Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

TAVČARJEVA BRALNA ZNAČKA

Tavcarjeva Pasica

V nedeljo, 19. februarja 2023 je minilo 100 let od smrti pisatelja Ivana Tavčarja, po katerem naša knjižnica nosi svoje ime.

V počastitev spomina na pisateljevo bogato ustvarjalno pero smo v naši Knjižnici pripravili Tavčarjevo bralno značko.

Poimenovali smo jo »Od dne do dne«, saj poteka od njegovega smrtnega do rojstnega dne v tekočem Tavčarjevem letu. Hkrati pa bo za izpolnitev pogojev za sodelovanje v žrebu potrebno nekaj vztrajnosti od dne do dne. Želimo vas spodbuditi, da prebirate Tavčarjeva znana ali manj znana literarna dela vse do 28. avgusta letošnjega leta, obletnice pisateljevega rojstva.

Komu je namenjena?

Namenjena je odraslim bralcem, v njej pa se lahko preizkusijo tudi mlajše generacije, ki bi se jim prebiranje literature Ivana Tavčarja zdelo privlačno. Pisateljev značaj je značilno vplival na njegovo literarno ustvarjanje. Pomenljivo ga je popisal dr. Ivan Prijatelj, prvi izdajatelj Tavčarjevih zbranih in ga skušal opredeliti nekako takole:

»Po svoji prirodi je imel pogoje za umetnika-leposlovca posebnega značaja. Ta njegova priroda je bila izredno močna, polnokrvna, zmožna največje razgibanosti in strasti, žarke ljubezni in krepkega odpora. Bila je to ponosna gorenjska natura na zunaj, na znotraj pa mehka in nežna. Segal je po najvišjih zasluženih časteh in mestih, nihal med zunanjimi govorniškimi učinki, pikrim posmehom ter med tihimi pribežališči ljubezenske in domačnostne toplote. Bil je obdarjen z nenavadno bujno domišljijo in posebnim darom izražanja, povzdignjenim nad vsakdanjost. Skratka: bil je umetnik, kakršnega opredeljuje znanost s tujim izrazom romantik

Kako lahko sodelujete?

Preberete štiri literarna dela pisatelja Ivana Tavčarja. Izbirate lahko med romani ali med navedenimi sklopi kratkih zgodb, ki štejejo kot eno delo. Prebrana dela vpišete na kuponček v zloženki  in izpolnjeno prinesete v knjižnico. Vsak mesec bomo med prispelimi kupončki iz vseh naših knjižnic izžrebali privlačno nagrado.

Prvi žreb bomo opravili v začetku aprila izmed vseh kupončkov prispelih do konca marca.

Dela, ki so dostopna v naši knjižnični mreži so navedena na zloženki, ki jo dobite v knjižnici, preberete pa jih lahko tudi na tem mestu.

Za dodatno spodbudo vas vabimo, da si do 27. februarja ogledate tudi zanimivo tematsko razstavo o Ivanu Tavčarju v galeriji oddelka za odrasle na Šolski ulici 6 v Škofji Loki, za tem pa v Krajevni knjižnici Gorenja vas na Poljanski cesti 87.

https://www.knjiznica-skofjaloka.si/2023/02/06/leto-2023-razglaseno-za-leto-pisatelja-ivana-tavcarja/

Tanja Erlah