Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bralni klub DIVJA LOKA – Anja Mugerli: ČEBELJA DRUŽINA

Bralni klub Divja Loka je bralna skupnost, ki združuje ljubitelje dobre knjige. V svojo družbo vabimo vse, ki radi berete in uživate v pogovorih o prebranih temah. Prebirali bomo različno literaturo, katere skupna točka je, da šteje za aktualno, kvalitetno in družbeno kritično. Zakaj se ne bi pridružili bralnemu klubu in prebrali čim več knjig? Vabljeni!

Bralne klube že tretje leto organizira in pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable.

Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu drustvograble@gmail.com.

V mesecu marcu bomo obravnavali knjigo ČEBELJA DRUŽINA – ANJA MUGERLI

O pisateljici:

Anja Mugerli (1984) je pisateljica in lektorica. Leta 2010 je diplomirala iz slovenistike na Univerzi v Novi Gorici, leta 2015 pa magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja na Fakulteti za humanistične študije na Univerzi na Primorskem. Ukvarja se s pisanjem proze in dramatike ter organiziranjem in moderiranjem literarnih dogodkov.  Leta 2015 je izšel njen prvenec – zbirka kratke proze Zeleni fotelj, leta 2017 pa roman Spovin (oba Litera, Maribor). Pri Cankarjevi založbi je konec leta 2020 izšla zbirka sedmih kratkih zgodb Čebelja družina. Zgodbe objavlja tudi v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah, nekatere so prevedene v srbski, hrvaški, makedonski in litovski jezik. Za svoja dela je prejela več nagrad, večkrat so bila tudi v najožjem izboru za nagrade (nominacija zgodbe Zeleni fotelj za najboljšo zgodbo na natečaju revije Sodobnost in Društva slovenskih pisateljev; leta 2012 je bila med finalisti festivala mladinske literature Urška; leta 2015 nominacija zbirke Zeleni fotelj za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu). Velik uspeh mlade pisateljice pa je evropska literarna nagrada za leto 2021 (EUPL) za delo Čebelja družina.

O knjigi:

Kratke zgodbe Čebelje družine na površini povezujejo slovenski običaji, tradicije, vraže oziroma bajeslovna bitja (od čebelarstva do gozdarstva, od krivopete do kurenta, od poročnih do pogrebnih obredov), v globini pa znova raziskujejo medosebne odnose, še zlasti družinske. V sedmih zgodbah, ki se s samcato izjemo dogajajo v sedanjosti, tako srečamo najrazličnejše oblike družin, sestavljene, enostarševske, rejniške, a tudi razpadle in neuresničene … V vsaki se protagonisti in protagonistke soočajo tako s svojimi največjimi željami kot strahovi in demoni. V zgodbah je ostra ločnica med resničnim in izmišljenim pogosto zabrisana, v tem magičnem spoju domišljijskega (notranjega) in otipljivega (zunanjega) pa se rojevajo tankočutni uvidi v človekovo pristno naravo. Čebelja družina je pisana z očarljivo veščino opazovanja in pripovedovanja, ki stavi na dober stavek in odprt konec. Zbirka je bila nedavno ovenčana z nagrado Evropske unije za književnost. (vir: Dobre knjige.si)

 

Seznam knjig, ki jih bomo v klubu obravnavali v naslednjih mesecih: