostni rasti.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Bizarno

Glavna junakinja romana je trinajstletna Sally Moe, obsesivna bralka knjig, ki ji pomenijo zatočišče pred tegobami odraščanja. Tako želene počitnice pa bodo to poletje precej drugačne, saj ji psihoterapevt svetuje, naj vsaj za tri mesece opusti branje, se odpre življenju ter išče sublimno v njem. Vsakoletno kampiranje v obmorskem kraju se končno prične, tri matere samohranilke s svojimi otroki se ponovno objamejo. Sally Moe je najbolj vesela prijatelja Dylana, v katerega je že leta zaljubljena. Ko začne dekle pisati dnevnik, se ne zaveda, kakšna pustolovščina se obeta druščini, kako hitro se poletna rutina lahko sprevrže v kaos, kaj vse bo zabeleženo v knjigi njenega življenja. V napeti, nenavadni zgodbi avtor opozarja na anomalije sodobne družbene stvarnosti. Govori o neodgovornem starševstvu, o neupravičenem bogatenju na račun nedolžnih, o starosti, bolezni, umiranju, osamljenosti. Vsemu navkljub čuteči mladi iščejo boljše poti v medosebnih odnosih ter marsikdaj presežejo egoizem in omejenost odraslih. Nizozemski pisatelj Kuyper je napisal več kot petdeset otroških in mladinskih knjig, njegova dela so družbeno angažirana, poetična, globoka, vendar lahko razumljiva, kar mu je prineslo mnoge najprestižnejše nizozemske nagrade in kar je najbolj pomembno, občudovanje bralcev.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Skrivnost z mostu ljubezni

Mitchell Fisher sam vzgaja svojo devetletno hčerko Poppy, potem ko mu je pred nekaj leti umrla žena Anita. Skrbno načrtuje vsak dan svojega in hčerkinega življenja, zmoti ga vsak nepričakovan dogodek. Nekoč je bil zaposlen kot arhitekt in preveč časa preživel ločen od svoje družine, zdaj pa dela za mestni svet in odstranjuje ključavnice, ki jih ljudje obešajo na mostove v njegovem mestu, da bi tako izkazali svojo ljubezen. Nekega dne, ko gre iz službe, zagleda žensko, ki je pritrdila ključavnico na most, nato pa padla v reko. Mitchell skoči za njo, da bi jo rešil, vendar mu ne uspe izvedeti njenega imena. Liza, učiteljica njegove hčerke, vidi posnetek na spletu in žensko, ki jo je rešil, prepozna kot svojo pogrešano sestro. Mitchell se odloči, da bo pomagal najti Yvette, medtem pa s hčerko Poppy čedalje več časa preživljata z Lizo …

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Divji deček : gorski dnevnik

Paolla Cognettija smo pred dvema letoma spoznali v romanu Osem gora, ki je bil leta 2017 ovenčan z italijansko najprestižnejšo literarno nagrado strega. V njem smo spremljali odraščanje dveh fantov. Pietro je osamljen mestni fanta iz Milana, Bruno ni še nikoli zapustil domače gorske vasi. V Divjem dečku se avtor prav tako vrača v gore. Pri tridesetih se počuti nemočnega, izgubljenega in razočaranega. Strmi v belino milanskega neba, prihodnost se mu zdi nepredstavljiva. Zato zapusti mesto, kjer se je rodil in odraščal in se odpravi v gore, v kočo na dva tisoč metrih. Tu v skoraj popolni samoti znova odkrije bolj bistveno življenje in iskrene človeške odnose z edinima sosedoma. Gorjanska ritmičnost življenja ga sooči s preteklostjo, poda se na potovanje iskanja samega sebe.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tri prijateljice

