Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRALNI KLUB DIVJA LOKA – ONLINE

BRALNI KLUB DIVJA LOKA ONLINE: Harper Lee – Če ubiješ oponašalca
.
DOSTOP DO SPLETNEGA SREČANJA
https://meet.google.com/xbn-vmru-dbt
.
Bralni klub Divja Loka pripravlja peto srečanje. Govorili bomo o literarni klasiki pisateljice Harper Lee, Če ubiješ oponašalca.
Poleg kvalitetnega in aktualnega leposlovja se ves čas v branje ponujajo tudi klasike, ki odpirajo večna in univerzalna vprašanja. Z branjem si širimo miselne vzorce in postajamo dojemljivejši za družbene pojave in probleme okoli nas. Literarne klasike so nosilci človeškega spomina in odgovorov na aktualne dogodke.
Ne glede na družbeni razvoj, razvoj znanosti in vse možnosti, ki jih ponujajo, lahko vidimo, da so na koncu vsi problemi reducirani na odnos do pojmov kot so pravičnost, pogum, sočutje, enakost med ljudmi, svoboda govora in odločanja ter demokracija.
.
O romanu (s portala Dobre knjige):
.
“To kill a mockingbird je prvenec Lee Harper iz leta 1960. Zanj je leta 1961 prejela Pulitzerjevo nagrado za književnost. Leto kasneje je bil posnet tudi film z Gregoryjem Peckom. V slovenščino smo leta 1964 dobili prevod Janeza Sivca pod naslovom Ne ubijaj slavca. V letu 2015, ko je izšel pisateljičin drugi roman Go Set a Watchman, lahko beremo zgodbo v novem prevodu Polone Glavan, tokrat pod naslovom Če ubiješ oponašalca. Zgodba je pisana skozi oči osemletne Scout. Na začetku se zdi, kot da bomo brali idilično pripoved o njenem otroštvu, ki ga sicer brez mame preživlja z bratom Jemom in temnopolto varuško Calpurnijo. Zgodba se odvija v Alabami v 30. letih 20. stoletja, v času ko sistem rasnega ločevanja sicer že počasi razpada, vendar je kljub temu še vedno močno usidran v širših množicah. V to idilo zareže novica, da je temnopolti Tom Robinson obtožen posilstva belke Mayelle Evell. Obrambo prevzame belec, samohranilec dveh otrok, odvetnik Atticus Finch. Scoutina družina je zaradi tega primera izpostavljena mestoma že kar srhljivim dogodkom. Izkaže se, da sistem v demokraciji ni vedno to, kar bi moral biti. Zgodba je zaradi tega aktualna še danes.”
V luči trenutnega dogajanja v Združenih državah bo o knjigi sploh zelo zanimivo spregovoriti na bralnem klubu.
.
Bralni klub Divja Loka je ODPRTE NARAVE, pridružite se nam lahko vsi bralci, ki želite o svojem branju razpravljati in deliti svoja mnenja.
Klube moderira Anja Eržen.
Zaželene so predhodne prijave na drustvograble@gmail.com
Lepo vabljeni!