Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Leto 2023 razglašeno za Tavčarjevo leto

Tavcar
Tavcarjevo Leto

V letu 2023 obeležujemo 100-letnico smrti Ivana Tavčarja, eminentnega literarnega ustvarjalca, politika, gospodarstvenika in najbolj priljubljenega ljubljanskega župana. Ministrstvo za kulturo je na pobudo Občine Gorenja vas – Poljane leto 2023 razglasilo za Tavčarjevo leto. Ime Visoškega gospoda nosi tudi naša knjižnica.  Njegovo pot od kajžarskega otroka do uglednega meščana je tlakovala nenehna želja po samodokazovanju in družbenem uveljavljanju

Pisal je vse od srednješolskih dni do pozne starosti.  Snov iz kmečkega sveta je umestil v svet domače Poljanske doline in okoliških hribov. Njegovo najboljše delo je zgodovinski roman Visoška kronika, ki naj bi izšla v treh delih, a ga je prehitela smrt. Med najbolj znana dela uvrščamo sledeče romane in povesti: Cvetje v jeseni, Med gorami, V Zali, Vita vitae meae, Izza kongresa, Janez Sonce, Grajski pisar, Otok in struga, Mrtva srca, 4000.

V počastitev Tavčarjevega leta smo v knjižnici pripravili domoznansko razstavo,

ki je bila februarja postavljena na hodniku Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka in marca v Krajevni knjižnici Gorenja vas.

Razstavo si lahko ogledate tudi v naši spletni galeriji:

Ivan Tavčar

- vir navdiha domačim umetnikom

Kviz o Ivanu Tavčarju

V Tavčarjevem letu smo sestavili nagradni Kviz o Ivanu Tavčarju. Dostopen je v vseh enotah naše Knjižnice ter na naši spletni strani. Vabljeni k sodelovanju!

Tavcar Kviz