Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Starejši

starejši - seniorji - upokojenci

V Knjižnici se zavedamo, da so branje, kultura, pridobivanje preverjenih informacij in vseživljenjsko učenje pomembni za kakovostno življenje starejšega prebivalstva. Naši prostori so prilagojeni gibalno omejenim uporabnikom, hkrati pa so prireditve v knjižnici večinoma brezplačne, zato je omogočen dostop tistim, ki imajo na starost nižje finančne prihodke. Prav tako prek naših storitev podpiramo solidarno sožitje generacij in kakovostno staranje.

Starejsi

Prebivalci lokalne skupnosti ne obiskujejo knjižnice samo zaradi izposoje gradiva in dostopa do informacij, ampak vedno bolj zaradi srečevanja in druženja. Starejši, ki se soočate z  novim življenjskim obdobjem, se v knjižnici lahko  srečujete na različnih dogodkih in delavnicah. Splošna knjižnica s svojim delovanjem ves čas krepi povezanost med ljudmi.

Kaj nudimo starejšim uporabnikom?

Knjiga na dom

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka nudimo izposojo knjig ter drugega knjižničnega gradiva na domu posameznikom, ki iz določenega razloga sami ne morejo obiskati naše knjižnice, naj bo ovira bolezen, starost, invalidnost ipd. Storitev je lahko trajna ali občasna. Namenjena je članom Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, izvaja se na območju Škofje Loke, Trate in Žirov in je brezplačna. Dogovorili se bomo za datum in uro obiska na vašem domu.

Dodatne informacije dobite na telefonski št. 04/51 12 500 ali na e-naslovu info@knjiznica-skofjaloka.si

Kontaktne osebe:

Za območje Trate Mateja Mullner
mateja.mullner@knjiznica-skofjaloka.si

Za območje Škofje Loke Jana Štromajer
jana.stromajer@knjiznica-skofjaloka.si

Za območje Žirov Majda Treven
majda.treven@knjiznica-skofjaloka.si

Pravila izposoje na domu:

  • ob prvem obisku knjižničarke se lahko s podpisom pristopne izjave včlanite,
  • obiskujemo vas po dogovoru,
  • izposojevalni rok prilagajamo vašim željam,
  • ne izstavljamo opominov.

Člani nad 80 let starosti in invalidi imajo brezplačno članarino.

Spletna stran in gradivo, prilagojeno za slabovidne

Povečan tisk

Knjige z večjim tiskom so v policah posebej označene s piktogramom očal.

Ocala 1
Knjige Z Ocali2

Prav tako si lahko prilagodite velikost in barvo črk na naši spletni strani v zgornjem meniju  na orodju za prilagoditev strani:

Zvočne knjige

Postopek izposoje zvočnih knjig je enostaven, pogoje je le urejeno članstvo v naši knjižnici ter naložena aplikacija na vašem mobilnem telefonu. Več informacij o avdio knjigah in ponudbo knjig si lahko ogledate na povezavi audibook.si.
Aplikacijo Audibook si prenesete:
– v trgovini Play (za Android telefone)
– v trgovini App Store (za Apple telefone).

Spremljajte  trenutno izbiro avdio knjig naše knjižnice, ki jo bomo tudi ves čas dopolnevali. Naenkrat imate lahko izposojenih do 5 knjig, trajanje posamezne izposoje pa je 14 dni. Navodila za izposojo si lahko ogledate v video predstavitvi spodaj.

Dogodki in prostočasni programi, primerni za starejše, so posebej označeni

Starejši lahko med dogodki in prostočasnimi programi hitro poiščete tiste, ki so primerni za vas.  Ponujamo pestro paleto brezplačnih  dejavnosti kot so predavanja, predstavitve knjig, tečaje tujih jezikov, šahiranje, trening možganov itd.

V zgornjem meniju na naši spletni strani kliknite na področje Dogodki, v desnem meniju pa filter starejši. Na spodnji sliki sta obkrožena z rdečo. Za hitro povezavo do strani z dogodki kliknite TUKAJ.

Medgeneracijski knjižni klubi in bralne skupine

Bralni klub DIVJA LOKA

Bralni klubi so odprte narave, pridruži se jim lahko vsakdo, ki ga knjižni izbor ali posamezno delo pritegne in nagovori.  Moderatorka Anja Eržen za vsako srečanje pripravi izbor knjige, o kateri se bomo pogovarjali. Seznam knjig in datumi dogodkov se vam odprejo s klikom na sliko.

Več informacij o posameznem srečanju poiščite na področju Dogodki.

