Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Fotografska razstava Irene Kejžar: BREZČASNA AFRIKA

Sem Irena Kejžar. Živim v Robidnici in sem upokojena.

Kot človek narave sem izjemno rada v stiku z njo. Občudujem vse njene lepote, premamijo me čudoviti sončni vzhodi, prostranost gora, gozdov, ujetih vodotokov s slapovi, varuhi živalskega sveta, čarobnost razcveta življenja, ki ga odstre dan, in opojnost sončnih zahodov, ki končujejo eno in napovedujejo drugo zgodbo.

Že v otroštvu sem imela željo obiskati in doživeti svet, ki nam je v mnogočem nepoznan in nedoumljiv, Afriko. Videti čisto pravega leva, zebro, krokodila, se mi je uresničilo pred osmimi leti, ko sem prvič odpotovala na črno celino. Pa ni ostalo le pri enem obisku, Afrika me je s svojo bujnostjo, preprostostjo, polnostjo, čudovito naravo in edinstvenim živalskim svetom povsem prevzela. Tja sem se vrnila še trikrat.

V fotografski aparat se je ujelo res veliko število trenutkov. Vsak od njih je kot samosvoja zapisana zgodba. Taka je tudi razstava, ki sem jo naslovila Afrika – od sončnega vzhoda do zahoda / Brezčasna Afrika / Mogočna Afrika / Jezik narave v Afriki / Čudežni svet živali Afrike.

Na 16 fotografijah so zabeležene različne živali Afrike, ujete v različnih trenutkih dneva. Odločne, mogočne, samosvoje, igrive, lačne, graciozne, skrivnostne, prestrašene, meditativne ob koncu dneva, ki ga zagrne zahajajoče sonce. Živali kot del narave še vedo, kako živeti v sozvočju z njo, kateri njeni zakoni prevladujejo in kako igrati njeno igro v največjem možnem spoštovanju, brez da bi se iz dneva v dan moral opominjati na to. Ker tako je in če tega ne spoštuješ, te preprosto ni. Ker ni pomembno, kdo si, ampak se stopiš z naravo in samo – si. Popotovanja in srečevanja z Afriko so me skozi živalski svet prevzela s sporočilnostjo, katere srčika je predstavljena v zgodbi razstavljenih fotografij.

Razstava bo na ogled v galeriji na hodniku Krajevne knjižnice Gorenja vas od 2. 10. do 1. 12. 2023.