Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA: Annie Ernaux – Dogodek in druga besedila

Vabljeni k sodelovanju pri bralnem klubu za odrasle.  

Večina nas je z glavo že na dopustu, saj si vsi zaslužimo malo oddiha. Bralni klub Divja Loka pa predlaga, da kljub tem posežete po kakšni dobri knjigi in se nam pridužite. 

V juniju beremo nobelovo nagrajenko Annie Ernaux z njeno knjigo Dogodek in druga besedila. 

Francoska pisateljica Annie Ernaux se je rodila 1. septembra 1940 v delavski družini v normandijskem mestecu Yvetot, kjer je preživela otroštvo in mladost. Po študiju v Rouenu in Bordeauxu je najprej službovala kot gimnazijska profesorica, pozneje pa je poučevala književnost na univerzi Cergy-Pontoise. Pri dvaindvajsetih letih si je obljubila: »Pisala bom, da bom maščevala svojo raso,« se pravi raso ljudi preprostega porekla, ki ji je pripadala. Temu je kmalu dodala še drug cilj: maščevati svoj spol s popisovanjem izkušnje ženske iz določenega okolja in določenega časa, s pisanjem o njeni pravici do enakosti, tudi v užitku. 

Annie Ernaux je mojstrica zapisovanja dogodkov skozi fragmente. V njeni drugi knjigi, prevedeni v slovenski jezik, so združena štiri krajša besedila. Gre za popise štirih obdobij v avtoričinem življenju, ki so jo spremenila in oblikovala njeno osebnost. Najobsežnejša zgodba Dogodek opisuje avtoričino soočanje z neželeno nosečnostjo v šestdesetih letih, ko je splav prepovedan. Kot mlada študentka se odloči, da bo splav opravila nelegalno pri “splavuši”. Proces prinaša zanjo večje tveganje, kot si je predstavljala. 

Prosimo, da se na bralni klub Divja Loka prijavite na drustvograble@gmail.com. 

Bralni klubi so namenjeni razvoju bralne kulture in kulture dialoga, povezovanju in druženju s knjigami.  

Moderira in pripravlja jih Anja Eržen. 

Vabljeni k branju in sodelovanju.