Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Simon Šubic Svetle – ljudski umetnik in glasbenik

ETNO STOJALA 2012  9 1
IMG 8414  1

Simon Šubic Svetle je vsestranski umetnik, samouk slikar in glasbenik. Njegov slikarski opus, ki ga je ustvarjal mnogo let, je bogat in zajema slike in razglednice, ki so nastale na podlagi slik.

Slikar upodablja tradicionalno kmečko življenje, obrti, stare ljudske običaje in opravila v različnih letnih časih. Folklorni elementi kot so narodne noše, orodja, glasbila, oprava hiš in izgled krajine, so pričevalci o časih, ki so minuli, vendar z umetnikovo pomočjo niso pozabljeni.

Del razglednic je namenjen počastitvi naših največjih praznikov, kot so božič, velika noč in novo leto, del pa uprizarja naša znana turistična mesta, med njimi Bled, Škofjo Loko, Bohinj, Ljubljano…

Njegove etnološke razglednice, ki zaradi sodobne tehnike niso več tako množično uporabljene kot sredstvo sporočanja, imajo vendarle pomembno vlogo pri ohranjanju kulturne dediščine in so močno zaželene med zbiratelji in poznavalci.

Svetle se je kot domačin že predstavil v galeriji Stare šole v Žireh. Razstava je bila odmevna in odlično obiskana, posebno ljub mu je bil obisk vrtčevskih otrok. 

20220929 101441

Razstavo v galeriji Stare šole so obiskali tudi otroci VVE Žiri.

Svetle1

Razstava v vitrini Krajevne knjižnice Žiri.

Razstava Svetletovih slik in razglednic je spomladi 2023 gostovala v pobrateni občinski knjižnici Panevėžys  v Litvi, kjer je bila odlično sprejeta.

Litva Knjiznica

Občinska knjižnica Panevėžys v Litvi.

Razstava razglednic in slik v litovski knjižnici.

Svetle Litva
Svetle Litva2

Razstavo smo nato postavili v galerijo na hodniku v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka, kjer bo na ogled do 71. 7. 2023. 

Zahvaljujemo se učencem Glasbene šole Škofja Loka za kulturni program na odprtju razstave in umetniku Simonu Šubicu Svetletu za sodelovanje in  odličen prispevek k bogati kulturni dediščini našega naroda.

Utrinki z odprtja razstave 25. 5. 2023.