Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Umetnine, izrezane iz papirja

Pticki
Legendeportretcipka

V marcu in aprilu je v galeriji na hodniku Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na ogled prav posebna razstava. Predstavlja se namreč litovska ljudska umetnica Virginija Jureviciene z izrezki iz papirja. S prepogibanjem in rezanjem je ustvarila čipkaste zavese, ki z ornamenti in simboli prikazujejo letne čase in praznike vse od velike noči do novega leta. Dela, razstavljena na tej razstavi, so nastala v zadnjih petih letih.

Virginija Jureviciene se je začela ukvarjati z izrezovanjem leta 2010. Leta 2011 so bili njeni umetniški izrezki priznani kot narodna dediščina, zato je pridobila naziv umetnica narodne dediščine. Njene izrezane podobe dokazujejo odličnost ljudske umetnosti, prav tako je dobitnica številnih nagrad in priznanj. Litovski narodni muzej in etnografski muzej Kupiskio imata v zbirki nekaj njenih del.  Imela je več kot 40 razstav doma in po svetu: v Belgiji, Belorusiji, Rusiji, Poljski, Turčiji in Iranu.

Letos njena razstava gostuje v naši knjižnici kot del sodelovanja med našo knjižnico in Občinsko knjižnico Panevezys v Litvi.