Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izmenjava razstav s pobrateno knjižnico Panevežys iz Litve

Disec3b1o Sin Tc3adtulo 18

Dologoletno sodelovanja s pobrateno knjižnico v Litvi vsako pomlad prinaša izmenjavo razstav. Namen je  predstaviti lokalnega umetnika, ki izstopa na svojem področju in predstavlja kreativno in inovativno dušo  naroda.

V naši knjižnici so na ogled slike svojevrstnega ustvarjalca Arunasa Revotasa, ki slika s kavno usedlino. Tudi zato so njegove slike drugačne, nenavadne in pritegnejo pozornost.

Rojen je bil v Panevežyju, kjer je tudi odraščal. Zdaj živi v kraju Velžys, nedaleč stran od Panevežyja, kjer se nahaja knjižnica s katero smo pobrateni. S kavo je začel slikati pomladi 2021. 2022 je izdal knjigo poezij z naslovom S kavo skozi življenje. Opremil jo je z ilustracijami, naslikanimi s kavo. Knjiga odraža avtorjev pogled na življenje in umetnost.

Vabljeni na ogled razstave do 28. 3. 2024 v galerijo na hodniku knjižnice v Škofji Loki.

Knjiga Arunas
Krokar
RazstavaL1

V Litvi se predstavlja ilustratorka in pedagoginja Nuša Jurjevič z razstavo Kjer so zmaji doma, ki je bila del magistrske naloge, za katero je prejela nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Razstava predstavlja serijo šestnajstih ilustracij, na katerih je upodobljenih osem zmajev iz različnih geografskih področij. Vsebinsko jih lahko razdelimo na osem ilustratorskih diptihov, kajti vsakemu zmaju pripadata dve ilustraciji. Ena prikazuje zmaja kot bitje stvarnosti, narisano izven naravnega konteksta v izrazito znanstveni maniri, druga pa isto bitje, ki se skriva v pripadajočem naravnem habitatu. Ilustracije so nastale kot plod obsežne raziskave o mitoloških izhodiščih zmajskih bitij.

Litva3
Litva1
Litva2

Predstavljanje običajev, literature in umetnosti nas bogati in povezuje.  Ostale projekte si lahko ogledate TUKAJ.