Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC V NAŠI KNJIŽNICI

TSK FB Profilna Slika 02

Na spletni strani Združenja splošnih knjižnic ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic 20. novembru lahko preberemo zanimive podatke o slovenskih splošnih knjižnicah. V Sloveniji deluje 58 splošnih njižnic, ki svojo knjižnično dejavnost izvaja v preko tisoč manjših in večjih krajih po vsej Sloveniji.

Petina vsega prebivalstva je včlanjena v splošno knjižnico, storitve splošnih knjižnic pa uporablja preko polovice vsega prebivalstva. Splošne knjižnice smo najbolj obiskane kulturne ustanove v Sloveniji.

Na leto zabeležimo 10 milijonov obiskovalcev in izposodimo 23 milijonov enot knjižničnega gradiva. Vse slovenske splošne knjižnice izposojamo tudi e-knjige v slovenskem jeziku. Vsak naš član obišče knjižnico 21-krat letno in si izposodi 52 enot gradiva, država Slovenija pa za delovanje splošnih knjižnic namenja 24 evrov na prebivalca.

Naša knjižnica je ena izmed 48 osrednjih knjižnic, v knjižnični mreži pa za osrednje knjižnice predvsem z izvajanjem ustrezne strokovne pomoči skrbi 10 osrednjih območnih knjižnic, za našo konkretno Mestna knjižnica Kranj. V svoji knjižnični mreži imamo 5 od 215 krajevnih knjižnic, nekatere knjižnice pa svojo dejavnost krajanom svojega območja približajo z
organizacijo bibliobusa. Teh je v Sloveniji 13. Podrobneje se knjižnice predstavljamo v brošuri Blizu ljudem.

TSK FB Profilna Slika 01

Letošnji dan slovenskih splošnih knjižnic pride na nedeljo, celo volilno nedeljo, zato smo se v Združenju slovenskih splošnih knjižnic poigrali s besedami in teden slovenskih splošnih knjižnic obeležujemo s sloganom izvolite v knjižnico. Ker se 22. novembra že pričenja znameniti knjižni sejem smo se odločili teden slovenskih splošnih knjižnic praznovati že v tednu med 14. in 18. novembrom in v njem izrecno opozoriti na svojo vlogo in pomen
svojega delovanja v lokalnih skupnostih in v državi.

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka v okviru tega tedna pripravljamo več zanimivih dogodkov in aktivnosti, tako v knjižnici kot na spletu in naših omrežjih. Predstavili bomo dveh knjigi in se srečali z njihovima avtorjema. Oba spadata med naše domoznanske avtorje.

V sklopu Tu smo doma… je na mladinskem oddelku Knjižnice že na ogled razstava ilustracij Polone Kosec, ki krasijo tretjeuvrščeno pravljico natečaja za najlepšo pravljico o Škofji Loki V naročju dobrega velikana. Na ogled bo vse do 30. novembra. Pravljico je napisala škofjeloška rojakinja Helena Janežič. Predstavitev pravljice, ki jo je v knjižni obliki izdala naša Knjižnica, in srečanje z avtorico v okviru tedna slovenskih splošnih knjižnic načrtujemo 29. novembra.

V sklopu Predstavljamo vam… pripravljamo predstavitev zmagovalnega idejnega projekta za prenovo objekta, kjer že deluje naš mladinski oddelek, v novo knjižnico v Škofji Loki, ki smo ga naslovili Bomo tu doma? in bo 14. novembra objavljena na naši spletni strani.

V sklopu Srečanje z… pripravljamo srečanje z domoznanskim avtorjem Davidom Stegujem ob predstavitvi njegove potopisne knjige Zakaj pa ne? v torkovem večeru s knjižnico 22.11.

Vse dni tedna slovenskih splošnih knjižnic pa vsem novo vpisanim članom v vseh enotah podarjamo tri mesečno brezplačno članstvo v naši Knjižnici.

Za naše obiskovalce in člane bo v tednu splošnih knjižnic na razpolago tudi nagradni vprašalnik. Med oddanimi in podpisanimi vprašalniki bomo z žrebom razdelili tri privlačne nagrade Knjižnice.

Zgled sodelovanja med gorenjskimi splošnimi knjižnicami pa je tudi že druga sezona pogovorov z znanimi osebnostmi Obrazi slovenskih pokrajin, ki ta torek, 15.11., v Mestni knjižnici Kranj spet gostijo dva zanimiva gosta.

V tednu slovenskih splošnih knjižnic vas še posebej vabimo: »Izvolite [v] knjižnico!«

Prispevek pripravila Tanja Erlah