Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

PO POTEH MIŠKE RUBI – tematska pot

Miska Rubi Za Blog 1

Ob letošnjem svetovnem dnevu knjige smo pripravili uradno predstavitev nove tematske poti, ki je bila zelo lepo obiskana.

Tematska pot Po poteh Miške Rubi poteka po starem jedru mesta Škofja Loka in bližnji okolici. Prehodila jo je miška Rubi s svojimi prijatelji. Zanimalo jo je od kod izvira zlati list, ki ga je našla pred svojim domom pod Homanovo lipo. Njegova oblika je bila zelo drugačna od srčastih lipovih listov, s katerimi si je postiljala domek. S pomočjo prijateljev je našla kraj od koder je prišel zlati list. To pa nibilo vse. Njeni prijatelji pajek Hektor, žabica Anica, sovica Kivi in lisjaček Tine so naleteli na veliko oviro, jo s skupnimi močmi premagali in dobili novo prijateljico kačo Zvijo ter vse zlate liste ogromnega bukovega drevesa.

0knjiga In Ilustracije Na Maketi

»Ne glede na to, koliko bogastva imamo,
prijateljstvo je največ, kar lahko drugim in sebi damo«

zaključi zgodbo njena pisateljica in ilustratorka, škofjeloška rojakinja, Darja Čadež. S pravljico Miška Rubi in zlati list je zmagala na natečaju Občine Škofja Loka za najlepšo otroško pravljico Škofje Loke. Za nagrado si je med drugim prislužila tudi izid svoje pravljice v knjižni obliki.

S klikom odpreš interaktivni zemljevid z označeno traso poti.

Konec leta 2020 je pravljico v darilni izdaji izdala Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka. Knjiga ni namenjena za prodajo. Občina Škofja Loka jo podarja družinam novorojenčkov v svoji občini. Le ti bodo zdaj že sami lahko prehodili del poti v spremstvu in s pomočjo svoje družine. Ostali pa si knjigo za potep Po poteh miške Rubi lahko izposodite v knjižnici  ali pa se na pot podate z napravami za spremljanje zgodbice v digitalni obliki.

Pot je nastala na pobudo Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka  v sodelovanju s Turizmom Škofja Loka. Zasnovana je tako, da
prepleta branje in gibanje in možnost, da si na poti lahko ogledamo tudi znamenitosti našega prelepega mesta in uživamo v lepih pogledih na mesto in okolico.

Za organizirane skupine mlajših otrok priporočamo poudarek na pravljici in premikanju po poti, za skupine z večjimi otroki pa lahko vpletemo tudi več pozornosti znamenitostim ob poti. Posamezni obiskovalci, ki bi si za ogled morda lahko vzeli več časa so pri kombiniranju pravljice z ogledom znamenitosti lahko še bolj svobodni in iznajdljivi ter pot laže prilagodijo svojim potrebam. Pot je možno kombinirati z drugimi začrtanimi tematskimi potmi, kot sta Pot v Puštal in Pot treh gradov, pred vzponom na Loški grad pa si je mogoče nekoliko oddahniti na Igrišču Zamorc.

Potek poti

2zbiranje Pri Maketi

1. Pot pričnemo na Cankarjevem trgu pri maketi mesta.

2. Znamenitosti: Homanova hiša, cerkev sv. Jakoba ali Šentjakobska cerkev

Škofja Loka se naslanja na pobočje Kranclja med rekama Selško in Poljansko Soro, ki se pod mestom na sotočju stečeta v Soro. Ta teče naprej proti Savi, najdaljši reki v Sloveniji. Mestno jedro je bilo nekdaj v celoti zavarovano z obzidjem. Nad dvema vzporednima trgoma, Mestnim trgom in Spodnjim trgom, veduto zaključi slikoviti Škofjeloški grad.

Na maketi si ogledamo prizorišče tematske poti in začrtamo naše premike. Pred nami sta gotska cerkev sv. Jakoba, znana tudi kot Šentjakobska cerkev in znamenita Homanova hiša. To je meščanski dvorec, ki ga sestavljajo tri poslopja. Poiščemo ga na maketi mesta in se odločimo po kateri poti bomo krenili proti Homanovi lipi, kje se pričenja pravljica o miški Rubi. Nahaja se na južni strani Homanove hiše. Če stopimo do tja po levi strani bomo videli poslopje Stare šole in skozi podhod pokukali na Spodnji trg, znan tudi pod imenom Lontrg. Po desni pa pridemo naravnost na Mestni trg ali Plac.

3. Prizorišče pravljice: Homanova lipa (preberemo prvo stran)

 

4zacetek Pravljice Pri Miski Doma

4. Znamenitosti: Mestni trg, izveski nad lokali, mestni vodnjak s pitno vodo, rotovž

5. Prizorišče pravljice:nekdanja mestna hiša ali rotovž (preberemo drugo stran)

5pri Pajku Hektorju

6. Znamenitosti: Žigonova hiša, podhod Pekel, Spodnji trg, Špitalska cerkev, šterna pri Špitalski cerkvi…

7. Znamenitosti: Puštal, Hudičeva brv, Pot v puštal

8. Znamenitosti: oznaka za poplave na Poličarjevi hiši

9. Prizorišče pravljice: Puštalska mlaka (preberemo tretjo stran)

7pri Zabici Anici

10. Znamenitosti: predmestje Karlovec, Lepo znamenje, Jesenkova rojstna hiša, Firbarjeva hiša…

11. Znamenitosti: mestno obzidje na Martinovi hiši, (zasut) obrambni jarek, nekdanja Poljanska mestna vrata…

12. Prizorišče pravljice: kostanj na Grajski poti (preberemo četrto stran)

14pri Kostanju Dom Sovice Kivi

13. Znamenitosti: razgled na mesto in proti Puštalu, Pot treh gradov

15pri Poti Treh Gradov

14. Zgodbica se nadaljuje v naravi proti Staremu gradu. Odločimo se lahko, da bomo pot nadaljevali do bližnjega Kranclja ali celo do Starega gradu, kar podaljša dolžino in zahtevnost poti. V tem primeru na Loškem gradu preberemo le naslednjo stran pravljice, ostalo pa na izbrani ciljni lokaciji.

15. Znamenitosti: Loški grad

16. Prizorišče pravljice:  izberemo si zaključno lokacijo na grajskem dvorišču ali vrtu, preberemo pravljico do konca, se o njej pogovarjamo in si odpočijemo. 

17. Po začrtani poti se vrnemo k domovanju miške Rubi pod Homanovo lipo in pot zaključimo na izhodišču ali mesto naprej poljubno raziskujemo po svoje.

19na Koncu Nas Caka Pismo Od Rubi

Napotki za dodatno branje

Še več zgodb o Škofji Loki lahko najdete zapisanih v knjigi Kamniti most, prav tako pa sta v knjižni in digitalni obliki dosegljivi tudi drugo in tretje uvrščeni pravljici iz nagradnega natečaja Štorklja Loka  (Damir Grbanović, Lea Vučko) in V naročju dobrega velikana (Helena Janežič, Polona Kosec).

Ključne točke poti

S klikom odpreš interaktivni zemljevid z označenimi ključnimi točkami poti. 

Značilnosti poti

Dolžina: 1,7 km

Višinska razlika: 103m

Čas obhoda: 60 min

Na pot si lahko vzamete zloženko s ključnimi informacijami in povezavami za pomoč na poti.

 

Lepo se imejte in upamo, da srečate miško Rubi in njene prijatelje. Srečno!