Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bralni klub DIVJA LOKA – Raja Shehadeh: PALESTINSKI SPREHODI

Bralni klub Divja Loka je bralna skupnost, ki združuje ljubitelje dobre knjige. V svojo družbo vabimo vse, ki radi berete in uživate v pogovorih o prebranih temah. Prebirali bomo različno literaturo, katere skupna točka je, da šteje za aktualno, kvalitetno in družbeno kritično. Zakaj se ne bi pridružili bralnemu klubu in prebrali čim več knjig? Vabljeni!

Bralne klube že tretje leto organizira in pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable.

Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu drustvograble@gmail.com.

V mesecu marcu bomo obravnavali knjigo PALESTINSKI SPREHODI (Raja Shehadeh), prevod: Zoja Skušek, Založba /*cf (Zbirka Kaif), Ljubljana 2012, 197 str.

O pisateljici:

Raja Shehadeh [Radža Šehade, 1951] je palestinski pravnik, pisatelj, politični aktivist in navdušen pohajkovalec po palestinskih hribih. Ustanovil je El Hak, prvo organizacijo za človekove pravice v Palestini. Je avtor več del o mednarodnem pravu, širšemu bralstvu pa je znan predvsem po svojih političnih memoarskih delih, v katerih občuteno opisuje življenje na Zahodnem bregu pod izraelsko okupacijo in propad, ki ga zaradi širjenja nezakonitih judovskih naselbin doživlja palestinska pokrajina (Tujca doma, 2002, Ko je slavec utihnil, 2003, Palestinski sprehodi: Zapiski o pokrajini, ki izginja, 2007, 2008, Razpoka v času: Potovanja z otomanskim stricem, 2010, in Okupacijski dnevniki, 2012). Živi v Ramali.

O knjigi (vir Matej Bogataj, Mladina):

Sveta dežela je tisti kraj na svetu, kjer postaneš ciničen do vseh religij, pravi nekje pripovedovalec, pravnik, borec proti izraelski kolonizaciji in palestinskemu militarizmu, zaljubljenec v pokrajino, ki jo počasi obkrožajo in jo z vrha hribov motrijo vse razkošnejše judovske naselbine, postavljene tako, da bi preprečile organski stik in vsakršno komunikacijo med tistimi spodaj, staroselci. Enimi od staroselcev, saj jih je veliko, v valovih, in na ozemlju, ki je kot musaka, razplasteno, vsak koplje samo po tisti plasti, ki potrjuje njegovo ekskluzivno pravico do domicila in domovinsko pravico.

Shehadeh je skeptičen do obojih; do žabjeustega Arafata in njegove žige žage, še bolj do pomanjkanja pravnih sredstev, ki naj bi preprečila plenjenje zemlje in dežele nasploh. Nobeden ne verjame v pravo, kot ne vidijo krajine, ampak samo točke preboja in širitve. On je občutljiv do obojega; do narave in tradicionalnih načinov bivanja, pa tudi do urbanističnih in arhitekturnih katastrof, ki jih poselitev in siromašenje dolinskih Palestincev prinašata; bližnjevzhodna ekologija je očitno še v povojih. Sprehodi so geomorfološki potopis, obenem vodnik po krajih, po katerih se danes, razmejenih, ne da več prosto sprehajati, preveč je nadzornih točk in vojaškega sranja, našponanih mulotov z avtomati in muslimanskim vitrihom za vsako potrebo, in hkrati zgoščen povzetek tridesetletne zgodovine območja.

 

Seznam knjig, ki jih bomo v klubu obravnavali v naslednjih mesecih: