Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

OBRAZI SLOVENSKIH POKRAJIN – ROMANA IN LOJZE KRAJNČAN

Nadaljujemo s ciklom petih večerov OBRAZI SLOVENSKIH POKRAJIN, ki ga pripravljamo v sodelovanju z gorenjskimi splošnimi knjižnicami, to so poleg naše Knjižnice še Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Mestna knjižnica Kranj in Knjižnica Dr. Toneta Pretnarja, Tržič.

Pri pripravljanju pogovornih večerov izhajamo iz spletnega biografskega leksikona Obrazi slovenskih pokrajin, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami.

Naša četrta gosta sta Romana in Lojze Krajnčan, glasbeni par, ki ju po njunem delu poznajo vse generacije. Romana s svojimi pesmimi navdušuje že več generacij otrok, nekatere njene pesmi so tako rekoč ponarodele, njen glas otroci obožujejo. Za otroke je ustvarila več muzikalov in glasbeno plesnih predstav, sodelovala z mnogimi pesniki, glasbeniki, zbori, igralci in režiserji. Njena ljubezen pa so tudi šansoni in uglasbljena poezija, posnela je kar tri avtorske plošče in dva muzikala. Pri vseh njenih projektih je glavni producent, skladatelj in aranžer Lojze Krajnčan, ki je že 30 let dirigent nacionalnega jazz orkestra Big Banda RTV Slovenija; aranžer in skladatelj, ki je pustil velik pečat na slovenski glasbeni sceni. Sodeluje z mnogimi orkestri, zbori in solisti. Na božič pred 36 leti sta dahnila usodni DA in v šali rada rečeta, da je njuna ljubezen kot simfonija:  včasih nežna in melodična, drugič dramatična in glasna, skozi življenje ju povezuje ljubezen, glasba in družina, povezanost z naravo, dobra kulinarika in vnukinji Elora in Rosa.

Z njima se bo pogovarjal Vid Sodnik.

Četrta gosta izmed obrazov slovenskih pokrajin gosti Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, mi pa si bomo neposredni prenos pogovora lahko ogledali na YouTube kanalu naše Knjižnice, v posnetku pa mu prisluhnili tudi na našem podcastu.