Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava lutk Dragice Toplišek Tušar

Dragica

V Krajevni knjižnici Gorenja vas je do 20. junija na ogled razstava lutk Dragice Toplišek Tušar.

Dragica Toplisek Tusar

Dragica Toplišek Tušar je diplomirana vzgojiteljica, čevljarska mojstrica in svobodna umetnica. Več kot deset let je vodila delavnice ustvarjanja z glino, odpadnimi in naravnimi materiali za otroke in odrasle. V zadnjih letih poleg vzgojiteljskega dela vodi delavnice za pedagoške delavce. Poleg številnih objav v reviji Unikat in podobnih, se je do sedaj predstavila tudi na številnih samostojnih in skupinskih razstavah (tako kiparske, kot slikarske). S področja dela z lutko je predavala tudi na pedagoški fakulteti, saj je diplomirala iz področja lutke v prvem starostnem obdobju. V letošnjem letu obiskuje šolo – Akademijo rezbarjenja lutk. Lutka jo navdihuje že od otroških let.

 
V zadnjih letih je navdih za izdelavo lutk dobila v pravljicah pri svojem delu z otroki. Zelo pomembna lastnost samih pravljic pri otrocih je ponavljanje, le te je potrebno ponavljati zaradi razumevanja sebe. Ko se poistovetimo z junakom, spreminjamo svoje vedenje in doživljanje sveta. Zanjo je ta svet čaroben in povsem drugačen od sveta odraslih.
Lutka je njena prijateljica. S pomočjo lutke svetu sporoča, da se je potrebno smejati in ceniti notranji svet.
.
Na razstavi predstavlja le skromen nabor nekaterih likov, ki jih je upodobila, da bi privabila nasmeh na obraz in iskrico v oči otrok. Zanjo kot avtorico je to tudi največje plačilo za njeno delo.
 
 
Dragica3
Dragica2