Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prenovljeni higienski ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 v knjižnicah in čitalnicah

Pins 4970277 1920

 

OPOZORILO O KARANTENIslika E1624469220644

Higienski ukrepi v knjižnicah in čitalnicah – navodila NIJZ:

  • Novi koronavirus se najpogosteje prenaša preko izločkov iz dihal med ljudmi, ki so tesno skupaj, oziroma preko onesnaženih rok.
  • Upoštevajmo priporočila glede medsebojne razdalje, pravilnega nošenja maske in higiene rok in kašlja, zračenja ter čiščenja in razkuževanja.
  • Priporočena medsebojna razdalja zaradi virusa, ki se izloča s kihanjem, kašljanjem, glasnim govorjenjem, je vsaj 1,5 oz. 2 metra. V primeru, da je ta razdalja manjša, je tveganje za okužbo večje.
  • Ob kihanju, kašljanju ali neposrednem dotikanju površin ali predmetov z umazanimi rokami, virus nanesemo na različne predmete in površine, kot so mize, delovne površine, kljuke na vratih, ročaji, držaji in ograje, denar… Drugi ljudje se lahko okužijo tako, da se dotaknejo teh onesnaženih površin, nato pa se dotaknejo oči, nosu ali ust, ne da bi si prej umili roke. Roke vedno smatramo kot onesnažene, izjema je le neposredno po njihovem umivanju ali razkuževanju. Z onesnaženimi rokami prenašamo povzročitelje okužbe nase in na druge osebe ter predmete, ki se jih dotikamo (npr. kljuke, ročaji, držaji, delovni pripomočki, denar, ipd.).
  • Z upoštevanjem vseh navedenih ukrepov bomo zmanjšali možnost za okužbo in s tem ščitili sebe in druge. Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik.

Povezava do razširjenega besedila: Higienski-ukrepi-22-junij-2021.pdf