Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Torkov večer s knjižnico. ZORAN FURMAN: KIRGIZISTAN IN UZBEKISTAN

Ker sem prvič potoval po tem delu sveta, nisem imel velikih pričakovanj. Sem pa zelo hitro spoznal, da sem odkril košček sveta, kjer še ne poznajo masovnega turizma in ljudje so še zelo prijazni, nasmejani in gostoljubni.

Potovanje sem začel v glavnem mestu Kirgizije – Bishkek, mestu, ki ga obdajajo številne gore. Sledil je obisk Karakol-a, mesta na vzhodnem delu jezera Issak-Kol.  Dva dni sem štopal naokoli in si ogledoval zanimivosti, kot so Dolina Skazka in zanimive slapove. Ker sem oba dneva štopal, sem imel priložnost spoznati zelo prijazne in nasmejane ljudi. Iz Bishkeka je sledila dolga vožnja do mesta Osh, na zahodu dežele, kjer sem se izgubil med uličicami in stojnicami bazarja Jayma, enega najstarejših bazarjev v tem delu sveta.  Zgodaj zjutraj naslednjega dne sem obiskal živalski sejem, kjer prodajajo na stotine ovac, krav in konj.

Sledila je pot proti glavnemu mestu Uzbekistana Tashkent, ki je zelo moderno in napredno mesto. Znano je po zanimivih postajah podzemne železnice, ki so bile zgrajene v času Sovjetske zveze. Obiskal sem številna starodavna mesta, skozi katera so potovale karavane po zgodovinski Svileni cesti – poti, ki je povezovala Evropo in Azijo. Samarkand, Bukhara in Khiva so mesta, katera so me povsem očarala s svojo arhitekturo.