Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BRANJA DREVESOM

Vsako leto ob dnevu zemlje 22. aprila in dnevu knjige 23. aprila se pesniki, pisatelji in bralci nasploh podamo v gozd, kjer beremo drug drugemu, obenem pa beremo tudi drevesom v zahvalo za papir in knjige, na podlagi katerih je človeštvo skozi zgodovino shranjevalo svoje znanje in leposlovje. Beremo najljubšo poezijo in prozo, lahko tudi svojo, avtorsko.

Letos se nam bosta pridružila promotorka branja Tilka Jamnik in gozdar Jakob Šubic. Prijazno vabljeni tudi literati in bralci iz domačih Žirov in okolice.

Dobimo se na dan zemlje, 22. aprila ob 11. uri pred Krajevno knjižnico Žiri.

Udeležba na lastno odgovornost. V primeru močnega deževja prireditev odpade.

Vabljeni!

 

ZGODOVINA BRANJ DREVESOM

Sicer smo se pisatelji in pesniki ter na splošno vsi pišoči od leta 2015 vsak po svoje zahvaljevali drevesom za papir in knjige, v katere smo zapisali znanje, na podlagi katerega se je razvila naša civilizacija. Enkrat letno, to je v bližini svetovnih dni zemlje in knjige smo se drevesom zahvaljevali skupaj z nekakšnim literarnim dnevom v gozdu, ko smo se med izletom v naravo in priložnostnimi postanki ustavljali ter prebirali svoje izvirno leposlovje oziroma drugo literaturo. Dobivali smo se več let ter se na pot podajali pod vodstvom gozdnega mistika in pesnika Jakoba Šubica, univ. dipl. gozdarja. Pri branjih so v preteklosti že sodelovali (navedeni po abecedi): Agata Trojar, Alenka Jovanovski, Alja Adam, Barbara Pregelj, Carmen L. Oven, Eva Kovač, Feri Lainšček, Glorjana Veber, Gregor Rozman, Jakob Šubic, Kaja Teržan, Kobrowsky, Maja Gal Štromar, Mladen Blažević, Peter Rezman, Peter Semolič, Saška Kalič, Žiga Valetič in drugi