Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: družbeni roman

130 utripov na minuto

Pi Maria Simonsen je uspešna dijakinja prvega letnika gimnazije. Zgodba se začne, ko Pi med govornim nastopom pri angleščini omedli in jo odpeljejo v bolnišnico. Že nekaj časa opaža različne simptome, ki jo hromijo in počasi povzročijo, da si nič več ne zaupa. Nedoločen strah se stopnjuje v tesnobne panične napade in po epizodi z rešilcem, si Pi vzame premor. Odtujena starša, prijateljice iz šole, zdravniki…vsi so zelo razumevajoči in se trudijo vsak po svoje, da bi ji pomagali. Dnevi Pijinega odmika se prevesijo v tedne in pot od tesnobe nazaj v polno življenje je dolga in zahtevna, ni pa nemogoča. In Pi ima srečo, da najde rame, na katere se lahko opre in osebe, ki vanjo verjamejo. Mette Vedso (1968) je od leta 2011 napisala skupaj s slikanicami in romani za otroke in mladino več kot petdeset knjig. Njene zgodbe so empatične in zelo berljive. Mladinski roman 130 utripov na minuto je bil leta 2020 uvrščen v zbirko najboljših mednarodnih otroških in mladinskih knjig, ki ga vsako leto pripravlja Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu – med Bele vrane. V slovenskem prevodu je knjiga izšla v zbirki Z(o)renja+.

Prispevala: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Spomin na drevo

Enajstletni Jan je prvoosebni pripovedovalec zgodbe o svoji družini, ki jo ima nadvse rad in v kateri se dobro počuti, živijo v Barceloni. Pomemben del družine sta tudi babica in dedek, ki stanujeta v majhni hiši v Vilaverdu. Očka, mamica in Jan ju pogosto obiskujejo, tudi poletne počitnice preživljajo tam. Nekega dne pa se stara starša priselita v Janov dom, kar dečka veseli, vendar čuti, da nekaj ni v redu. Temen oblak nad družino je dedkova napredujoča bolezen, demenca. Avtorica čuteče opisuje Janovo doživljanje dedkove bolezni, žalost in tesnobo ob poslabšanju stanja pa tudi srečne trenutke ob skupnih pogovorih, doživljajih, spominih, ki jih obujajo. Srčna in večplastna pripoved o družinskih odnosih, ki jih huda bolezen plemeniti in poglablja v zavedanju, da je čim več ljubeče bližine edino zatočišče pred neizbežnostjo slovesa.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mislim, da te poznam

Prevečkrat jemljemo vsakdanje stvari za samoumevne in niti ne vemo, kako zelo dragocene so, dokler jih ne izgubimo, posledice pa so lahko usodne. Včasih se namreč zgodi kaj, kar popolnoma spremeni naše življenje – to, kar smo in tisto, kar smo si želeli doseči. Vse to nam daje v premislek roman ‘Mislim, da te poznam’. James DeWitt iz premožne družine in Danny Allen, ki dobi štipendijo za nadarjene, sta bila nekdaj sošolca na uglednem Kraljevem liceju. Medtem, ko je James živel privilegirano življenje nepremičninskega posrednika in se mu je obetala uspešna politična kariera, je Danny kljub prestižni nagradi opustil študij in zdaj brezposeln, brez vsakršne ambicije životari iz dneva v dan. Potem pa svojo vlogo odigra usoda. V Hrastov dom, kjer se kot oskrbovalec končno zaposli Danny, za krajši čas pride James, ki po hudi poškodbi možganov pred tremi leti ne more več skrbeti sam zase in je sicer v oskrbi preveč zaščitniških staršev. Med njima se začne razvijati posebno prijateljstvo. Ker se James želi spet osamosvojiti, prosi Dannyja, naj se vseli z njim v njegovo stanovanje in postane njegov pomočnik pri vsakdanjih opravilih, sam pa mu na svoj način pomaga spet najti smisel življenja. Mike Gayle nas v svojem drugem romanu, prevedenem v slovenski jezik, opomni tudi, kako nekateri ljudje popolnoma nepričakovano vstopijo v naše življenje in nam pokažejo, da s pomočjo drugemu še najbolj pomagamo samim sebi in da nam cilji, ki smo si jih zamislili sami, niso nujno tisti, ki so nam v resnici namenjeni. Tudi Dannyju in Jamesu, ki sta si želela doseči velike stvari v življenju, se to nazadnje uresniči, vendar ne tako, kot sta nekdaj načrtovala oziroma tako, kot so od njiju pričakovali drugi. Resnično lepa zgodba o novih priložnostih, pravem prijateljstvu in osebnostni rasti.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Skrivnost z mostu ljubezni

Mitchell Fisher sam vzgaja svojo devetletno hčerko Poppy, potem ko mu je pred nekaj leti umrla žena Anita. Skrbno načrtuje vsak dan svojega in hčerkinega življenja, zmoti ga vsak nepričakovan dogodek. Nekoč je bil zaposlen kot arhitekt in preveč časa preživel ločen od svoje družine, zdaj pa dela za mestni svet in odstranjuje ključavnice, ki jih ljudje obešajo na mostove v njegovem mestu, da bi tako izkazali svojo ljubezen. Nekega dne, ko gre iz službe, zagleda žensko, ki je pritrdila ključavnico na most, nato pa padla v reko. Mitchell skoči za njo, da bi jo rešil, vendar mu ne uspe izvedeti njenega imena. Liza, učiteljica njegove hčerke, vidi posnetek na spletu in žensko, ki jo je rešil, prepozna kot svojo pogrešano sestro. Mitchell se odloči, da bo pomagal najti Yvette, medtem pa s hčerko Poppy čedalje več časa preživljata z Lizo …

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ranjena krila

Adrien, protagonistki romana Ranjena krila, je pred dvema letoma počila možganska anevrizma. Po hudi izkušnji jo starša skušata na vse načine zaščititi, saj obstaja možnost, da se dogodek ponovi, kar bi za petnajstletnico pomenilo gotovo smrt. Ker jo nenehna skrb staršev in njeno zdravstveno stanje zelo obremenjujeta, se odloči oditi k teti, ki vodi poletni tabor, v katerem bi opravljala počitniško delo. Ob prihodu v tabor se ustraši, da tamkajšnjemu dogajanju ne bo kos. Moti jo čudaška teta, predvsem pa njeni vrstniki, ki poleg nje skrbijo za otroke. Vodilno vlogo igra Connor, ki Adrien terorizira na vsakem koraku. A Adrien v taboru spozna tudi fanta Paula in med njima se razvije posebna vez, naklonjenost, že zaljubljenost. Oba, sprva depresivna najstnika, skupaj preživljata prosti čas, veliko razmišljata o življenju in smrti ter se spoznavata. Kmalu spet pričneta verjeti v lepote in smisel življenja. Adrien ves čas spremljajo paranormalni pojavi, prikazujejo se ji duhovi in prikazni, ki si jih ne zna razložiti. Neprestano se ji pojavlja pet mladih, že mrtvih deklet, ki ji iz onostranstva pošiljajo skrita sporočila. Trudi se jih razumeti in ko premleva njihov pomen, vse nakazuje, da pri tem odločilno vlogo igra prav njena čudaška teta. Toda, kakšno vlogo ima le-ta pri tem in, ali bo Adrien sposobna priti skrivnosti do dna? Mladinski roman, v katerem se prepletajo ljubezen, mladostniško iskanje samega sebe in fantaziranja. Beth Goobie je ena izmed najvidnejših sodobnih kanadskih mladinskih pisateljic. Njena dela obravnavajo predvsem teme zlorabljenih, prizadetih in nemočnih otrok. Leta 2000 so kanadske knjižnice knjigo Ranjena krila izbrale za najboljši mladinski roman.

Prispevala: Helena Bučar, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vsak trenutek šteje

Luigi Ballerini je italijanski pisatelj, ki se zna tankočutno lotevati tudi težkih najstniških tematik. V romanu se spoprime s temo zadnjega dne glavnega protagonista, osemnajstletnega Mina (Giacoma). Seveda Mino ne ve, da je to njegov zadnji dan. Dan se začne stresno z ustnim delom mature. Lepo so opisane stiske junaka in njegovih sošolcev ob tem pomembnem mejniku. Skozi opis tega dne spoznamo njegovo družino, starša in brata Tea ter njegovega najboljšega prijatelja Fabia. Tudi zgodba Minovega dekleta Martine se počasi razkriva. Pred seboj ima Mino počitnice na morju s prijatelji, jeseni pa naj bi šel študirati. Toda prvi zaplet se zgodi, ko si Fabio zlomi gleženj na nogometni tekmi in s tem skoraj ogrozi njuno pot na morje. Mino uspe prepričati najprej prijateljeve starše, da ju kljub nepričakovani poškodbi pustijo na morje. Nato pa tudi svoje starše, da mu posodijo avto, s katerim se bosta odpeljala na jug. Lepo je izpostavljena stiska odraščanja, strah pred biti samo povprečen in v ničemer izjemen. Še lepše pa nam pisatelj pokaže pomen prijateljstva in zaljubljenosti. Pomembni so trenutki in smisel, ki ga prinesejo v naše življenje. Sicer žalostna vsebina, ampak knjiga je vse prej kot žalostna, saj je polna življenjskih resnic.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Lekcije iz kemije

Elizabeth Zott je že od otroštva znanstvenica. V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja se trudi uspeti v docela moškem poklicu. Je nadarjena in bistra kemičarka, a njeni kolegi na Raziskovalnem inštitutu Hastings jo ne jemljejo resno in nanjo gledajo zviška samo zato, ker je ženska. Še najbolje se sčasoma ujame s slavnim Calvinom Evansom – genialnim kemikom, ki je bil že trikrat nominiran za Nobelovo nagrado. Neskončno se zaljubi v Elizabethin um in vse kaže, da sta se našli dve sorodni duši. A življenje ima z obema drugačne načrte. Elizabeth se čez nekaj let znajde sama z genialnim otrokom, delo na inštitutu pa po sili razmer zamenja za filmski studio. S svojim kemijskim znanjem ustvarja priljubljeno kuharsko oddajo Večerja ob šestih, a njeno srce si še vedno želi, da bi izpolnila svoje skrite želje … Roman ameriške avtorice je upravičeno dobil naziv prvenec leta 2022. Odlikuje ga berljiv, privlačen, sočen slog pisanja. Podkrepljen je s humorjem, zabavnimi domislicami, z bodicami družbene kritike časa, v katerem se odvija. Liki so večplastni in zgodbi vdahnejo življenje. Prebrano kar kliče po napovedani televizijski priredbi in le upamo lahko, da bomo kmalu brali novo uspešnico Bonnie Garmus.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ne me silit, da ti lažem

Magistra komunikologije je pred nas postavila roman, ki ga poganja najmočnejša sila vseh časov. Ljubezen je tista, ki ne glede na spol, narodno pripadnost in siceršnja prepričanja poganja človekov svet. Suzana Zagorc je skozi junakinji v romanu naslikala podobe vsakega izmed nas. V nekem trenutku se prav gotovo lahko poistovetimo s Karmen, ki se z vso močjo trudi prepričati moža, da je ona s tremi njegovimi otroki boljša izbira od svoje prijateljice Ivanne, v katero se je njen Matija zaljubil. Ali pa se morda najdemo v Iris, ki službene poti izkoristi za obisk ljubimca, obenem pa se sprašuje, če je vredno… Njen ljubimec Jure se ne želi vezati, Iris pa bi več. Morda bi celo zapustila svojega Borisa. To bi naredila zanj in zase, tako živo se že dolgo ni počutila! Smo ženske tiste, ki pričakujemo preveč? Moški pa preprosto peljejo svoj “stil življenja”, ne ozirajoč se preveč na število otrok doma in njihovo vlogo pri vzgoji ter skrbi za dom. Nam je bilo ženskam to zapisano v genih, da se moramo podrediti, pozabiti svoja pričakovanja in sanje ter enostavno služiti družini? Morda! Morda pa ne! Odvisno iz katerega zornega kota gledamo na življenje in na roman pred nami! Avtorica zgodbi obeh družin spretno prepleta skozi prijateljstvo glavnih junakinj ter na ta način odstira ženske dvome in občutja. Bralke (in bralci) pa se stran za stranjo bolj obračamo k sebi ter se sprašujemo: Kaj bi jaz naredil/a v njeni/njegovi koži?

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zaljubljeni duh

Nov roman francoskega pisatelja Marca Levyja nam ponuja razmislek o nespregovorjenih besedah v odnosih z bližnjimi, ki jih ni več. Uspešen pianist Thomas ne najde sreče v ljubezni, nikakor ne uspe najti dekleta, s katerim bi lahko načrtoval skupno prihodnost. Z očetom Raymondom, znanim kirurgom, je še po njegovi smrti močno obremenjen. Ima nepredelane čustvene stiske, saj je imel oče drugačne predstave o svoji prihodnosti. Kmalu po rojstvu sina je Raymond začel hrepeneti po nekem drugem življenju in zapletel se je z drugo, poročeno žensko, s katero sta si dolga leta dopisovala, potem ko sta se z možem po prevari preselila. Očetov duh se mu prikaže pet let po smrti. Začne manipulirati z njim, ovira ga pri dejavnostih in skuša uveljaviti svojo voljo. Na dan pride z nenavadno, sebično prošnjo, ne meneč se za sinova čustva in posledice dejanja. Pričakuje, da mu bo sin ustregel, kar se tudi zgodi. Kadar ne najde pravih besed, da bi izrazil, kar mu leži na duši, stresa neumne šale, a sin ga nekako tolerira, saj je navajen na tak način izražanja z njegove strani. Na skupni misiji v San Franciscu se na nenavaden način začneta povezovati in v njunem odnosu pride do preobrata, izlet pa nepričakovano preraste v čustveno zbližanje očeta in sina, razpeta med obema svetovoma. Marc Levy je eden izmed najbolj branih francoskih pisateljev. Napisal je 20 romanov, ki so bili prevedeni v 49 svetovnih jezikov. Je tudi pisec kratkih zgodb ter besedil za glasbene ustvarjalce. Po njegovem romanu “In če bi bilo res” je bila posneta romantična komedija “Just like heaven”, v kateri igrata Reese Witherspoon in Mark Buffalo. V slovenščino so bili prevedeni še romani Ona in on, Prihodnjič, In če bi bilo res.

Prispevala: Neja Drevenšek, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Obletnica

Lily se nekaj tednov po materini smrti odloči, da bo prodala svojo hišo ob obali. V njej je bil nekoč penzion Land’s End, ki ga je vodila njena mama, na hišo pa imajo nepozabne spomine poleg nje tudi njen bivši mož Charlie, hčerka Poll in sin Thomas. Lily namerava svojo odločitev o prodaji povedati vsem istočasno, zato jih povabi v hišo na podaljšan vikend, pridružijo pa se jim tudi Lilyjin zaročenec Joe, Charlijeva veliko mlajša partnerica Chloe in Pollin fant Aidan. Vsak izmed njih se spopada s svojimi strahovi, razočaranji, negotovostjo. Dnevi, ki jih preživijo skupaj, pa vsakemu od njih spremenijo življenje.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo