Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Ločani berejo: NINA ARNUŠ

Nina Arnus
Nina Arnuš dela v Zavod Tri, kjer “se s svojim delovanjem trudimo vsak dan graditi trajnostne in vključujoče skupnostne prakse.” V okviru zavoda deluje tudi pletilska skupnost Breja preja, v kateri raziskujejo in v praksi preizkušajo povezavo med ročnimi deli  in njihovim vplivom na psihofizično počutje. Nina pravi, da ji veliko pomeni narava, gibanje, branje in potovanja – tako s knjigami kot po svetu.
.
Tole je njen pester izbor knjig, ki so jo navdušile in vam jih priporoča v branje:
.
Knjige Markusa Zusaka – Fant, ki je postal most, Odposlanec, Kradljivka knjig. Knjige, ki jih uvrščajo med mladinsko literaturo, prebrati pa bi jih morali tudi vsi odrasli. Prelep jezik, z odličnimi prevodi, nas popelje v težke zgodbe s srečnimi in presenetljivimi konci.
.
Živa gora, Nan Shepherd. Knjiga, ki je štirideset let na objavo čakala v pisateljičinem predalu govoru o dojemanju narave, ki močno presega igrišče za gorništvo, plezanje, kolesarjenje. Narava je veliko več kot to in če ji pustimo, nas lahko popelje dlje.
.
Neustrašne – portreti neuklonljivih žensk, Pénélope Bagieu Zgodbe žensk v stripu, ki nas vedno znova navdahnejo. S knjižne police knjiga velikokrat roma v naša naročja. Zaradi založbe Vige Vage knjige sem ponovno odkrila stripovski način podajanja zgodb.
.
Frida ali o bolečini, Slavenka Drakulić. Knjiga mi je bila všeč, ker življenje niso zgolj podatki o rojstvu, poklicu, smrti. Življenje je zgodba, ki jo lahko vidimo in pripovedujemo.
.
Knjige Petra Wohllebna – Skrivno življenje dreves, Skrivno življenje živali, Skrite mreže narave. Drevesa, živali in vse kar je vmes, ima svoje življenje. Gozdar nam jih opisuje na zelo zanimiv način in čas je, da začnemo drugače razumevati naravo okoli nas.
.
Knit for Health & Wellness, Betsan Corkhill. Pletenje in druga ročna dela so pomembna za naše možgane. Tako lahko boljše razmišljamo in si celo ustvarimo varno zavetje pred stresnimi situacijami. To niso zgolj predvidevanja ampak je znanstveno dokazano.
.
Morje v času mrka, Mate Dolenc. Še ena knjiga, ki na svoj način raziskuje in pripoveduje o človeku, naravi – morju in njuni povezanosti. Idealna za počitnice na morju. Je tudi vabilo k
opazovanju morja in podvodnega sveta.
.
.
Bralno akcijo Ločani berejo pripravlja Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka v sodelovanju s Kulturnim društvom Grable. Dvakrat na mesec bomo na družabnih omrežjih Knjižnice in Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta, objavljali bralna priporočila Ločanov. Zdi se nam pomembno, da se pogovarjamo o branju in izmenjujemo naslove, za katerimi se skrivajo zanimive zgodbe. Globoko verjamemo, da so tudi knjige tiste, ki ustvarjajo zanimive ljudi. Berite z nami!