Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA: TINA VRŠČAJ – NA KLANCU

Bralni klub Divja Loka je bralska skupnost, ki združuje ljubitelje knjig. V svojo družbo vabimo vse, ki radi berete in uživate v pogovorih o prebranih zgodbah. Prebirali bomo različno literaturo in se seznanili z različnimi žanri, temami in literarnimi svetovi. Zakaj se ne bi pridružili bralnemu klubu in postali aktivni bralci?

Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu drustvograble@gmail.com.

V juniju pripravljamo zaključno srečanje zimsko-pomladne sezone. Brali bomo Na klancu Tine Vrščaj, ki je izšla 2022 pri Cankarjevi založbi in dobila nagrado modra ptica. Knjiga je prišla tudi na seznam desetih predfinalistov za letošnjo nagrado kresnik, ki jo bodo podelili konec maja na Rožniku.

Več o zgodbi:

Na Klancu, v zakotni vasici nekje na strmem pobočju, živi mlad par, Eva in Gregor. Medtem ko se Eva posveča skrbi za njuni majhni deklici in skupni dom, je Gregor večinoma brezbrižen do družinske vsakdanjosti, komunikacija se zatika, zveza se krha. Pripoved usmerja posebno, na trenutke tesnobno vzdušje, ki se ustvarja z Evinim doživljanjem Klanca, ta s svojo lego in tudi sicer deluje kot svet zase, pod njim se nahaja še en simbolni kraj, Kotel, svet potrošnje in prometnega hrupa. Izrisujejo se sodobni odnosi in različne teme, kot so materinstvo, kriza v partnerskem razmerju, iskanje sozvočja z naravo in na drugi strani prežetost s sodobno tehnologijo, ki še bolj načenja človeške stike. Če se dotaknemo vzporednic z enakozvočno naslovljenim delom, lahko zaznamo, da je socialno stisko s Cankarjevega klanca tukaj zamenjala oziroma dopolnila okoljska problematika, kopičenje odpadkov in grozeče podnebne spremembe, izpostavlja se tudi iskanje zaposlitve in varne strehe nad glavo. Vsebinsko zelo aktualen roman Tine Vrščaj je metaforično in stilno navdušujoč, napisan v posebnem ritmu, ki ga narekujejo izbrušeni stavki.

Bralne klube že tretje leto organizirata in pripravljata Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable in Knjižnica Ivana Tavčarja. 

Vabljeni k branju in pogovoru.