Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BAZA SLOVENSKIH FILMOV: izposoja in ogled filmov na spletu

Bsf Slika

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka je zaživela nova storitev za uporabnike, ki si lahko filme sedaj izposodijo in gledajo na spletu. Storitev poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov (BSF), ki domuje na spletnem naslovu bsf.si. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma.

Člani knjižnice lahko izbirajo med številnimi slovenskimi filmi, vključno s filmskimi klasikami Sreča na vrvici, To so gadi, Dolina miru, Na svoji zemlji, Ne joči Peter, Cvetje v jeseni, Vesna, Ne čakaj na maj ter novejšimi celovečernimi filmi, kot so Posledice, Ivan, Ne pozabi dihati in Košarkar naj bo. Ljubitelji animiranih filmov si lahko ogledajo prigode Princa Ki-ki-do, Koyee, Mačka Murija, Bizgecev in druga dela mednarodno uveljavljenih slovenskih animatorjev. Ste si že ogledali dokumentarna filma Družina in Iskre v času – svetovni računalniški podvig? BSF je vir dostopnosti za dokumentarne in druge filme, ki se ne predvajajo več v kinu, na festivalu ali na televiziji. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi tisti, ki jih navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija, saj Baza slovenskih filmov vključuje tudi avdiovizualna dela, ki drugje le redko najdejo pot k občinstvu.

Uporabniki storitve imajo poleg filmov za knjižnično izposojo prost dostop tudi do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, skupaj je tako za ogled dostopnih več kot 480 del. Storitev lahko člani knjižnice uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Podrobna navodila za izposojo so na naslednji povezavi:

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki in filmi v Bazi slovenskih filmov se ves čas dopolnjujejo in tako bo tudi naša knjižnica v prihodnje dodajala nove filme, ki si jih bodo člani lahko izposojali in gledali na spletu.