Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

OBRAZI SLOVENSKIH POKRAJIN – KOZMA AHAČIČ

Cikel petih večerov OBRAZI SLOVENSKIH POKRAJIN pripravljamo v sodelovanju z gorenjskimi splošnimi knjižnicami, to so poleg naše Knjižnice še Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Dr. Toneta Pretnarja.

Pri pripravljanju pogovornih večerov izhajamo iz spletnega biografskega leksikona Obrazi slovenskih pokrajin, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj smo združili biografije pomembnih osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo.

Z izbranimi gosti, ki so se v družbi uveljavili s svojim delom, karizmo in avtoriteto na svojem področju, se bo pogovarjal gostitelj Vid Sodnik.

Naš tretji gost KOZMA AHAČIČ je znan kot poznavalec in proučevalec zgodovine slovenskega jezika. Del otroštva in mladost je preživel v Škofji Loki. Obiskoval je  Osnovno šolo Cvetka Golarja, nato Gimnazijo Poljane v Ljubljani.  V času študija je na Gimnaziji Škofja Loka poučeval latinski jezik in se dijakom izredno priljubil. Raziskovalna žilica ga je vodila v svet, kjer se je dodatno izobraževal. Izdal je več knjig in je avtor sodobnih slovenskih šolskih slovnic. Trenutno živi v Ljubljani, je predstojnik Inštituta za slovenki jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ter urednik portalov Fran in Franček. V Sloveniji pa je poznan tudi kot pronicljiv mislec, izjemno aktiven v javnosti in nedvomno zanimiv sogovornik.

Tretjega izmed obrazov slovenskih pokrajin gosti naša knjižnica v dvorani mladinskega oddelka, Kapucinski trg 4, kjer bo zaradi trenutne epidemiološke situacije prostor za 15 obiskovalcev, ki izpolnjujejo pogoj PCT  ali pa si bomo neposredni prenos pogovora lahko ogledali na YouTube kanalu naše Knjižnice, v posnetku pa mu prisluhnili tudi na našem podcastu.