Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA – ONLINE

Mesec marec bomo v bralnem klubu Divja Loka posvetili pisateljici Elif Shafak in knjigi 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu.

Bralni klub je odprte narave, pod svoje okrilje vabi vse ljubitelje branja in pogovorov o knjigah.

Dogodek bo potekal na spletu v aplikaciji Zoom.

Dostop do spletnega dogodka: VSTOPI TUKAJ

 

Več o marčevskem branju:

Elif Shafak je svetovno znana in brana predstavnica turške literarne scene. Rodila se je v Strasbourgu in odraščala v številnih državah in mestih, saj je bila njena mama diplomatka. Tako ima za svoja mesta in države tudi Madrid, Aman, Boston, Michigan, Arizono, Istanbul in London, kjer živi z možem in otroki.

Po (v Sloveniji) dobro sprejetih romanih Pankrt iz IstanbulaBolšja palačaČastTri Evine hčere in 40 pravil ljubezni, smo sedaj dobili še prevod njenega najnovejšega dela, s katerim se je uvrstila tudi v ožji izbor za Bookerjevo nagrado.

Glavna junakinja tridelnega romana 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu (Um, Telo in Duša) je prostitutka Leila Tekila, za katero že na začetku izvemo, da je tik na tem, da umre, saj so jo brutalno umorili na robu Istanbula in jo vrgli v kovinski smetnjak, tako da se roman – v počasnem izgin­janju življenja iz njenega telesa – odvrti retrospektivno. Leila se spominja svojega življenja od rojstva naprej pa vse do tega, kako je iz mesta Van prišla v Istanbul, kjer se je zaposlila v enem tamkajšnjih bordelov. Polpretekla zgodovine Turčije skozi barvit in tragičen ženski portret.

Odlomek (stran 164)

»Na mizi je bil časopis. Najprej je prebrala novice, nato svoj horoskop. Prepričani ste, da ste žrtev okoliščin, na katere nimate vpliva. Danes je dan, ko lahko to spremenite, je pisalo. Po zaslugi planetarne poravnave ste nenavadno dobro razpoloženi. Kmalu vas čaka vznemirljivo srečanje, vendar le, če boste prevzeli pobudo. Zbistrite si misli, ne zadržujte več čustev v sebi, pojdite na sprehod in vzemite življenje v svoje roke. Čas je, da spoznat sami sebe.
Zmajala je z glavo, prižgala cigareto in odložila zippo na mizo. Kako čudovito se sliši: Spoznajte samega sebe. V antiki so imeli ta izrek tako radi, da so ga dali vklesati na tempeljske zidove. Leila je sicer prepoznala resnico v njem, vendar se ji je zdelo, da je nauk nepopoln. Moralo bi biti: Spoznajte sami sebe in prepoznajte drekača, ko ga vidite. Poznavanje sebe in prepoznavanje drekačev gresta z roko v roko. A če ob koncu večera ne bo preutrujena, bo vseeno šla peš domov, poskusila zbistriti misli in vzeti življenje v svoje roke, karkoli naj bi že to pomenilo.«