Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA: Aleksandar Hemon – Vprašanje Bruna

Vabljeni k sodelovanju pri bralnem klubu za odrasle. 

 

V marcu bomo brali bosansko-ameriškega avtorja, rojenega 1964 v Sarajevu, Aleksandra Hemona. Hemon je esejist, kritik, televizijski pisatelj in scenarist. Doštudiral je v Sarajevu, magistriral pa v ZDA na Northwestern University.

 

V slovenščino so prevedena dela: Projekt Lazar (2010, Modrijan), Knjiga mojih življenj (Modrijan, 2013), Vprašanje Bruna (Goga, 2019) in To ni zate ( Goga, 2023). Vsa dela je prevedla Irena Duša.

 

Vprašanje Bruna je zbirka kratke proze, ki v junaku osrednje novele, Jozefu Proneku, v marsičem povzema biografijo samega avtorja: medtem ko je na večmesečni štipendiji v ZDA, izbruhne vojna v BiH, prijatelji in sorodniki so ujeti v obleganem Sarajevu, junak pa skuša razbrati, kaj se dogaja, preko TV ekranov in redkih pisem ter klicev. Izkoreninjenost, občutki krivde, odrezanost, tudi jezikovna, od vseh doslej znanih svetov porajajo suh humor ter hkrati svež poetični pogled tako na novo domovino kot na otroštvo in mladost v bivši Jugoslaviji. V praznini se rojevajo nov jezik in nove identitete, s katerimi z osupljivo spretnostjo žonglira pripovedovalec. Vohun Sorge in njegovi pomočniki, družinski izlet na plažo, harmonika in atentat na nadvojvodo Ferdinanda, razlika med romansko solato in ledenko, vse je lahko povod za vrtoglav zgodbeni vrtiljak. (Bukla)

Prosimo, da se na bralni klub Divja Loka prijavite na drustvograble@gmail.com.

 

Bralni klubi so namenjeni razvoju bralne kulture in kulture dialoga, povezovanju in druženju s knjigami. 

Moderira in pripravlja jih Anja Eržen.