Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava Martina Enika

Eniko

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka je preko organizacije Naple  šest let pobratena z Občinsko knjižnico Panevežys v Litvi.  V okviru sodelovanja smo si izmenjali več likovnih in fotografskih razstav, pripravili delavnice, ne gre pa zanemariti tudi predstavitev literarnih del, ki najbolj slikajo dušo naroda. V teh stikih smo spoznali, da imamo marsikaj skupnega, predvsem pa nam je skupen boj za lastni jezik, ljubezen do narave in zavest za ohranjanje kulturne dediščine naroda.

V duhu slednjega se je letos v  Litvi predstavil žirovski umetnik Martin Eniko. Njegove umetnine, narisane s tehniko pointilizma, so neprecenljiv prispevek k ohranjanju ljudske dediščine. Risbe  kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov nam nakazujejo, kako so kmetje obdelovali zemljo, gojili živino in skrbeli za svoje domove. V svoj sklop sodi orodje čevljarjev, sedlarjev, mizarjev in drugih obrtnikov.  Zanimivo je, da so mnogi predmeti podobni tistim, ki so jih v preteklosti uporabljali v Litvi.

V škofjeloški knjižnici je istočasno gostovala razstava litovskega fotografa Algimantasa Lūže.  Fotografije regionalnega parka Krekenava nam predstavljajo popolnoma drugačno pokrajino, kot smo je navajeni.  V jutranjo meglo ovite loke ob reki Nevezis  odslikujejo veličino in spokojnost narave.

Razstavi smo si izmenjali v mesecu februarju, ko oba naroda praznujeta pomemben državni praznik; Slovenci praznik kulture, Litovci praznik državnosti.

Saša Ambrožič