Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Leto 2023 razglašeno za Tavčarjevo leto

Tavcar 940x744
Tavcarjevo Leto 984x1024

V letu 2023 obeležujemo 100-letnico smrti Ivana Tavčarja, eminentnega literarnega ustvarjalca, politika, gospodarstvenika in najbolj priljubljenega ljubljanskega župana. Ministrstvo za kulturo je na pobudo Občine Gorenja vas – Poljane leto 2023 razglasilo za Tavčarjevo leto. Ime Visoškega gospoda nosi tudi naša knjižnica.  Njegovo pot od kajžarskega otroka do uglednega meščana je tlakovala nenehna želja po samodokazovanju in družbenem uveljavljanju

Pisal je vse od srednješolskih dni do pozne starosti.  Snov iz kmečkega sveta je umestil v svet domače Poljanske doline in okoliških hribov. Njegovo najboljše delo je zgodovinski roman Visoška kronika, ki naj bi izšla v treh delih, a ga je prehitela smrt. Med najbolj znana dela uvrščamo sledeče romane in povesti: Cvetje v jeseni, Med gorami, V Zali, Vita vitae meae, Izza kongresa, Janez Sonce, Grajski pisar, Otok in struga, Mrtva srca, 4000.

V počastitev Tavčarjevega leta smo v knjižnici pripravili domoznansko razstavo

Na njej sodelujejo tri slikarske skupine, ki delujejo na področju Škofje Loke in Poljanske doline. KUD Gorenja vas – Trata, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske slikarke Maje Šubic, DPŽ – likovna sekcija Mavrica, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske restavratorke Jerneje Kos in Akvarelistke, ki so deset let ustvarjale pod mentorstvom Edija Severja, po njegovi smrti pa nadaljujejo ustvarjalno pot v skupini samostojno. Kraje, kjer se je Tavčar rodil, veliko časa živel in je tudi pokopan, so slikarji prenesli na papir in platno. Prav tako so jim bila v navdih njegova književna dela in njegova osebnost.
 
Na razstavi je opisana Tavčarjeva življenjska pot, ki smo jo popestrili z razglednicami Ivana Tavčarja in začinili s citati sodobnikov o njem. 

Razstava je bila v februarju postavljena na hodniku Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.  Nato je potovala v Krajevno knjižnico Gorenja vas, kjer si jo lahko ogledate do 6. 4. 2023. Lepo vabljeni!