Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bralni klub DIVJA LOKA – JONATHAN FRANZEN: SVOBODA

Bralni klub Divja Loka je bralska skupnost, ki združuje ljubitelje dobre knjige. V svojo družbo vabimo vse, ki radi berete in uživate v pogovorih o prebranih zgodbah.. Prebirali bomo različno literaturo in se seznanili z različnimi temami, žanri, poetikami in literarnimi svetovi. Zakaj se ne bi pridružili bralnemu klubu in postali aktivni bralci?

Bralne klube že tretje leto organizira in pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable.

Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu drustvograble@gmail.com.

 

V januarju bomo brali SVOBODO ameriškega pisatelja Jonathana Franzna. Knjigo je prevedel Jure Potokar, izšla je pri Beletrini 2012. Knjiga ima 719 strani. Jonathan Franzen spada med kultne ameriške pisatelje, nekateri mu pripisujejo status “rešitelja ameriškega romana”. V njegovem pisanju je nekaj tolstojevskega. 

Svoboda je  roman Jonathana Franzna, na katerega so bralci čakali skoraj desetletje. Franznu je uspela briljantna pripoved, ki je ogledalo ameriške sodobne družbe in daje misliti o odločitvah, ki jih moramo v življenju vseskozi sprejemati. Ko nam pripoveduje zgodbo ameriške družine Berglund se sprehodi od najstniškega poželenja do kompromisov srednjih let. Zvest svojemu slogu in epski širini govori o ljubezni in zakonu, v katerem ima svoboda posameznika, naj bo to zakonski partner (Patty in Walter Berglund), ljubimec (Patty se zaplete z mladostno simpatijo, glasbenikom Richardom Katzem, Walter pa s sodelavko Lalitho), prijatelj ali sosed, izredno pomembno, če ne ključno vlogo. Toda, kar je za nekoga svoboda, je lahko že za njegovega najbližjega nesvoboda in zatiranje. Svoboda je razkošna freska današnjega časa, v kateri pisatelj mojstrsko uporablja celo paleto izraznih možnosti, da nam daje misliti, nas nasmeje in včasih tudi gane.

 

V naslednjih mesecih bomo v klubu brali:

23. 2. 2023 ob 19.00: SERGEJ CURANOVIĆ: PLAVALEC

30. 3. 2023 ob 19.00: GEORGE ORWELL: 1984

20. 4. 2023 ob 19.00: SLAVENKA DRAKULIĆ: KOT DA ME NI

25. 5. 2023 ob 19.00: MADELINE MILLER: AHILOVA PESEM

15. 6. 2023 ob 19.00: TINA VRŠČAJ: NA KLANCU