Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA: Amoz Oz – Juda

Januarja začnemo z branjem zanimivega in izjemno berljivega romana Juda enega najbolj znanih izraelskih pisateljev Amosa Oza.

Amos Oz (1939-2018), rojen v Jeruzalemu, se je po študiju filozofije in književnosti uveljavil kot novinar, profesor in esejist, še najbolj pa kot romanopisec.Oz je veljal za modernega literarnega klasika, ki je zagovarjal politiko strpnosti do Palestincev in v svojih delih tenkočutno opisoval razburljivo,a tragično 20. stoletje.

Osrednja romaneskna oseba je mlad moški Šmuel Aš, ki pride v Jeruzalem skrbet za ostarelega in invalidnega Geršoma Valda. Z njim ima dolge in aktualne pogovore. Dogajanje je postavljeno v leto 1959 in se odvije v enem letu. Gre torej za čas po izraelski osamosvojitveni vojni leta 1948, ko je Jeruzalem z betonskim zidom in bodečo žico razdeljen na izraelski in jordanski del. Ena od tem romana je lik Jude

Iškarijota, Jezusovega učenca, arhetipskega izdajalca. Roman govori o rojstvu sodobnega Izraela, o neskončnem vprašanju razmerja med Arabci in Judi, o ceni izraelsko-arabskega spora in se konča s pozivom k sočutju in sodelovanju.

Prosimo, da se na bralni klub Divja Loka prijavite na drustvograble@gmail.com.

Bralni klubi so namenjeni razvoju bralne kulture in kulture dialoga, povezovanju in druženju s knjigami.

Moderira in pripravlja jih Anja Eržen