Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Loške gostilne skozi čas

P1110852

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka smo za namen domoznanskega septembra in Dnevov evropske kulturne dediščine zbirali gradivo povezano z loškimi gostilnami, ki so že od nekdaj stičišča kulinarike in družabnega življenja. Zbrali smo fotografije, razglednice, kuharske knjige, recepte  in predmete, povezane z obiskovanjem gostišč. Slikovno gradivo smo začinili s spomini in zgodbami lokalnega prebivalstva.

Razstava obsega 24 panojev, na katerih so predstavljene  posamezne gostilne skozi čas, gostilniški predmeti, razglednice gostiln, arhivsko gradivo, ki se nanaša na gostilne ter reklamno gradivo. Pri njenem nastanku je sodelovalo 12 posameznikov ter 2 ustanovi: Loški muzej in Zgodovinski arhiv Škofja Loka, ki sta prispevali predvsem slikovno gradivo. Avtorici razstave sva Ana Marija Miklavčič in Saša Bogataj Ambrožič.

Na otvoritvi razstave smo pripovedovali zgodbe iz življenja gostiln in predstavili stare  gostilniške predmete kot so steklenica za sifon in krahrle,  različni kozarci, jedilni listi.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se odzvali našemu vabilu k sodelovanju, saj skupaj z vami ohranjamo vezi s preteklostjo.

Razstava bo na ogled v škofjeloški knjižnici do 27. 11. 2021.