Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Obrazi slovenskih pokrajin – IRENA MRAK

Večer s knjižnico – Obrazi slovenskih pokrajin: dr. IRENA MRAK

Raziskovanje zemeljskega površja od domače Dolžanove soteske do Andov, Karakoruma in Himalaje

Irena Mrak je doktorica znanosti s področja geografije. Zaposlena je na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju, kjer predava predmet Načrtovanje in razvoj zavarovanih območij. Je raziskovalka geomorfologije, proučuje gorska in zavarovana območja doma in po svetu. Polje njenega dela so ledeniki ter proučevanje turizma, športa in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zemeljsko površje.
Kot navdušena alpinistka je bila članica mnogih alpinističnih odprav v Ande, Nebeško gorovje, Hindukuš, Pamir, Tibet, Karakorum in Himalajo, kjer se je povzpela na velike nadmorske višine in preplezala številne prvenstvene smeri. Kritična je do tako imenovanih komercialnih alpinističnih odprav: »Kot da način pristopa na vrh sploh ni pomemben, pomemben je le vrh, ki ga je treba doseči.«

Z njo se bo pogovarjala novinarka, voditeljica in spletna redaktorica Maja Stepančič.

V projektu pogovorov z znanimi Gorenjci sodelujemo gorenjske splošne knjižnice: Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Občinska knjižnica Jesenice in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Tržič.

Pogovor se bo odvijal v živo v prostorih Knjižnice dr. Toneta Pretnarja v Tržiču in preko YouTube kanala Knjižnice, kjer bo ostal tudi posnetek, naknadno pa ga bo mogoče poslušati tudi na našem podcastu.