Prosimo vas, da se na srečanja predhodno prijavite na drustvograble@gmail.com.

Srečanje poteka v spletnem orodju za srečanja Zoom. Dostop do spletne sobe pošljemo po prijavi na elektronski naslov.

BRANKA

Namen in želja skupine Branka je širiti ljubezen do branja, se srečavati s knjigo v roki in deliti bralne izkušnje.

V skupino ste vabljeni vsi, ki radi berete, se pogovarjate o knjigah in vam družba knjižnih moljev dobro dene.

Več informacij o posameznem srečanju poiščite na področju Dogodki.

Branka poteka takole:

vsak od udeležencev pripravi željeno delo – pesem, kratko zgodbo, odlomek iz romana, drame ipd. in to prebere drugim. Včasih prebrano tudi pokomentiramo, včasih zgolj prisluhnemo drug drugemu. Čas, ki ga namenimo branju vsakega posameznika, je odvisen od števila udeležencev. Srečanje traja eno uro.

Srečanja pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable v sodelovanju s Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka. 
 
Veseli bomo vsakega novega bralca in bralke. Ker gre za odprto skupino, se na srečanja ni treba prijaviti, dovolj je, da pridete. Skupina je zasnovana  medgeneracijsko, zato nima starostnih omejitev. Vabljeni, da se nam pridružite!

Uporaba računalnikov in računalniško opismenjevanje

Knjižnica svojim obiskovalcem omogoča  brezplačen dostop do interneta prek Wi-Fija z lastnimi napravami ali uporabo knjižničnih računalnikov.  

Računalniško opismenjevanje

Občasno prirejamo tečaje za računalniško opismenjevanje starejših. Udeleženci boste pridobili osnovna znanja za uporabo računalniških programskih orodij, ki so najpogosteje uporabljena pri delu z računalnikom kot sodobnim komunikacijskim sredstvom. 

Spremljajte naš napovednik dogodkov, kjer so objavljeni termini tečajev.

Laptop G80fbe69fd 1920

Uporaba pametnega telefona

Vabimo vas, da se udeležite brezplačne delavnice, kjer se bomo seznanili z najbolj koristnimi aplikacijami za uporabo v vsakdanjem življenju. Uporabili bomo navigacijo, komunikacijska orodja, plačali bomo položnico in parkirnino, urejali fotografije in jih poslali svojim prijateljem, pogledali svoj športni napredek, poiskali informacije, pogledali vreme in podobno.

Spremljajte naš napovednik dogodkov, kjer so objavljeni termini delavnic.

Pametni Telefon

Razstavljanje umetniških del in fotografij v naših prostorih

Zimska2

Knjižnica vsem umetnikom, fotografom in ljubiteljskim ustvarjalcem in skupinam ponuja možnost za razstavljanje v galerijskih prostorih matične Knjižnice v Škofji Loki in Krajevnih Knjižnica na Trati, v Gorenji vasi in v Železnikih.

Dodatne informacije dobite na e-naslovu sasa.ambrozic@knjiznica-skofjaloka.si

Razstave in digitalne zbirke z domoznansko vsebino

Knjižnica v okviru domoznanske dejavnosti zbira, obdeluje in hrani gradivo lokalnega območja, tj. območja občin Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri.

Tovrstna zbirka gradiva govori o zgodovini, družbenem in kulturnem utripu  domačega kraja ter o delu in življenju  tu živečih ljudi. Zbirka lokalno ustvarjalnost ohranja iz roda v rod. Uporabnike informira o aktualnem dogajanju na njihovem območju ter jih seznanja s podobo razvoja domačega kraja. Stran z domoznansko vsebino je dostopna TUKAJ.

Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Digitalizirane vsebine so tako dostopne z enega mesta, kreirane pa v tistih organizacijah, ki so vsaka za svoje področje najbolj kompetentne. Uporabniki tako lahko dostopajo do vsebin, ki so bile do zdaj skrite v skladiščih knjižnic, arhivov in muzejev, arhivih društev ali predalih šolskih zbornic. Zbirke lahko komentirajo ali si oblikujejo svoje lastne vmesnike z izbranimi vsebinami.

Prispevki naše knjižnice na portalu Kamra:

Loške gostilne skozi čas

Ljubezen do starin: zbiratelj Cene Božnar se predstavi

Spomini na Sokolski dom

Življenje Ločanov ob reki Sori

Stari predmeti v očeh umetnika Martina Enika

Gnezdenje sivih čapelj v Škofji Loki

Spomini na 1. svetovno vojno s Škofjeloškega