Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Torkov večer s knjižnico: AGATA TOMAŽIČ

Tomazic
26. maja je bila terasa mladinskega oddelka Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka prizorišče prvega literarnega dogodka v živo po dolgih mesecih.
Stoli, oder, kamera, Agata Tomažič, mizica s knjigami Nož v ustih, Česar ne moreš povedati frizerki, Blodnik po Istri, Tik pod nebom … Oblaki so bili res blizu … Pa nejeverni pogledi v nebo nad Škofjo Loko. Fantje v knjižnici Lovro Štanta, Matjaž Eržen in kamerman, vsi v nulo pripravljeni, z rezervnim prizoriščem v notranjih prostorih – če se med pogovorom slučajno ulije … Nekako nismo vedeli, ali bi jokali ali se smejali. Bilo je malce noro. Agata je izvlekla svoj zimski plašč, si nadela kapo na glavo, moderatorka pogovora Anja Eržen, sem iz torbe potegnila rokavice, plonk ceglc z vprašanji, nalila vročega čaja iz termoske za obe … In – kamera! Pa smo šli. Skoraj brez publike, a tisti, ki so prišli, so bili zlata vredni.
Agata, pregovorno čarovniško ime, je sčarala krasno in razburljivo pripoved – kot zna samo ona. Šli smo od Sirije, Haludovega na Krku do Amalije Drevenšek in njenih zlobnih intervencij. Debele kaplje dežja so uvidevno počakale na konec, kot bi se v globini svoje mokre duše zavedele, da je kultura že predolgo zaprta in se bomo navzedanje vsi utopili v zatohlih stanovanjih, če ne bomo šli ven – pa četudi razmere niso idealne. Ah, ideali! Zbogom!
Pozdravljen svet, tak kot je, predvsem pa – pozdravljena možnost, da smo SPET lahko v živo in se gledamo, vohamo in poslušamo.
Še enkrat hvala vsem, da ste vztrajali ne glede na mraz in oblake, ki so kot vileda polni vode grozili, da se ožamejo nad nami. Literarna srečanja in dogodki v živo so spet med nami. Pa sonce tudi!
.
Anja Eržen, Grable – društvo za kreativno grabljenje sveta
.
Posnetek literarnega večera si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=p6FSPRPXZqY