Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

Dekd 2023 Banner1

Da bi se dediščina ohranila za prihodnje rodove, Evropska unija in Svet Evrope vsako leto organizirata Dneve evropske kulturne dediščine. Dogodek je med najbolj razširjenimi participativnimi kulturnimi dogodki v Evropi.

Med dnevi evropske kulturne dediščine vrata odpre na tisoče hramov kulture in muzejev, k projektu se priključijo različne izobraževalne ustanove, knjižnice in društva.  Ljudje jih lahko takrat brezplačno obiskujejo, spoznavajo skupno kulturno dediščino in sodelujejo pri ohranjanju te dediščine za sedanje in prihodnje generacije.

Letošnje leto se bomo osredotočali na tiste kategorije dediščine, ki po Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine vključujejo tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja in prakse o naravi in svetu. 

Redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu.

Da bi predstavili dve redki spretnosti, smo  v naši knjižnici pripravili knjigoveško delavnico za mladino in odrasle ter delavnico izdelovanja dražgoških kruhkov:

 

Knjigoveška delavnica

26. september ob 18. uri na mladinskem oddelku knjižnice v Škofji Loki

Na knjigoveški delavnici, ki jo bo vodila Nadja Maruša Hren, bomo naredili beležnice iz kartona in papirja s pomočjo japonske vezave, to je vrsta vezave knjig, kjer se vidi nit, ki povezuje liste in platnice.  Delo vključuje šivanje, zgibanje in lepljenje. Uporabljali bomo povoskano nit in lepilo.

Vabljeni odrasli in mladi nad 12 let. Ker je število udeležencev omejeno, so obvezne predhodne prijave na e-mail: ana.miklavcic@knjiznica-skofjaloka.si

Nadja Marusa Hren

Delavnica dražgoških kruhkov

3. oktober ob 17.30 na mladinskem oddelku knjižnice v Škofji Loki

Kako so nastali dražgoški kruhki in zakaj so jih včasih pekli, bomo spoznali na delavnici dražgoških kruhkov. Medeno testo bomo umetelno oblikovali na način, kot ga poznajo na področju Dražgoš, od koder izvirajo dražgoški kruhki.

Delavnica je namenjena osnovnošolcem. Ker je število mest omejeno, je obvezna predhodna prijava na e-mail: sasa.ambrozic@knjiznica-skofjaloka.si

Honebread1