Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Spodbujanje dobrih bralnih navad pri otrocih

Child 3046494 1920
Heidi Colom

Gostujoča pisateljica Heidi Colom je z nami v blogu Princh Library podelila nasvete o tem, kako pri otrocih razviti dobre bralne navade, ki jim bodo ostale skozi življenje. Povzetek nasvetov zato delimo z vami:

Pismenost je pomembna za ljudi vseh starosti in nikoli ni prezgodaj, da bi začeli spodbujati dobre bralne navade. To lahko zagotovo vodi do vseživljenjskega uživanja v branju in pri delu. Kateri so nekateri načini za spodbujanje dobrih bralnih navad pri otrocih?

Naj vas vidijo pri branju

Ta nasvet je najpomembnejši. Ni nujno, da so to le knjige, lahko so  tudi časopisi ali revije. Toda z branjem pred svojimi otroki dajete  dober zgled. Da ne omenjam, da vaše branje spodbuja tudi radovednost in poizvedovanje. Če vidijo, da se njihovi skrbniki želijo naučiti novih stvari, jih otroci želijo posnemati.

Imejte knjige v hiši

Predvsem otrokom primerne. Pa tudi strokovne kot so slovarji in enciklopedije. Vsega ni mogoče najti na spletu. V vašem domu naj bodo fizične knjige s stranmi in slikami – ne samo e-knjige. V idealnem primeru bi bilo dobro imeti knjige različnih stopenj, začenši s knjigami za zgodnje opismenjevanje, nato s knjigami za šoloobvezne otroke in na koncu s knjigami za najstnike in odrasle. To bo otrokom omogočilo, da pridobijo znanja z različnih področji, predvsem pa več, kot bi jih lahko naučili televizijski in računalniški programi.

Ne izogibajte se stripov

Slike in oblački z govorom močno povečajo razumevanje in domišljijo.  Danes obstaja veliko stripovskih priredb romanov, tako klasičnih kot aktualnih knjig. Še posebej so koristni za vizualne učence, delujejo pa tudi za slušne in kinestetične učence.

Berite otrokom

Pa ne le, ko so majhni in sami še ne berejo. Ohranite navado skupnega branja z obsežnejšimi knjigami, tudi ko otroci že znajo brati. To jim lahko pomaga pri razumevanju knjig, ki se morda zdijo težje. Da ne omenjam, da je to povezovalna, izobraževalna in zabavna izkušnja, ki bo pripeljala do lepih spominov.

Obiščite javno knjižnico

Obisk knjižnice ne pomeni zgolj izposoje knjig. V čitalnici lahko prebirate revije in knjige, sodelujete lahko na urah pravljic, na delavnicah, različnih tečajih in  predstavitvah knjig. Nekatere knjižnice imajo celo igrala in ustvarjalne prostore, kjer se lahko otroci sami ali z drugimi ukvarjajo z ustvarjalnimi dejavnostmi. Ko so otroci starejši, lahko uporabijo knjižnične vire za pomoč pri domačih nalogah. Če potujete izven mesta, je izlet v lokalno knjižnico zagotovo lahko izobraževalna izkušnja, pa tudi dejavnost, ki vam lahko pomaga otroke umiriti in sprostiti.

Spodbujajte ustvarjalno izražanje

Spodbujajte otrokovo pisanje, risanje in ustvarjanje na tematiko njegovih najljubših knjig. Včasih boste morda našli celo papirnate lutke in igračke v obliki njihovih najljubših likov. Tudi dejavnosti, ki aktivirajo levo možgansko poloblo, kot so znanstveni eksperimenti in gradnja s kockami, so dobrodošle. Vse to ne bo razširilo le znanja, temveč tudi sposobnosti reševanja problemov.

Poiščite knjige in informacije o dogodkih in krajih

Ste uživali na izletu v živalskem vrtu? V knjižnici poiščite knjige o živalih, ki so jim bile najbolj všeč. Ste uživali v najnovejši risanki ali filmu? Najdete lahko knjigo, po kateri je bila posneta zgodba ali poiščete priročnik, kako narisati glavnega junaka. Ste gledali izstrelitev rakete? Preberite članek v enciklopediji o raziskovanju vesolja. Te dejavnosti ne  bodo spodbujale le pismenosti, temveč tudi povečale znanje in radovednost. Prav tako je knjiga izvrstno darilo – še posebej knjige o temah, ki otroka zanimajo. žanrih in predmetih.

To je le nekaj načinov, kako lahko odrasli spodbujamo dobre bralne navade pri otrocih vseh starosti. Javne knjižnice lahko zagotovijo in nudijo številne knjige, revije, časopise in druge predmete, ki lahko zelo koristijo otrokom vseh starosti na njihovi poti opismenjevanja.

Vabljeni, da čimprej obiščete našo knjižnico!