Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kako praznujejo Božič otroci iz Finske?

Naple

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka že od leta 2015 preko programa NAPLE – sister libraries sodeluje s splošno knjižnico Public library of Panevezys iz Litve. Letos smo se povezali še s finsko splošno knjižnico Pyhäjoen kirjasto, s katero želimo vzpostaviti izmenjavo idej in dobrih knjižničarskih praks med knjižnicama.

 
Sodelovanje med knjižnicama je steklo že poleti, ko so v knjižnici Pyhäjoki na Finskem pripravili razstavo slovenske književnosti v finskem jeziku, v Krajevni knjižnici Trata pa smo izpostavili otroško leposlovje finskih mladinskih pisateljev.

Novembra je v finski strokovni reviji za knjižničarstvo Kirjastolehti izšel članek o tem, kako smo se v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka, litvanski splošni knjižnici Panevezys in v finskih knjižnicah prilagodili razmerami med epidemijo COVID-19. Kako je bilo z odprtostjo knjižnic, katere nove nove pristope smo ubrali, kako smo knjižnično dejavnost prilagodili novim časom,…
 
V decembrskem času pa so si otroci iz Krajevne knjižnice Trata in iz Finske knjižnice izmenjali vtise o prazničnih običajih pri nas in na daljnem severu. Ali ste vedeli, da je finsko ime za Božička Joulupukki? Pa da se na božični večer na Finskem ljudje sproščajo v savni? Pisma in risbe otrok iz finskega mesteca Pyhäjokiso so na ogled v Krajevni knjižnici Trata, v knjižnici Pyhäjokiso pa so pripravili razstavo pisem prispelih iz Škofje Loke.
 
V naslednjem letu bomo s sestrskima knjižnicama uresničili še nekaj idej, med drugimi bomo pripravili trojezično pripovedovanje pravljic v finščini, litovščini in slovenščini, v načrtu pa imamo tudi izmenjavo fotografske razstave.