Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

LITERARNI NATEČAJ FRANCETA PIBERNIKA

NatecajPIBERNIK Lezeca

Posredujemo povabilo k sodelovanju na literarnem natečaju lani preminulega pesnika, pisatelja, esejista, literarnega kritika in zgodovinarja Franceta Pibernika, ki ga pripravlja Mestna knjižnica Kranj v spomin na njegovo bogato literarno in publicistično delovanje v letu 2022 za najboljši esej gorenjskih srednješolk in srednješolcev razpisuje prvič.

Profesor Pibernik je kar 32 let navduševal dijake Gimnazije Kranj za branje in prepoznavanje kakovostnih literarnih del ter za tehtno razmišljanje in pisanje o njih.

Literarni natečaj SAMO ODLOČITI SE MORAŠ je zato namenjen dijakinjam in dijakom gorenjskih srednjih šol.

V tem času je tudi sam izdal sedem pesniških zbirk, obenem pa je preučeval slovenske zamolčane književnike in zdomsko literaturo. Raziskovalne poti so ga pogosto vodile v knjižnico, s pomočjo knjižničarjev se je poglabljal v skrite zaklade naših zbirk. Mestna občina Kranj ga je leta 2013 imenovala za častnega občana.

Mlade vabimo, da navdih za svoja razmišljanja v eseju najdejo v vrsticah Pibernikove pesmi v prozi iz zbirke Odzvok. Kako živa se zdijo pesnikova premišljevanja za današnji čas? Se velja odločiti ali ostati ujet sredi praznih prostorov z željo po daljnih krajih, ki so oddaljeni le en korak? Prvi korak …

V linastem stolpu te čaka knjiga premišljevanja,
zapečatena s tujimi pečati. Samo odločiti se moraš,
svojo svetilko moraš prižgati, nalomiti pečate in
odpreti prvo poglavje o potovanju misli. Ali pa
ostati mutast v očrtanem svetu neizgovorjenosti, biti
ujet v nemo postajanje sredi praznih prostorov, prebit
s sprhnelo željo po daljnih krajih, ki je do njih
en sam korak.
(F. Pibernik: Odzvok, 1979)

Natečaj poteka do 3. decembra 2022.

Več informacij o natečaju najdete na spletni strani MKK, kjer dijaki tudi oddate esej preko spletnega obrazca.