Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bralni klub DIVJA LOKA – PAVLA HORAKOVA: TEORIJA ČUDNOSTI

Bralni klub Divja Loka je bralna skupnost, ki združuje ljubitelje dobre knjige. V svojo družbo vabimo vse, ki radi berete in uživate v pogovorih o prebranih temah. Prebirali bomo različno literaturo, katere skupna točka je, da šteje za aktualno, kvalitetno in družbeno kritično. Bralne klube že tretje leto organizira in pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable.  Novo leto je pravi čas za nove odločitve. Zakaj se nebi pridružili bralnemu klubu in prebrali čim več knjig? Vabljeni!

Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu drustvograble@gmail.com.

O knjigi in avtorici:

»Človeštvo si že od svojega nastanka prizadeva ujeti, dojeti in zaobjeti čuden svet, ki ga obkroža.«

Teorija čudnosti nas najprej nagovori vizualno, z žarečimi mačjimi očmi, nato pa prijetno preseneti tudi z vsebino, prvoosebno pripovedjo petintridesetletne Ade. Zaposlena je na Inštitutu za interdisciplinarne študije človeka, delovno okolje nanjo ne deluje več inspirativno, raziskava o vzajemni vizualni simpatičnosti, s katero se ukvarja, obtiči v začetnih zametkih. Sicer je nenehno premišljujoča, pronicljiva opazovalka družbe in medosebnih odnosov. Njen tok zavesti ne pojenja, v iskanju ustroja sodobnega sveta se pretaka med pomembnimi in vsakdanjimi rečmi, vsega se loteva z znanstveno natančnostjo, tudi odnosa do sebe in lastnega telesa, hkrati pa je tudi iskriva in duhovita. Roman je razčlenjen na poglavja, vsako predvideva tri različne teme, vsaj na prvi pogled brez skupnega imenovalca, pripovedovalka namreč spretno prehaja od lahkotnosti do poglobljenih analiz. Posebnost v strukturi so nenehno vključevanje Adinih vizionarskih sanj, ponavljajočih elementov in izsekov iz črne kronike. Kot ugotavlja glavna protagonistka, je v vsej čudnosti našega časa svoboda pogosto na preizkušnji, tako v širšem družbenem okolju kot zasebnih razmerjih, dodatno se omejuje še z ujetostjo v ustaljene vzorce, občutek minevanja pa se krepi. Kako narediti usodni korak in doseči spremembo? Pisateljico Pavlo Horákovó slovenski bralci spoznavamo prvič, njen prvi samostojni prvenec za odrasle bralce je bil na Češkem sprejet z navdušeno kritiko, dokaz je tudi prestižna nagrada magnesia litera za najboljše prozno delo. (Portal Dobre knjige, napisala Anja Ogrizek)

Pavla Horáková (r. 1974 v Plznu) je pisateljica, književna prevajalka in radijska novinarka. Na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je diplomirala iz prevajanja in srbščine. Od leta 1997 prevaja srbsko in angleško literaturo (med drugim dela Kurta Vonneguta). Leta 2000 je prejela nagrado Društva prevajalcev za prevod romana Sužnji New Yorka Tame Janowitz. Med letoma 2001 in 2007 je bila zaposlena kot urednica angleškega programa Češkega radia 7, med letoma 2004 in 2010 pa je delovala kot prevajalka za Mednarodni filmski festival v Karlovih Varih. Danes pripravlja oddaje za kulturno redakcijo Češkega radia.

 

Seznam knjig, ki jih bomo v klubu obravnavali v naslednjih mesecih: