Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: družbeni roman

Obletnica

Lily se nekaj tednov po materini smrti odloči, da bo prodala svojo hišo ob obali. V njej je bil nekoč penzion Land’s End, ki ga je vodila njena mama, na hišo pa imajo nepozabne spomine poleg nje tudi njen bivši mož Charlie, hčerka Poll in sin Thomas. Lily namerava svojo odločitev o prodaji povedati vsem istočasno, zato jih povabi v hišo na podaljšan vikend, pridružijo pa se jim tudi Lilyjin zaročenec Joe, Charlijeva veliko mlajša partnerica Chloe in Pollin fant Aidan. Vsak izmed njih se spopada s svojimi strahovi, razočaranji, negotovostjo. Dnevi, ki jih preživijo skupaj, pa vsakemu od njih spremenijo življenje.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

 

Peta osebna

Domen se januarja 2020, ravno pred izbruhom pandemije, preseli iz Celja v malo vasico Selca, ki se nahaja med Škofjo Loko in Železniki. Že prej se je veliko selil, tokrat se z mamo preseli v njen rodni kraj. Obiskovati začne 8.b. v Železnikih, klop si deli z Ano. Ana izhaja iz tradicionalne krščanske družine, ima še dve sestri, njena mama pa pričakuje četrtega otroka. Oba z Domnom kmalu ugotovita, da sta imeli mami skupno zgodovino, ki bo zelo vplivala tudi nanju. Kljub novemu okolju in dejstvu, da je Domnov oče v zaporu in, da mama pred njim marsikaj skriva, se Domen odloči, da bo košarka še naprej del njegovih sanj. Kot uspešen mlad športnik, ki si želi uspešno športno kariero, pridno trenira. Še naprej tekmuje s svojo staro ekipo in upa, da ga bodo odkrili iskalci talentov in mu omogočili treniranje košarke v tujini. Ve namreč, da bi s tem rešil tudi vse finančne težave, ki pestijo njegovo družino. Vprašanja odraščanja, prvih zaljubljenosti in nerazumevanje sveta odraslih se prepletajo v napeti zgodbi. V košarki je peta osebna tista, ki te izloči iz igre, v življenju je seveda vse drugače. Ni pravil, prevare in maščevanja lahko spremenijo vse, mogoče pa odpuščanje olajša življenje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Maščevanje je sladko, d. o. o.

V pripovedi priljubljenega, svetovno znanega švedskega pisca uspešnic se kar iskri od najrazličnejših intertekstualnih referenc iz sveta umetnosti, slikarstva, zgodovine in parodije aktualnih družbenih razmer. Victor Alderheim si dolga leta vztrajno prizadeva, da bi se povzpel na vrh lestvice. Vseeno kakšne, tudi način ni pomemben. Zaposli se v umetnostni galeriji, kjer postane direktor. Njen lastnik Alderheim želi, da se poroči z njegovo hčerko Jenny, ki je skoraj dve desetletji mlajša. Victor temu ne nasprotuje, prevzame celo tastov priimek. Njegov vzpon v družbi pa ogrozi novica, da ima nezakonskega sina Kevina. Odloči se, da se ga bo znebil in ko dopolni 18 let, ga odpelje v Kenijo ter zapusti sredi ničesar, v savani. Da bi ga požrli levi, jasno. Victor je slabih pet let prepričan, da je rešil težavo, ne ve pa, da je Kevina posvojil masajski vrač. Hitro je osvojil vse masajske spretnosti, nato pa se znašel pred tako intimno preizkušnjo, da ji ni kos. Rešitev najde v begu in ob vrnitvi na Švedsko v svojem stanovanju sreča Jenny – očetovo nekdanjo ženo. Ugotovita, da imata presenetljivo veliko skupnega – predvsem strast do umetnosti ter željo po maščevanju. Odločita se, da bo njuno maščevanje zares sladko in komedija se lahko razmahne v vsem besednem sijaju … Odlična, zabavna, napeta zgodba, ki bo zagotovo navdušila ljubitelje Jonassonovih zgodb. Obenem pa je to branje, kjer razgibamo možgane, smejalne mišice ter se nevede naučimo marsičesa novega.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Smrdokavra

Mednarodno priznana, večkrat nagrajena, belgijska pisateljica Amelie Nothomb nas v svojem romanu popelje v svoj svet; svet domišljije, skrivnosti, svet pravljic. Spremljamo odraščanje dveh otrok, njune prve korake, osvajanje govora, spoznavanje sovrstnikov, šolanje, ljubezen … A kaj, ko se otroka razlikujeta od sovrstnikov; deček je grd, deklica nenavadno lepa. V svojem fizičnem in intelektualnem smislu močno izstopata iz povprečja. Kot pravi avtorica; Ljudje do takšne izvenkategorične lepote niso ravno ravnodušni – povsem zavestno nanjo gledajo zviška. Skrajno grd človek lahko izvabi sočutje – skrajno lep izmami samo razburjenje, brez milosti. Ključ do uspeha je zmerna ljubkost, ki nikogar ne zmoti. Vsak po svoje rešujeta svojo stisko. Božidar s svojo bistrostjo, iskrivostjo in spretnostjo komuniciranja z drugimi zasenči svojo grdo pojavo. Odkrije svet ptic in občuduje njihovo plemenito ravnodušnost do človeka, ki ga pomirja. Lepa Trandavilja pa se, v svoji ranljivosti, zapre v svet odmaknjenosti in apatičnosti do drugih in ohrani notranjo moč. Kljub zelo življenjski in resni tematiki avtorici uspe z duhovitostjo, bistroumnimi opazkami in čarobnostjo oblikovati zgodbo, ki nas očara in vabi k razmisleku o drugačnosti in o ljubezni. Naše misli poletijo in komaj čakamo, kdaj se bosta »kraljevič« in »princeska« srečala.

Prispevala: Simona Pišorn, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ob nastanku sveta

Za roman Ob nastanku sveta najlažje porečemo, da je roman o življenju in njegovih skrivnostnih zakonitostih, ki jih je marsikdaj težko (neredko celo popolnoma nemogoče) doumeti. Dogodki, ki jih v svojem zadnjem romanu opisuje Jančar, so v času in prostoru, v katera jih avtor postavi, izjemni, a drugače vseeno nekoliko vsakdanji, saj se lahko zgodijo kjerkoli in kadarkoli. Vedno in povsod. Prisotni so in dogajajo se, so se in se bodo. Včasih popolnoma neodvisno od nas, in največkrat se moramo zahvaliti sreči, ker so nas zaobšli. Za roman Ob nastanku sveta lahko tudi porečemo, da je roman o občutenju nekega časa. Nekega točno določenega obdobja in konkretnega prostora. Tega občutenja za razliko od dogodkov namreč ni moč prenesti. Preveč so specifični. Lastni zgodovini in karakteristikam nekega naroda. Za roman Ob nastanku sveta lahko porečem, da gre še za eno Jančarjevo literarno mojstrovino. Literarno mojstrovino, ki sicer ne bazira na neki veliki zgodbi, a te za svoje mojstrstvo niti ne potrebuje. Jančar pač zna, roman pa se prebere na dušek! Kresnik 2023?

Prispeval: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina živi v revni družini v Bangladešu. Zaradi revščine je prisiljena šivati oblačila v delavnici. Pogoji dela so težki in zdravju škodljivi. Starši nameravajo zaposliti tudi njeno desetletno sestrico Shimo, kar pa Amina želi preprečiti. Zdi se ji krivično, da bi morali otroci delati v tako slabih razmerah. Odloči se, da bo v fantovske hlače skrivaj všila košček blaga s klicem na pomoč. Ta listič najde štirinajstletni Viktor iz Barcelone, ki želi pomagati neznanemu otroku. Viktor živi v popolnoma drugačnih razmerah kot Amina, vendar se tudi sooča s težavami. Nikakor ne more preboleti smrti prijatelja Alexa in se počuti odgovornega za ta dogodek. S tem, da bi pomagal otroku iz Bangladeša, je želel zapolniti praznino po izgubi prijatelja in se otresti fobij, ki ga spremljajo v vsakdanjem življenju.

Prispevala: Anica Gubenšek Gračnar, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vsa moja poletja

Roman o ženskah

Vsa moja poletja je najuspešnejše delo japonske pesnice in pisateljice Mieko Kawakami, ki je za svoje delo prejela več nagrad. Roman je razdeljen na dva dela, v prvem delu prvoosebno pripovedovalko, ki živi v majhnem stanovanju v Tokiu, se preživlja z delom v lokalu in sanja o tem, da bi postala pisateljica, obiščeta njena sestra Makiko in nečakinja Midoriko. Makiko in najstniška hči imata že nekaj časa težaven odnos, saj Midoriko z materjo ne govori. Razlog za to izvemo iz dekletovih dnevniških zapisov, ki prekinjajo glavni tok pripovedi, njeni zapisi tako kot zgodbe vseh ženskih likov v romanu pa ponujajo vpogled v sodobno japonsko družbo, ki jo še vedno močno zaznamuje patriarhat. V drugem delu je glavna junakinja deset let starejša, medtem ji je uspelo izdati zbirko kratkih zgodb, ki je doživela precejšen uspeh, zato se zdaj lahko preživlja s pisanjem kolumn in drugih besedil, njena glavna zaposlitev pa je pisanje romana. Sprijaznila se je z dejstvom, da bo ostala samska, intenzivno pa začne razmišljati o tem, da bi imela otroka. Večino časa preživi z iskanjem informacij o možnostih umetne oploditve, tu in tam se srečuje z znankami, v pogovorih z njimi in ob spominih na lastno otroštvo, mater in babico Komi pa se srečuje z različnimi pogledi na umetno oploditev, žensko telo in materinstvo. Vse bolj se začne spraševati, kaj sploh pomeni roditi in imeti otroka, na svoji poti pa je bolj kot z odgovori soočena z dvomi. Moški v romanu ostajajo vseskozi v ozadju, vendar kljub odsotnosti – ali tudi zaradi nje – močno vplivajo na življenje žensk. Gre za izrazito ženski roman, napisan v poetičnem, deloma pogovornem jeziku, ki po eni strani ponuja prikaz japonskega načina življenja, po drugi pa odpira velika vprašanja o samem bistvu človekovega obstoja.

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Preživeli

Roman Preživeli je nadaljevanje apokaliptičnega romana Pandemija, lahko pa se bere tudi popolnoma samostojno. Enajstim ljudem je v prvem delu uspelo zbežati pred valom pandemije neznanega virusa. Naselijo se na majhnem otoku sredi tajge blizu rusko-finske meje. Prvoosebna pripovedovalka Anja je zaprta v isti kletki s tistimi, ki so ji najdražji na svetu, a tu so tudi tisti, ki se jim je prej na vso moč izogibala. Med stene dvosobne tesne lovske hišice so tako ujeti Anja, njen sin iz prvega zakona Miša, Anjin mož Serjoža, njegov ata, pa tudi njegova bivša žena in sin. Tu sta še soseda z nekaj let staro deklico in Serjožev znanec iz mladosti z ženo. Prvi cilj je preživeti zimo, se naučiti loviti ribe pod ledom in s tem premagati lakoto. Predvsem pa se morajo naučiti sprejemati drug drugega. Prihod neznanih treh moških, ki se naselijo v zapuščeno hišo na kopnem, v njihov rutinski vsakdan vnese strah in nove napetosti. Običajnega sveta ni več. Ali pač nekje je?

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ne reci mi adijo

Fiona Lucas je večkrat nagrajena avtorica sodobne ženske fikcije. Že več kot desetletje piše prisrčne in ganljive romantične zgodbe, ki nastajajo v idiličnem britanskem mestu, kjer živi z možem in dvema hčerkama. Anna je mlado dekle, ki ima vse. Dobro službo, izjemno prijateljico, stanovanje in čudovitega moža, ki ga neizmerno ljubi. Misli, da bo ljubezen do njega večna. A kot strela z jasnega, v njeno brezskrbno življenje prihrumi nevihta. Njen mož, Spencer, doživi prometno nesrečo in umre. Anna se od tragičnega dogodka nikakor ne more pobrati. Naj se njena prijateljica Gabi še tako trudi, jima ne uspeva. Niti po treh letih njegove smrti. A ko Anna, žalostna in brez volje do življenja, na silvestrovo pokliče Spencerjevo telefonsko številko, na drugi strani linije zasliši glas. Kdo je to in kakšno usodo je Anni namenilo življenje? Zgodba napolnjena s čustvi, skrivnostmi in takšno mero iskrenosti, da v trenutku osvoji vsakega bralca. Tudi tistega, ki obožuje romane avtorice Jojo Moyes.

Prispevala: Manuela Fonda, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Pandemija

Zaradi neke respiratorne težavice so paničarji začeli kopičiti zaloge hrane. Nato so zaprli šole in fakultete. Čez teden dni je bila Moskva v neprebojnem obroču karantene. Prvoosebna pripovedovalka Anja živi z možem Serjožo in 16-letnim sinom Mišo iz prvega zakona v moderni stekleni hiši, v kateri se čez noč več ne počutijo varne. Serjožev ata predlaga pobeg pred valom pandemije v hišico z dvema sobama na jezeru v osrčju tajge. Začnejo zbirati topla oblačila, zaloge hrane in puške. Sosedom ponoči razbojniki ustrelijo psa in jih okradejo, zato se tudi oni odpravijo na pot. Serjoža gre še po bivšo ženo Iro in svojega petletnega sina, ki ju Anja vidi prvič. Tako gredo trije avtomobili na pot. V prvem je Serjoža z bivšo ženo in sinom, v drugem Anja s tastom in Mišo, v tretjem sosedov zakonski par z nekaj let staro punčko. Po poti se konvoju pridruži še Serjožev znanec iz mladih let z ženo. Anja pa med potjo pobere v avto še potepuškega psa. Enajst popolnoma različnih ljudi se znajde v skrajnih razmerah. Prvotno načrtovano dvodnevno potovanje se spremeni v dvanajstdnevno obupano potovanje s smrtjo za petami. Kako ostati človek? Ali bi za voljo lastnega življenja zapustili moža, ženo, otroka, znanca? Verjetno bi vsak od nas izustil hiter ne! Ampak to je naš odgovor s toplega kavča.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo