Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Potopisno predavanje: JAPONSKA – DEŽELA VZHAJAJOČEGA SONCA

Vabljeni v Krajevno knjižnico Žiri na potopisno predavanje. Ponovno bo v naši družbi Iztok Bončina. O Japonski je zapisal takole:

Nekoč je bila Japonska zaostala, z rižem porasla kmetijska provinca. Njeni prebivalci so med drugo svetovno vojno veljali za krvoločne, neusmiljene zavojevalce. Danes pa je ta dežela na zahodu poznana po svojem industrijskem razvoju, organizirani disciplini in že skoraj neverjetnih delovnih navadah domačinov.  Če želimo občutiti tehnološko prednost Japonske pred večino držav tega sveta je najbolje, če se popeljemo s hitrim vlakom šinkansenom. Vendar pa lahko spoznamo zibelko samurajev tudi z drugačne plati. Z malo truda odkrijemo deželo čudovitih češnjevih cvetov, mnogih starodavnih svetišč, neštetih parkov, obredov pitja okusnega čaja, umetnosti kaligrafije in še in še. Novodobne spremembe so očitne tudi v družbi, kajti mlajše generacije Japoncev ne želijo več vdano slediti strogim pravilom svojih prednikov, ne priklanjajo se več pred nadrejenimi in dekleta namesto utesnjenega kimono rajši nosijo mini krila.

Na potovanju po Deželi vzhajajočega sonca boste ob sliki in besedi spoznali utrinke starodavne kulture Japonske, njen vsakdanji utrip življenja pa tudi nekaj tipičnih posebnosti te zanimive dežele. Spoznali boste, kako se spi v nenavadnem “kapsula” hotelu, kakšna je vožnja z njihovimi vlaki, katere so posebnosti japonske hrane in kakšna je sodobna ulična moda mladih japonskih deklet. Predstavil vam bomo tudi žalostno in tragično usodo Hirošime, ki je doživela napad z atomsko bombo.