Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izmenjava razstav s pobrateno Občinsko knjižnico Panevežys iz Litve

Galerija Na Prostem 1

Že šesto leto si s pobrateno Občinsko knjižnico  Panevežys iz Litve v mesecu februarju izmenjamo razstavi in tako predstavimo delček kulture posameznega naroda obiskovalcem. Februar smo izbrali z namenom počastitve pomembnih praznikov v obeh državah; Slovenci  obeležujemo Prešernov dan – slovenski kulturni praznik, Litovci praznik državnosti.

V okrožju Panevėžyja, kjer se nahaja sestrska knjižnica,  je mali kraj NAUJAMIESTIS ali Novo mesto. Znan je po impresivni “Umetniški galeriji”, kjer  negujejo lokalne običaje in razvijajo nove tradicije. Ena  od njih  je ustvarjanje slamnatih skulptur, imenovanih “Med nebom in travnikom”, ki že petnajsto leto privablja lokalne ustvarjalce in obiskovalce od vsepovsod.

Tematika skulptur sega od improviziranih pravljic do glasbil in boja za ohranitev dreves.

Ko pride oblačna in deževna jesen, običajno novembra, občani organizirajo ritual, ki ga imenujejo »Skrivnost ognja«. Obiskovalci, ponavadi jih je do 3000, se družijo pri racitalih, plesu in glasbi. Vrhunec večera predstavlja  sežig slamnatih skulptur, ki simbolizira minljivost vsega na zemlji.

Galerijo na prostem in ritual sežiga skulptur je v fotografski objektiv ujel Ginataras Lukoševičius, ki se je že predstavil v naši knjižnici z dvema fotografskima razstavama v preteklih letih.

Razstavo si lahko ogledate v galeriji na hodniku v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka od 7. 2. do 31. 3. 2022.

V Panevežys je odpotovala likovna razstava učencev OŠ Ivana Groharja in OŠPP Jela Janežiča, ki so pod mentorstvom Milojke Bozovičar Gantar in Vide Kejžar slikali staro mestno jedro Škofje Loke. Kombinirana likovna tehnika kolaža, flomastra in tempera barvic je odlično uporabljena za prikaz strnjenega mestnega jedra, razgibanih hiš z rdečimi strehami in zanimivimi detajli. Otroci so tankočutno naslikali mesto, kot ga vidijo in čutijo sami.