Kako dobro poznamo svoje najboljše prijateljice? Beth, Joanne in Megan po naključnem srečanju na Mestni univerzi v Londonu postanejo najboljše prijateljice. Ko uspešno diplomirajo, se odločijo skupaj proslaviti zaključek študentskega življenja. Odpravijo se v vas izven mesta, kar doživijo, pa spremeni njihova življenja za vedno. Čeprav o dogodku, ki se je tam zgodil, ne spregovorijo več, se vsaka po svoje spopadajo s spomini in svojimi skrivnostmi. Toda dvajset let kasneje, ko imajo vse že uspešno kariero, resnica pride na dan in posledice so za vse tri daljnosežne. Vendar pa se ne razkrije samo usodna laž, tudi zamolčane skrivnosti se kar vrstijo in grozljivo je, kako lahko en sam dogodek vpliva na mnoga življenja.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tujec

Ko sem najnovejši prevod knjige Stephena Kinga zagledala na polici, sem sprva pomislila, da je preobsežna za v dopustniški kovček. A sem se motila! Kljub obsegu se zgodba odvija tako hitro, da si v hipu na zadnji strani. Presenetljiv razplet krutega umora najstnika se že v prvih poglavjih, kljub popolnemu alibiju osumljenega, konča z aretacijo znanega lokalnega športnega trenerja. To nikakor ni značilno za kriminalne romane in obeta posebno nadaljevanje. A trener se še na smrtni postelji, ko nima več kaj izgubiti, izreče za nedolžnega. Zato Ralph Anderson, glavni preiskovalec, ne najde miru. Prisilni dopust v službi izkoristi za nadaljevanje preiskave, ki nenadoma zaide v čisto neznane vode. “Vesolju ni ne konca ne kraja.” sta si enotna Anderson in Holly, zasebna preiskovalka, ko se na svoji poti srečata s skorajda nedoumljivim. Ob tem pa se tudi bralec vpraša, če je sploh mogoče? Strašljivo!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Malik

Alma Karlin je, kot piše v spremni besedi Jerneje Jezernik v dar dobila kakšen dragocen etnološki predmet. Eden njenih najljubših je bil kipec Li Tieguaia. Bil je inkovski malik. Malik je za pripadnike enoboštva, zlasti kristjane kip, podoba kot bog. In Alma si je Skrivnostnega, kot ga imenovala, izbrala za osrednjega junaka njenega romana. Gre za zgodbo malika, ki prinaša le nesrečno in smrt, zato ga vrnejo v njegovo domovino Kitajsko, kjer v Templju belega boga najde mirno zatočišče. Inki so ga namreč prepeljali v Ameriko, kjer je dolgo varoval boga sonca. Poleg spoznavanja inkovske civilizacije, pa so tukaj še zgodbe ljudi, ki se tako ali drugače srečajo z malikom. Nekateri so povezani z njegovim raziskovanjem, z ljudmi, ki so ga raziskovali ali pa jim je prinesel, če so prišli do njega, veliko nesreče. Ker pa je vse naše življenje prepredeno z ljubeznimi … do raziskovanja, kipcev, otrok, partnerjev, staršev … se temu poglavju našega življenja ne izogne niti roman Malik Alme Karlin. Ker je vse življenje ena sama ljubezen. Ljubezni pa so lahko zelo različne. Odvisno od tega, kakšna ljubezen nas v življenju vodi (ljubezen do raziskovanja, novih odkritij, otrok, partnerjev, staršev …) in čemu in v kakšni meri smo se v imenu ljubezni pripravljeni odreči. Kot je zapisala Alma Karlin se vrednost ljubezni namreč skriva v odrekanju. Tudi malik najde svoj mir samo zaradi odrekanja profesorja Garfielda, ki je raziskovanju in maliku posveti svoje življenje. Ko dokonča svoje delo, kmalu tudi umre. Njegovo življenjsko poslanstvo je izpolnjeno. Delo je polno življenjskih naukov, ki nam dajo vedeti, da je vsaka ljubezen, katere vrednost se skriva v odrekanju, prava in izpopolnjujoča. Ne glede na to, ljubezen do koga ali česa izberemo. In ne glede na to, kaj in če sploh bomo kaj dobili v zameno. Tako preprosto je to. Delo, ki v nas pusti mnogo sledi.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo