Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: fantazijski roman

Ministrstvo za prihodnost

Prihodnost se odvija zdaj

Podpisnice Pariškega podnebnega sporazuma na 29. konferenci pogodbenic v Bogoti leta 2024 zaradi neuspešnega reševanja področja ogljikovih emisij ustanovijo posebno Telo za izvajanje Sporazuma. Agencije, ki jo 2025 ustanovijo v Zürichu, se kmalu oprime ime Ministrstvo za prihodnost. Kmalu po začetku delovanja ministrstva se začnejo težave na planetu množiti. Katastrofe so vse pogostejše, priča smo strašnim sušam, poplavam. Vročinski valovi jemljejo milijone življenj. Živali in rastline izumirajo po tekočem traku. Morska gladina se dviguje. Emisije ogljikovih delcev v zraku dosežejo najvišje vrednosti v vsej zgodovini meritev. Podnebnih prebežnikov je vse več. Države se poskušajo organizirati vsaka po svoje, večina pa jih še vedno tišči glavo v pesek, skrbi jih le kapitalizem ter njegov vladar – denar. Na čelu Ministrstva za prihodnost je Mary Murphy. Z ekipo izjemnih strokovnjakov za različna področja skuša države po svetu spametovati in jih prisiliti k ukrepanju. Najtrši oreh so finančniki, nacionalne banke in zakonodajalci, ki se nikakor ne želijo odpovedati ogromnim dobičkom. Ko se začnejo tudi akcije Kalijinih otrok, skupine, ki v imenu planeta razstreljuje ladje, letala, elektrarne in uničuje vse, kar uporablja fosilna goriva, ko v Davosu zaprejo najbogatejše za teden dni v mesto, kot da bi jih ugrabili, se Mary vpraša, ali je to morda način, ki bi ga morali ubrati tudi pri njeni agenciji. Ko se o tem zaupa sodelavcu Badimu izve, da se to že dogaja. Badim je glede dejavnosti Črnega krila skrivnosten. Mary mu zaupa in to bi moralo biti dovolj, da njuno delovanje izzove uspehe pri doseganju ciljev Pariškega sporazuma. Mary po mukotrpnih poskusih prepriča največje bančnike v uvedbo ogljičnega kovanca, vrstijo se akcije naravovarstvenikov, prihaja do protestov, stavk. Ministrstvo uspešno vpelje novo platformo na internetu, ki postane shajališče borcev za ohranitev planeta. Nekatere od držav, med prvimi Indija, ki je zaradi vročinskih valov najbolj prizadeta, delijo domiselne rešitve z vsem svetom. Čeprav sprva za nižanje temperature na Zemlji v Indiji uporabijo geoinženiring, prav tako ga v ZDA uporabijo za končanje procesa taljenja ledenikov, se tekom desetletij začnejo kazati pozitivne spremembe. Bo to dovolj za rešitev planeta? Bo dovolj za sedem naslednjih generacij? Bo Ministrstvo sposobno izvleči svet iz blata? In Mary, bo končno lahko odšla v miren pokoj in uživala v Alpah? Žanrsko sodi Ministrstvo za prihodnost med znanstvenofantastične romane, ki se ukvarjajo s klimatskimi spremembami. Avtor se loteva ekoloških tem, ne prizanaša sedanjim političnim odločitvam in kapitalističnemu ustroju sveta, potrošništvu, bogatenju nekaj odstotkov prebivalcev Zemlje na račun vsesplošnega pomanjkanja za preostali svet. Pred nami je izjemno berljiva knjiga, neprizanesljiva do vseh, ki na svet še vedno gledajo skozi rožnata očala. In še nekaj: leto, ko je nastalo Ministrstvo, je pravzaprav že danes.

Prispevala: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Človeška bitja

Je kljub umrljivosti in drugim pomanjkljivostim vredno biti človeško bitje?

Obiskovalec iz vesolja, ki pride na zemljo z eno nalogo, in sicer preprečiti tehnološki napredek človeštva (ki bi potencialno imel slab vpliv na celotno vesolje), piše svoje vtise in doživetja na Zemlji. Prihaja z oddaljenega planeta, kjer so vsi neumrljivi in imajo vsi vse znanje, ki ga kot vrsta premorejo. Pri njih ni vojn, ni nasilja, ni sovraštva … a hkrati tudi ni pozitivnih plati, ki jih pozna človeštvo npr. ljubezni, hrepenenja, družine. Človeška bitja se mu zdijo gnusna. Gnusijo se mu vsi vidiki človeka, najbolj pa ga moti nos na človeškem obrazu. Ne razume, zakaj se človeška bitja oblačijo in zakaj jedo živali. A počasi se začne prilagajati, človeška bitja se mu ne gnusijo več toliko – kot profesor matematike Andrew Martin začne prebirati poezijo (Emily Dickinson), poslušati rock glasbo in vzljubi kikirikijevo maslo. A kar je še najbolj čudno: vzljubi tudi profesorjevo družino in družinskega psa. Ko se njegova čustva do družine poglobijo, začne dvomiti o svoji misiji. Začne se spraševati, ali je biti človek pravzaprav tako grozno – sicer so res umrljivi, prepirljivi in nasilni, a to odtehtata ljubezen in družina. Gre za ganljiv in smešen znanstvenofantastični roman angleškega pisatelja Matta Haiga, ki piše tudi strokovne knjige, v leposlovju pa je poznan po romanu Polnočna knjižnica.

Prispevala: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Volčje oko

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem

Volčje oko francoskega avtorja Daniela Pennaca velja za klasično delo mladinske književnosti. V izvirniku je izšlo leta 1984, zdaj pa ga lahko v prevodu Srečka Fišerja mladi in odrasli bralci beremo tudi v slovenščini. Kraj dogajanja je živalski vrt, v katerem živi enooki volk po imenu Sinji, ki nekega dne dobi prav poseben obisk. Pred njegovo ogrado se pojavi deček in nepremično strmi vanj. Volk se zanj sprva ne zmeni, nato mu začne iti na živce, sčasoma pa se med njima splete prav posebna vez. Postopoma si brez besed razkrijeta svoji zgodbi in nas s pripovedovanjem odpeljeta daleč na sever oziroma jug. Sinji pripoveduje o svoji družini in nenehnem begu pred ljudmi, medtem ko so življenje dečka, ki mu je ime Afrika, potem ko je ostal brez staršev, zaznamovale predvsem živali. Navidez preprosta, a večplastna zgodba s presenetljivim koncem govori o sočutju, prijateljstvu, izgubi, osamljenosti, odnosu človeka do narave, pa tudi o moči domišljije in pripovedovanja.

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Jaz, čebela

Mladinska distopija o družini, pogumu in prijateljstvu

Zgodba se dogaja v prihodnosti, v svetu brez čebel, ko njihovo delo opravljajo revni, spretni in pridni otroci. Še ne desetletna deklica Mirabela živi s svojo sestro Magnolijo in dedkom na eni izmed sadjarskih kmetij na podeželju, kjer skupaj z drugimi otroki pomaga pri delu v sadovnjakih kot pobiralka mrčesa. Nadvse pa si želi le tega, da bi s puhastim čopičem in koškom za cvetni prah za pasom urno plezala po drevesih in na sadne cvetke nanašala cvetni prah in tako poskrbela, da bodo sadna drevesa bogato rodila. Delo na kmetiji je težko, a hrane je dovolj in delovodja je prijazen, prav tako njen dedek in prijatelji. Mirabela je srečna in zadovoljna. Potem pa se nekega dne njena mama, ki gospodinji pri bogati družini v mestu, odloči, da je čas, da začne tudi njena najmlajša hči služiti pravi denar in jo s silo odpelje v neznano mesto. Mirabeli se podre svet, a je odločena, da bo držala obljubo, ki jo je dala dedku. Avtorica je odraščala na podeželju Nove Zelandije, sedaj z družino živi v Melbournu. Roman je izšel v zbirki Čiv!.

Prispevala: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Božanski imperator peščenega planeta

V četrtem delu serije o Peščenem planetu spremljamo zgodbo imperatorja Leta II., sina vladarja Paula Muad’diba iz rodbine Atreides in Chani, njegove zunajzakonske partnerice fremenskega porekla. Leto II. je po neverjetnih 3.500 letih še vedno na čelu celotnega znanega vesolja, s svojo domnevno nesmrtnostjo pa si je pridobil status božanstva. Na začetku vsakega poglavja so tokrat predstavljeni odlomki iz njegovih ukradenih dnevnikov, v njih pa razodeva svojo filozofijo in napotke, ki jih želi predati človeštvu. Slutimo, da je namerno dopustil, da so mu bili ukradeni. Ko so po spremembi ekosistema, iz puščavskega v bogato rodovitno okolje, peščeni črvi izumrli, je na voljo le omejena zaloga melanže. Od nje je odvisno prebivalstvo, z njo pa po svoji volji upravlja Leto II. S svojo preobrazbo v novega Šaj Huluda bi lahko sam ustvarjal velike količine začimbe. S pomočjo peščenih postrvi se je uspel preobraziti do njegove predstopnje, postane torej hibridno bitje med človekom in črvom. V svoji viziji prihodnosti je namreč predvidel pogubo človeštva, ki kljub neverjetnim dosežkom stagnira, zato mora to nujno preprečiti. V času tako imenovanega Letovega miru poskuša z nepopustljivo surovostjo in diktaturo preložiti usodne dogodke na kasnejši čas, hkrati pa ustvarja tiranijo. A s svojim nerazumnim delovanjem želi človeštvo le vzpodbuditi, da bi premagalo nepremagljivega in se razvilo na naslednjo stopnjo. Kot smo navajeni iz Herbertovih del, je tudi v tem polno filozofskih misli ter idej o možnih poteh, ki bi jih v prihodnosti lahko ubrala znanost. Daljna prihodnost z aluzijami na naše dogodke iz pretekle zgodovine se skozi mnoge vzporedne zgodbe, ki zahtevajo poglobljeno branje, mojstrsko izpelje.

Prispevala: Neja Drevenšek, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Hrošč leti v somraku

Letošnji 70. obletnici Knjižnice Sinjega galeba so posvečene tudi nove izdaje mladinskih klasik, med njimi je Hrošč leti v somraku švedske pisateljice in Andersenove nagrajenke Marie Gripe. Morda za marsikoga ena ljubših knjig otroštva, v izvirniku je izšla leta 1978, v slovenščini prvič deset let kasneje, zdaj jo lahko z nostalgijo ponovno prebiramo v novi privlačni izdaji. Glavni protagonisti so trije najstniki, Jonas, Annika in David. Priče so skrivnostnim pojavom, ki dodobra razburkajo njihovo domišljijo. Sledi jih vodijo na odmaknjeno domačijo in nato s čudežnim namigom rože selandrije ter hrošča govnača do skrinjice s pismi. V njih se razkrije ljubezenska zgodba Emilije in Andreasa izpred več kot dvesto let, pozornost pa vzbudi omemba kipa, ki ga je Andreas, takrat učenec slavnega botanika, prinesel iz Egipta, ravno tako kot tudi seme rože z modrimi cvetovi. Mladi raziskovalci se podajo na pot iskanja izgubljene, več tisočletij stare dragocenosti, pri tem pa se potopijo v čustva, misli in usode oseb iz minulega časa. Ne gre samo za napeto zgodbo, ampak navdušujoč preplet zgodovine, mitologije, resničnosti in fantazije, v katerem se razkriva misel o pomembni vlogi naključij in vseobsegajoči povezanosti človeka, narave ter sveta živih in mrtvih.

Prispevala: Anja Ogrizek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zadnja želja: prva knjiga serije Veščec

Geralt iz Rivije je veščec, poklicni morilec, ki je izšolan za pobijanje pošasti. Pri ljudeh (in drugih bitjih) vzbuja sovraštvo, večinoma se ga tudi bojijo – zaradi njegovih podvigov pa ga skrivoma tudi občudujejo. Kljub odporu, ki ga imajo do veščecev, pa jih ljudje navadno prosijo za pomoč, ko se v njihovo bližino naselijo pošasti in bitja, ki jim grenijo življenje. V knjigi spremljamo Geralta in njegove dogodivščine, pridruži se mu tudi Zlatič (angl. Jaskier), bard, ljudski pesnik in pevec, ki ima dolg jezik in vedno zabrede v težave. Kljub temu da se zdi, da je lahko ugotoviti, kdo je pošast in kdo ne, oziroma, kdo je dober in kdo ne, se izkaže, da to ni vedno lahka naloga … Pošast ni nujno zlobna, človek pa ni nujno prijazen … Andrzej Sapkowski, poljski pisatelj, avtor sage Veščec, je v knjige vključil like iz evropske mitologije in slovanskega ljudskega izročila. Knjig iz serije Veščec je skupno osem, trenutno edina prevedena v slovenski jezik je prva knjiga Zadnja želja, tej pa kronološko sledi knjiga Meč usode. Priporočeno je, da se knjige bere po naslednjem vrstnem redu: The Last Wish (Zadnja želja), Sword of Destiny (Meč usode), Blood of Elves, Time of Contempt, Baptism of Fire, The Tower of the Swallow, The Lady of the Lake in Season of Storms. Knjige Veščec (poljsko Wiedźmin; angl. The Witcher) so leta 2007 prvotno predelali v istoimensko videoigro, kasneje pa v grafične romane. Leta 2019 je na portalu Netflix izšla prva sezona serije, kjer v glavni vlogi spremljamo Henryja Cavilla kot Veščeca.

Prispevala: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Senca in kost

Priljubljena izraelsko-ameriška pisateljica, Leigh Bardugo, nas s prvim delom griševske trilogije, Senca in Kost, popelje v fantazijsko svetovje Griševskega vsemirja. Novelo spremljamo skozi oči protagonistke Aline Starkov, ki po naključju v sebi odkrije nenavadno moč, ki bi lahko spremenila usodo kraljestva Ravke. Ravkaški narod je le senca svojega nekdanjega jaza, ki ga je raztrgalo ustvarjanje Senčne globeli, predela popolne teme, katerega naseljujejo ljudožere pošasti. Uničiti ga je nemogoče, a upanje se dvigne z Alinino nekoč spečo močjo, ki bi utegnila biti ključ do osvoboditve opustošene domovine. Njeno življenje se popolnoma spremeni, ko jo odpeljejo na kraljevi dvor, kjer naj bi študirala in se naučila obvladovati svojo novo odkrito moč pod vodstvom zagonetnega Temačnika. Toda v tem svetu ni nič tako, kot se zdi in Alina se bo primorana soočiti z grozečo temo, saj je od njene moči odvisna usoda kraljestva. Mladinska fantazijska uspešnica je bila prevedena v 27 jezikov in je doživela uprizoritev tudi v oblike Netflix serije: Shadow and Bone.

Prispeval: Rok Solina, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Anomalija

10. marca 2021 je letalo družbe Air France 006 na standardni poti iz Pariza v New York, ko se nad vzhodno obalo ZDA pred njim nenadoma znajde strašljiv, gromozanski nevihtni oblak. Presenečena pilot in kopilot sta zaskrbljena, saj hladna fronta in oblačnost pred vzletom nista bili napovedani. Ko pride do srečanja z oblakom, letalo sunkovito pade v zračno luknjo in vrtinčasti vetrovi ga močno premetavajo. Nenadoma posije sonce, letalo se umiri in nadaljuje s svojim običajnim letom, kot da se ne bi nič zgodilo. V okvari ostanejo le krmilni inštrumenti. Pilot Markle nemudoma pošlje klic v sili s prošnjo za zasilni pristanek. Ko identificira svoje letalo in relacijo, pa se zgodi nekaj nepredstavljivega. Iz strašljive nevihte letalo izstopi podvojeno, podvojijo se tudi vsi potniki na krovu. Identično letalo tako drugič pristane v ZDA junija, tri mesece za prvim letom. Da bi oblasti raziskale nenavaden primer, junijsko letalo izolirajo v vojaškem oporišču, njegove potnike pa napotijo v karanteno. Znanstveniki in kriminalisti skušajo anomaliji priti do dna. Do psihološkega preobrata pride, ko junijski potniki spoznajo svoje marčevske dvojnike. Kako se bodo spopadli s svojim drugim jazom? Kdo pravzaprav so ti ljudje? Kdo je original in kdo kopija? Smo priča le simulaciji, morda napaki v sistemu? Bo uganka naposled razvozlana? Roman, ki prepleta prvine kriminalke, znanstvene fantastike in trilerja, je francoskemu pisatelju Hervéju le Tellierju leta 2020 prinesel Goncourtovo nagrado, najpomembnejšo francosko literarno priznanje.

Prispevala: Helena Bučar, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ariadna

Večina nas pozna grški mit o Tezeju, ki je premagal Minotavra – pol človeka, pol bika. Pri tem mu je pomagala kretska princesa Ariadna in z njeno pomočjo je našel pot iz labirinta, v katerem je vladal Minotaver. Tezej je pobegnil skupaj z Ariadno, nato pa jo zapustil na otoku Naksos. Kakšna pa je Ariadnina plat zgodbe in kaj se je z njo zgodilo po Tezejevem odhodu? Na ti dve vprašanji skuša britanska avtorica Jennifer Saint odgovoriti v pričujočem romanu. Gre za moderno, lahko bi rekli feministično predelavo mita, saj v ospredje postavi ženske, ki so bile v preteklosti zapostavljene. V grški družbi, ki jo spoznamo v romanu, so bile namreč popolnoma podrejene moškim, bogovi pa so jih pogosto kaznovali za grehe njihovih mož, bratov, sinov. Ariadna odrašča skupaj s sestro Fajdro, s katero sta si zelo blizu. Palači v Knososu s trdo roko vlada njun oče, kralj Minos, mama Pazifaa pa že od rojstva Minotavra ni več podobna sama sebi. Sestri vseeno odraščata brezskrbno, njune sreče ne zmoti niti prihod sedmih mladenk in sedmih mladeničev, ki jih morajo Atene vsako leto kot davek za Minosovo zmago v vojni poslati, da bodo žrtvovani Minotavru. Ko pa na Kreto kot tribut pripluje atenski princ Tezej, se življenji takrat že skoraj odraslih sester zasukata v nepričakovano smer… Britanski knjigotržci so roman uvrstili v ožji izbor za nagrado Waterstones Book of the Year 2021, priljubljen pa je tudi med bralci, saj je bil v ožjem izboru za najboljši fantazijski roman leta 2021 na portalu Goodreads.

Prispevala: Tamara Banko, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo