Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Ostali so nam le še mehurčki

Ziri

Krajevno knjižnico Žiri poznamo tudi po pestrem dogajanju poleg rednega delovanja – izposoje knjig.

Čez celo jesensko, zimsko in spomladansko sezono se odvijajo dogodki za otroke in za odrasle. Tako kot vse ostalo je Corona  ustavila, ne samo izvajanje dogodkov, za nekaj časa tudi izposojo knjig.

Po skoraj dveh letih smo izkusili vse možne variante delovanja in izposoje knjig. Najprej smo gradivo izposojali po pošti ali z dostavo do vrat, potem prevzem naročenega gradiva pred glavnimi vrati, nato pultna izposoja in kot je tudi sedaj, prosta izposoja z upoštevanjem NIJZ navodil ter predložitvijo PCT potrdila.

S prireditvami in dogodki pa je bilo malo drugače. Priporočila za preprečevanje širjenja bolezni so onemogočila kakršnokoli izvedbo prireditev, tako za najmlajše kot za odrasle. Kar naenkrat je nastal kulturni mrk, nikjer se ni nič dogajalo, vse je bilo zaprto.

Odpadle so ure pravljic, ustvarjalne delavnice, pravljična joga za najmlajše, igralne urice v tujih jezikih, glasbene pravljične ure, gledališke in lutkovne predstave za otroke, nastopi otrok iz glasbene šole. Odpadli so vsi obiski vrtčevskih skupin, skupin osnovnošolcev ter obiski raznih društev in organiziranih skupin.

Ni bilo več pogovornih večerov in večerov ob knjigi, raznih obiskov znanih umetnikov in ustvarjalcev, odpadla so vsa strokovna in potopisna predavanja, delavnice in tečaji, bralne čajanke in razstave. Nekaj časa je bilo onemogočeno tudi sodelovanje v raznih bralnih akcijah, katere stalno pripravljamo tako za otroke kot za starejše.

Po določenem času smo nekaj dogodkov prestavili na splet in vas lepo vabim, da si ogledate našo spletno stran, nam sledite na facebooku in instagramu ter youtube kanalu. Tu se marsikaj dogaja, tako za odrasle kot za otroke. V živo preko spleta se odvijajo pogovori o knjigah, o ustvarjanju, virtualne razstave, potopisna in strokovna predavanja. Otroci lahko vsak teden poslušajo novo pravljico, katero pripoveduje ena izmed naših knjižničark. Seveda lahko poslušate vse prejšnje pravljice in si ogledate naš arhiv dogodkov tudi za nazaj.

Počasi umirjajoče stanje je v zadnjih dveh letih omogočilo, da smo uspeli v živo pripraviti nekaj dogodkov, vendar je bil obisk, kljub vsemu vloženemu trudu, manjši od pričakujočega.

Mogoče so še najmanj prikrajšani najmlajši. Popoldan se za njih v knjižnici res ne dogaja nič, zato pa nas lahko obiščejo v dopoldanskem času, skupaj s svojimi sošolci in sošolkami. Vrtčevske skupine, skupine osnovnošolcev ter v matični knjižnici tudi skupine dijakov, so namreč »zaprte skupine«. Poimenovali smo jih »mehurčki« in za njih imamo pripravljene tako pravljične urice, bibliopedagoške ure za osnovnošolce ter projekt »Rastem s knjigo« za sedmošolce in dijake. Ustvarjalne delavnice so nadomestile že vnaprej pripravljene kuverte z materialom in navodili, katere lahko otroci odnesejo v vrtec ali domov in ustvarjajo samostojno ali pa sledijo »Pravljičnim rokodelnicam« tudi preko spleta.

Vsi naši prostori, tako v dislociranih enotah kot v matični knjižnici se spopadajo s problemom prostora, a vseeno najdemo prostor, kjer lahko postavljamo priložnostne razstave. Tako si lahko ob obisku knjižnice v živo ogledate tudi razstave, ki so postavljene.

Knjižnica je sedaj odprta po rednem urniku, vseeno pa lahko izposojene knjige vračate v nov zabojnik za vračanje knjig, ki je odprt 24 ur na dan. V centru Žirov stoji knjigobežnica, kjer lahko zamenjate ali preprosto odložite vaše, že prebrane knjige. V dogovarjanju je tudi nabava in postavitev knjigomata v knjižnici, ki bo razbremenil čakalne vrste in vam omogočil, da si knjigo izposodite sami

Skupnih srečanj, pripravljenih v skladu z ukrepi in navodili NIJZ, se vsi že veselimo, skratka, knjig in knjižnice ter dogajanja v knjižnici  Corona ni ustavila, naše delovanje je le še razširila, okrepila in poglobila.

Vse povezave na predstavitev naše knjižnice ter spletnega dogajanja

najdete na https://www.knjiznica-skofjaloka.si/

in na  https://www.knjiznica-skofjaloka.si/s-kitkom-v-svet-pravljic/

 

Vsem želim prijetno preživet prosti čas; če je zraven knjiga, še toliko boljše, lahko pa nas tudi obiščete na naših prihajajočih dogodkih v mesecu marcu.

Majda Treven