Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Krekenavski narodni park

P1110083

V sodelovanju s pobrateno Občinsko knjižnico Panevezys vsako leto prirejamo izmenjavo razstav. Tokrat se nam predstavlja fotograf Aligimantas Lūža s čudovitimi fotografijami narave.  Razstavo si lahko ogledate od 8. 2. do 6. 3. 2020  v galeriji na hodniku v naši knjižnici.

Aligimantas Lūža je v Krekenavskem narodnem parku zaposlen kot naravovarstvenik in veterinar. V enem najlepših delov Litve je oskrbnik bizonov v rezervatu za divje živali Pašiliai, ustanovljenem leta 1969, ko so živali v Litvo pripeljali iz Belorusije.

Algimantas preživlja veliko časa v naravi. Tako je priča dih jemajočim prizorom in v želji, da bi jih ovekovečil, jih je začel fotografirati. Nastali so posnetki čudovitih gozdov, lokev in dolin Krekenavskega narodnega parka, ki se razteza ob obeh bregovih reke Nevežis. Alimentasu je še posebej pri srcu dolina Ise, opisana tudi v literarnem delu nobelovega nagrajenca Česlovasa Milošasa, ki je svetu Litvo predstavil kot deželo mitov in poezije.

Reka Nevėžis, ki teče skozi Krekenavski narodni park, teče tudi skozi mesto Panevėžys, kjer se nahaja pobratena  Občinska knjižnica Panevėžys.

Saša Ambrožič