Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Krajevna knjižnica Žiri

Krajevna knjižnica v Žireh je do leta 1970  delovala pod okriljem DPD Svoboda Žiri, leta 1970 pa se je kot samostojno izposojevališče priključila Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka. Leta 1994 se je preselila v prostore bivšega zdravstvenega doma in tam delovala kar 15 let. 28. marca 2009  se je s pomočjo žive verige, dolge preko 700 m, preselila v  Kulturno središče Stare Žiri v mansardo Stare šole, kjer v spodnjih prostorih deluje tudi Muzej Žiri. Novi, lepo opremljeni in prijazni prostori z atraktivno lokacijo v drugem nadstropju merijo 180 m². Stene otroškega kotička, je s prizori iz žirovskih pravljic Žirovski zmaj in Svinjar poslikala Saša Bogataj Ambrožič.

V bogati knjižnični zbirki ima posebno mesto tudi domoznanska zbirka, kjer je bilo v letu 2020 postavljenih kar 615 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Posebej sta v tej zbirki izpostavljena Vladimir Kavčič in Lojze Gostiša, kjer hranimo njuno podarjeno gradivo naši knjižnici.

Knjižnica je imela v letu 2020 ok.  27.000 enot knjižnega in neknjižnega gradiva, v krajevno knjižnico je bilo v letu 2020 vpisanih 1.128 članov, kar pomeni, da knjižnico obiskuje četrtina Žirovcev in Žirovk.

Poleg izposoje gradiva v knjižnici že od leta 1998 prirejamo razne prireditve tako za najmlajše kot  za odrasle. V letu 2020 smo kljub Zaprti knjižnici zaradi pandemije Covida imeli 103 prireditve, katere je obiskalo 4500 obiskovalcev.

Za najmlajše obiskovalce že 22 let pripravljamo  dogodke za otroke. Dogodki potekajo vsako sredo od meseca oktobra do meseca maja in se pričenjajo ob 17.00. Prva sreda je namenjena uri pravljic, druga pa ustvarjalni delavnici. Tretjo sredo v mesecu gostimo učence Glasbene šole Škofja Loka, iz oddelka Žiri, ki nam predstavijo svoje inštrumente in pripravijo kratek nastop. Glasbenemu nastopu sledi pravljična delavnica, kjer skupaj s knjižničarko ustvarjamo izdelke iz pravljične rokodelnice. Četrta sreda v mesecu je namenjena Ambasadorjem nasmeha, ko skupaj s psom prebiramo knjige in se igramo. Dvakrat v sezoni povabimo v goste lutkarje ali gledališke skupine, da nam uprizorijo gledališko ali lutkovno predstavo. Ob zaključku sezone pripravimo zaključno prireditev za vse naše male obiskovalce ter skupaj z Glasbeno šolo Škofja Loka pripravimo zaključne nastope njihovih učencev.  V sodelovanju s šolsko knjižnico OŠ Žiri vsako leto organiziramo Bralno čajanko in tako sodelujemo v medgeneracijskem projektu Bralne značke Slovenije. Vsako leto nas obiščejo sedmošolci v okviru projekta Rastem s knjigo, vsako leto pa nas obiščejo tudi drugi razredi iz OŠ Žiri, katerim smo nazadnje pripravili predstavitev knjižnice in delavnico izdelovanja stripa. Zelo dobro sodelujemo tudi z vrtci VVEOŠ Žiri in Vrtcem Sv. Ane, saj  mesečno obiskujejo knjižnične prostore in doživijo za njih pripravljeno uro pravljic.

Za odrasle že več kot 15 let prirejamo petkove potopisne večere in četrtkove klepete o knjigi,  kjer v goste vabimo lokalne ustvarjalce, znane Slovence iz sveta kulture ter svetovne popotnike. Vsak prvi in drugi četrtek v mesecu pripravljamo strokovna predavanja. Teme so pestre in aktualne. Zaradi velikega zanimanja pripravljamo tudi za mladino in odrasle ustvarjalne in jezikovne delavnice. V stekleni vitrini na stopnicah pred vhodom v knjižnico občasno pripravimo manjše razstave lokalnih ustvarjalcev ali članov domačih društev.

Za bralce imamo trenutno na voljo tri računalnike z brezplačnim dostopom do interneta.

V Krajevni knjižnici Žiri že od leta 2007 poteka tudi  izposoja knjig na domu. Izposoja knjig na domu je organizirana za starejše občane Žirov in za tiste, katerim bolezen onemogoča obisk knjižnice.