Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BEREMO PREŠERNO IN NA GLAS

France Prešeren, največji slovenski pesnik, je uresničil idejo Matije Čopa in začel pisati sonete in romance. Postal je prvi slovenski pesnik v modernem smislu in z njegovo poezijo smo Slovenci, v literarnem pogledu, postali enakovredni evropskim narodom. Danes velja France Prešeren za enega največjih slovenskih pesnikov in slovenskih simbolov, njegovo sedmo kitico Zdravljice smo vzeli za himno, na bankovcu za 1000 slovenskih tolarjev je bila njegova podoba, danes ga na kovancu za 2 eura nosimo v denarnicah.

Ob slovenskem kulturnem prazniku bomo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka pripravili branje poezije, ki bo potekalo preko Zooma, v živo pa ga boste lahko spremljali na tej strani in na  FB strani knjižnice Ivana Tavčarja.

.

Dogodek pripravljamo v sklopu medgeneracijske skupine glasnega branja Na glas!, v kateri se dvakrat mesečno srečujemo ljubitelji glasnega branja in beremo drug drugemu. Glasno branje je čudovit način povezovanja ljudi, misli in idej, navdihuje in spodbuja posameznika, da v sebi raste in poglablja obzorje. Praznik kulture je krasna priložnost, da obudimo branje poezije in se prikažemo prešerno na glas in še v živo.

.
Slišali boste kontrapunkt glasov, interpretacijo nekaterih Prešernovih pesmi, poezijo aktualne slovenske produkcije in kar nekaj različnih, na pesniški sceni močno prisotnih avtorjev in avtoric.
.
Brali vam bodo:
Marija Krajnik
Katja Kožuh
Barbara Pogačnik
Hana Bujanović Kokot
Matija Goljar
Blažka Dolenc
Indira Habibija
Tanja Erlah
Gal Grobovšek
.
Vabljeni k spremljanju in uživanju ob poeziji!