Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izložbe domišljije – prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Jumbo ID 2020

Izložbe domišljije so projekt povezovanja organizacij in posameznikov s področja kulture, umetnosti, rokodelstva in prodaje unikatnih izdelkov s Škofjeloškega. Na prodajnih razstavah na različnih lokacijah po starem mestnem jedru Škofje Loke se tako predstavljajo umetniki, rokodelci, fotografi, ilustratorji, oblikovalci in svoje izdelke ponujajo na ogled in v nakup.

Naša knjižnica je pripravila likovno razstavo dveh loških ilustratork, Vide Igličar in Nine Naliny Meglič. Predstavlja se tudi slikarka mandal Tanja Prezelj. S posebno spominsko razstavo, s katero se zahvaljujejo svojemu mentorju Ediju Severju za vse znanje, ki jim ga je v desetih letih predal, se predstavljajo Edijeve akvarelistke.

Edijeve akvarelistke

Razstavljajo:

Ivanka Prezelj, Irena Knapič, Ivanka Keber in Mira Golja 

“Voda in barve. In belina. Skrivnost in poslušanje vode, ko se na papirju sreča z barvo. Kot vojna napoved.  Imaš strategijo, napadaš s čopičem in na koncu ne veš kakšen bo izid. Je slutnja, skrita  kot življenje, kjer je vsak dan drugačen od prejšnjega. Prvi poljub, nežen dotik, svetloba ki pronica skozi barvo. Raziskuješ, se dobrikaš. Vedno se vračaš na začetek. Akvarel. Voda. Življenje. Barva.”

Antonija Baksa Srnel

Klik na virtualno razstavo

Vida Igličar

Klik na virtualno razstavo.

Kontakt:
Instagam: @vidaiglicar
Design & Illustration

 

Vida Igličar je grafična oblikovalka, ilustratorka in navdušenka nad moderno kaligrafijo. Svojo pot je začela s študijem oblikovanja in ilustracije na univerzi De Montfort v britanskem mestu Leicester, ki ga je končala z nagrado za najboljšo študentko v letniku. Po vrnitvi v Slovenijo se je zaposlila v oglaševalski agenciji Pristop, kjer je tekom let napredovala v umetniško direktorico in za ekipno ustvarjene projekte prejela številne domače in tuje nagade na področju oblikovanja in oglaševanja. Ob tem je redno ustvarjala lastne projekte, med katerimi je knjiga, spominski album za stare starše Naj ti povem svojo zgodbo, ki je pri Grafenauer založbi izšla leta 2017. V letu 2019 je izvedla ustvarjalni in osebnostni izziv 100 dni za boljšo mene, za katerega je z enim majhnim dobrim dejanjem na dan stremela k boljšemu počutju sebe in bližnjih. Vsako dejanje je opremila z ilustracijo in jo sproti objavljala na Instagramu. Tekom projekta je izvedla številne korake rasti, med drugimi pustila službo v agenciji in stopila na samostojno podjetniško pot. Pozitivni odzivi na projekt so jo navdušili, da izziv ponese med ljudi v obliki knjige in priročnika, ki bo v decembru izšla pri založbi Mladinska knjiga. 100 dni za boljšo mene bo knjiga, ustvarjena v želji, da tudi vi stopite na pot do boljših sebe in na lastni koži izkusite, kako je sprememba na bolje lahko samo eno majhno dejanje vsak dan stran. Vida se s tokratno razstavo predstavlja z ilustracijami ustvarjenimi v času korone, ko je iskala trenutke sreče, ki so nam na dosegu roke tudi v času, ki ga v večini preživljamo doma.

Nina Naliny Meglič je po izobrazbi diplomirana slikarka in diplomirana inženirka grafične tehnike, v svojem bistvu pa umetnica, slikarka in ilustratorka, ki senzibilno zre v svet okrog sebe ter tankočutno sledi vsemu tistemu, kar je najbolj enkraten, samosvoj, nezamenljiv del njene notranje biti. Intuitivno ustvarja slike z energijo, ki izžarevajo njenega duha. Slika že 20 let.
Svojo umetniško pot je začela je z obiskovanjem slikarskega tečaja, nato pa nadaljevala študij na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je leta 2011 diplomirala z odliko. Sodelovala je na številnih slikarskih razstavah, kolonijah in ex-tempore dogodkih, na katerih je za svoja umetniška dela prejela številne nagrade in priznanja. 
Leta 2017 je ilustrirala knjigo Najlepše vilinske pravljice – Izgubljeni vilinski ključ ljubezni, letos (2020) pa otroško slikanico Bonton gospe Malice, ki je izšla pri založbi Epistola.
Slikanje ji omogoča izraziti lastne zaznave in občutja, moč in energijo, ki jo nosi v sebi, intenzivne barve, ki jih uporablja na slikah pa so ključ za sporočila ter odsevajo magičnost in iluzivno moč, ki vliva slikam življenje. Poleg slikanja in ilustriranja vodi tudi otroške likovne in ustvarjalne delavnice.

Na tej razstavi se predstavlja tudi s svojimi miniaturami, ki  jih je poimenovala VELIKOOKICE. Te majhne punčke nas s svojo prisrčnostjo, iskrenostjo, radoživostjo, zvedavostjo in pozitivno energijo spomnijo na to, da ne pozabimo negovati svojega notranjega otroka. Oči pa so ogledalo naše duše, zato  jih je namenoma naredila velike ter jih s tem simbolično še bolj poudarila, da se v njih vidi odsev naše notranje lepote. 

Nina Naliny2 1
Klik na virtualno razstavo.
 
Kontakt:

Tanja Prezelj je umetnica in ustvarjalka slik in mandal. Živi v Škofji Loki. Slikanje je njena strast že vse življenje, njena pot slikanja pa je edinstvena, izoblikovala se je skozi mnogo let in vedno je bila povezana tudi z njeno duhovno in osebnostno rastjo. Deluje pod imenom BIRDSHAMAN ART.
Birdshaman je arhetip vseh umetnikov, ki s svojimi kreacijami skušajo ozavestiti nezavedno, nevidno narediti vidno in s tem razširiti zavest opazovalca. Tanja slika podobe iz svoje notranjosti, vizije, ki jih doživlja skozi meditacije, sanje, energetska zdravljenja… Na tak način je odkrila tudi svet mandal in kmalu spoznala, kako močan terapevtski učinek imajo na človeka. Svoje mandale in slike je prenesla tudi na uporabne predmete, kot so torbe in nakit, da nam lahko umetnost polepša tudi kak čisto vsakdanji trenutek med našimi opravili zunaj domačih sten, kamor običajno obesimo slike.

Že vrsto let z veseljem vodi tudi delavnice slikanja mandal za odrasle in za otroke, saj jo vedno znova navdušujejo tudi čudovite in neponovljive mandale, ki jih na delavnicah ustvarijo udeleženci.

Klik na virtualno razstavo.

Vabim vas, da si vse razstave tudi ogledate. 

Saša Ambrožič