Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Ljudski umetnik Rimantas Zinkevičius in njegovi angeli

V sodelovanju s pobrateno Občinsko knjižnico Panevezys vsako leto prirejamo izmenjavo razstav. Letošnje leto je zaradi pandemije posebno. Knjižnice so, glede na epidemiološko sliko, tudi zaprte za obiskovalce, zato je tokratna izmenjava prestavljena na splet. V Litvi bo na ogled razstava Edijevih akvarelistk, mi pa vam predstavljamo enega najboljših ljudskih umetnikov, Rimantasa Zinkevičiusa.

Rimantas

Umetnik živi   in ustvarja v vasi Juodausiu na bregu reke Šventoji na zelo lepi stari domačiji, kjer ima postavljenih na stotine križev, stebernih kapelic, skulptur in kompozicij skulptur. To so umetnine marljivega in nadarjenega umetnika, ki rezbari od zgodnjega jutra do večera.

V galeriji, ki se nahaja na  njegovi domačiji, lahko najdete prav posebno razstavo  angelov, ki so bili izrezljani iz različnega lesa s celega sveta.

Na vprašanje, zakaj rezbar toliko pozornosti namenja prav angelom, pravi, da angel lahko razkrije resnično lepoto in raznolikost lesa. Vsaka vrsta ima svojo barvo, teksturo in trdoto. Evkaliptus iz Avstralije, platana z Madžarske, bukev iz Nemčije, macesen iz Rusije in seveda litovski les: lipa, topol, sliva in nekaj tisoč let star črni hrast, ki so ga pred nekaj leti našli v reki Šventoji.

Rimantas Zinkevičius je zelo dobro poznan tudi v tujini – njegova umetniška dela krasijo belgijske in nizozemske domačije, ena od njegovih stebernih kapelic se nahaja na Švedskem.

Umetnik si je prislužil veliko pomembnih nagrad, med drugim tudi „Zlati venec“ – najpomembnejšo nagrado, ki jo podeljujejo ljudskim umetnikom v Litvi.

V galeriji so angeli, razstavljeni v naši pobrateni knjižnici v Panevežyju v Litvi.