Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za odrasle

Ob nastanku sveta

Za roman Ob nastanku sveta najlažje porečemo, da je roman o življenju in njegovih skrivnostnih zakonitostih, ki jih je marsikdaj težko (neredko celo popolnoma nemogoče) doumeti. Dogodki, ki jih v svojem zadnjem romanu opisuje Jančar, so v času in prostoru, v katera jih avtor postavi, izjemni, a drugače vseeno nekoliko vsakdanji, saj se lahko zgodijo kjerkoli in kadarkoli. Vedno in povsod. Prisotni so in dogajajo se, so se in se bodo. Včasih popolnoma neodvisno od nas, in največkrat se moramo zahvaliti sreči, ker so nas zaobšli. Za roman Ob nastanku sveta lahko tudi porečemo, da je roman o občutenju nekega časa. Nekega točno določenega obdobja in konkretnega prostora. Tega občutenja za razliko od dogodkov namreč ni moč prenesti. Preveč so specifični. Lastni zgodovini in karakteristikam nekega naroda. Za roman Ob nastanku sveta lahko porečem, da gre še za eno Jančarjevo literarno mojstrovino. Literarno mojstrovino, ki sicer ne bazira na neki veliki zgodbi, a te za svoje mojstrstvo niti ne potrebuje. Jančar pač zna, roman pa se prebere na dušek! Kresnik 2023?

Prispeval: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Polnoč na reki Grey

Zgodba bralca popelje v Anglijo, na začetek 19. stoletja. Osrednji lik je Rebecca Hunter, ki je leta dolgo skrbela za bolno mater. Po njeni smrti se zaobljubi, da bo ostala samska in brez otrok, saj nanje ne želi prenesti materine duševne bolezni, za katero verjame, da je dedna. V nepojasnjenih okoliščinah umre še njen brat Jacob, vse družinsko premoženje pa podeduje Lewis Browning, ki postane tudi Rebeccin skrbnik. Med ljudmi velja za nepriljudnega, nadenejo mu celo vzdevek Polnočni vrag. Rebecca je odločena, da bo raziskala, kako in zakaj je njen brat umrl. Prepričana je, da je za njegovo smrt odgovoren prav Lewis, a ko je prisiljena, da se s teto preseli v njegov dvorec Greybourne, začne počasi odkrivati, da si je o lastniku ustvarila napačno mnenje. Napetost v zgodbi se začne stopnjevati s še eno nepojasnjeno smrtjo in znajdemo se v napeti, berljivi kriminalki. Začinjena je z naraščajočo privlačnostjo in zaljubljenostjo med glavnima junakoma, za popestritev pa poskrbijo nepredvideni obrati v zgodbi, ki pripeljejo do nepričakovanega konca. Roman, ki bo všeč ljubiteljem Agathe Christie in Jane Austen obenem!

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sobarica

Nita Prose je urednica številnih odličnih knjig, ki se je prvič preizkusila tudi kot pisateljica. Glavna junakinja je Molly, preprosta in naivna petindvajsetletnica, ki pa se v družbi težje znajde in ne razume slabih namenov ljudi. Sklepamo lahko, da ima eno od motenj avtističnega spektra. Po smrti nadvse ljubljene babice, pa vseeno svoje poslanstvo najde v delu sobarice. Je izredno natančna in se vsako jutro v službo poda z vnemo in veseljem. A njena rutina se prekine, ko med čiščenjem ene od hotelskih sob, naleti na umorjenega bogataša Charlesa. Stvari se še bolj zapletejo, ko policisti odkrijejo nečedne posle. Molly spozna, da niso vsi takšni, za kar se izdajajo in da nikakor ni vse tako, kot izgleda.

Prispevala:  Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Fižolozofija

V zdajšnjem svetu, ki je hiter, prehiter, nam vrtnarjenje omogoča zelo kompleksno sprostitev. In upočasnitev. Ni lepšega, kot svoje roke zakopati v zemljo in vanjo polagati semena, sadike. Potem, ko opravimo vse priprave. Sledi čakanje kaj bo pognalo, odgnalo, zrastlo. Z vrtom so se ukvarjali ne samo naši predniki, babice in mame, tudi mnogi filozofi so v vrtu našli mir, tudi navdih za umetniško ustvarjanje, pisanje. Ne gre samo za to, da pridelamo hrano, na vrtu gojimo tudi svoje misli, čeprav nam dostikrat vzgoja ne gre tako, kot bi želeli. Biti eno z vrtom sicer pomeni mnoge skrbi in odrekanja. Dež, toča, škodljivci, plevel, vse ima svoj smisel. Hkrati nas to spajanje uči potrpežljivosti in razumevanja narave in nas samih. Imeti vrt pomeni, da smo si od narave izposodili košček zemlje in zanj prevzeli odgovornost do vseh živih bitij, ki nanj zahajajo. Hrana z vrta je zagotovo obogatena z vsemi izkušnjami, ki smo jih med pričakovanji na plodove našega dela pridobili. Vrt je tako naš lastni učitelj sobivanja z vso živo in neživo stvarnostjo vesolja. Ko se umirimo, ko sprejmemo vse dejavnike, ki poleg nas vplivajo na ta košček zemlje, lahko začutimo radost, ki se skriva v magičnih dotikih rok z zemljo. Bogatejši smo za poglede, okuse, vonje, dotike in tudi petje ptic, brenčanje žuželk. Morda je prava beseda za vrtnarska opravila in vse, kar nam nudijo, to so umiritev ob delu, spremljanje rasti, ki je ne moremo prehiteti, privajanje čakanju ob skrbi za rastline, razmišljanje o tem, katere rastline se ljubijo in katerih ne gre saditi skupaj, posvetitev. Tudi meditacija.

Prispevala: Simona Solina, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mož, ki je umrl

Zabavna in izvirna zgodba v tipično finskem tragikomičnem pogledu na svet, ki spominja na romane Arta Paasilinne, a v bolj “krimi” slogu. Jaakko, uspešen lastnik gobarskega podjetja od zdravnika nepričakovano izve, da je njegovo telo polno toksinov. Šokiran ob novici, da mu verjetno ni preostalo več veliko življenja, odide domov in najde svojo ljubo ženo z drugim moškim, tudi zaposlenim v njunem podjetju. Za nameček se v istem kraju pojavi še eno, konkurenčno gobarsko podjetje. Nenavadne dogodivščine in presenetljive situacije so podlaga zgodbi, skozi katero nas avtor Antti Tuomainen vodi od smešnih presenečenj do globljih filozofskih vprašanj in življenjskih smislov. Jaakko se ne preda kar tako in iskanje krivca ga vodi v eksistencialistično in nepredvidljivo življenjsko pustolovščino.

Prispevala: Lea Berg, Izberi

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina živi v revni družini v Bangladešu. Zaradi revščine je prisiljena šivati oblačila v delavnici. Pogoji dela so težki in zdravju škodljivi. Starši nameravajo zaposliti tudi njeno desetletno sestrico Shimo, kar pa Amina želi preprečiti. Zdi se ji krivično, da bi morali otroci delati v tako slabih razmerah. Odloči se, da bo v fantovske hlače skrivaj všila košček blaga s klicem na pomoč. Ta listič najde štirinajstletni Viktor iz Barcelone, ki želi pomagati neznanemu otroku. Viktor živi v popolnoma drugačnih razmerah kot Amina, vendar se tudi sooča s težavami. Nikakor ne more preboleti smrti prijatelja Alexa in se počuti odgovornega za ta dogodek. S tem, da bi pomagal otroku iz Bangladeša, je želel zapolniti praznino po izgubi prijatelja in se otresti fobij, ki ga spremljajo v vsakdanjem življenju.

Prispevala: Anica Gubenšek Gračnar, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Posebna punca: (p)osebna izpoved …

S trdim delom in dobro organizacijo je vse mogoče!

Jerneja Renko je mati treh deklic in lahko bi rekli, da je njeno življenje zares pestro. S svojo ganljivo, iskreno izpovedjo nagovarja slehernega bralca. Prva posebna preizkušnja jo je doletela že v prvi nosečnosti. Deklica, ki sta jo z možem tako težko pričakovala, je umrla še v maternici, v devetem mesecu nosečnosti. Dobro leto kasneje se jima je rodila čudovita Vita, ki je zares polna življenja in danes žanje uspehe na glasbenem in športnem področju. Rojstvo najmlajše hčerke Nine pa je v družino prineslo povsem nove izzive, saj se je rodila gluha, zdravniki pa so ji napovedovali, da ne bo nikoli hodila. A starša sta ostala neomajna. Šele v Ameriki sta po nekajletnem raziskovanju odkrila inštitut, kjer starše učijo, kako delati z otrokom, ki ima razvojne težave. Postopoma sta razvila posebno metodologijo za celostni pristop k razvoju otroka. Do sedaj sta s svojimi izkušnjami in znanjem pomagala že mnogim staršem, ki v otrocih z motnjami v razvoju vidijo več potenciala kot strokovnjaki. Postala sta zgled vsem, da je z močno voljo, trdim delom in brezpogojno ljubeznijo mogoče premikati meje, saj je danes Nina samostojna, vesela deklica, ki sliši in se lahko giba. Ta izjemna, osebna pripoved nas obenem spomni tudi na to, da posebni otroci srčijo prostor in čas, v katerega so rojeni. Ljudje, ki so drugačni od nas, lahko veliko dajo in v sebi skrivajo veliko potenciala. Največje ovire pa so tiste, ki si jih sami naredimo v glavi. Obenem pa je ta življenjska zgodba tudi opomin in nasvet, da v skrbi za druge ne pozabimo nase. V vsakem dnevu se ustavimo vsaj za trenutek ali dva in si naberimo novih moči.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Paula

O ljubezni, pisanju in smrti

Roman Paula čilenske pisateljice Isabel Allende je v izvirniku izšel leta 1994. Gre za pisateljičino najbolj avtobiografsko delo, zasnovano je kot pismo njeni hčerki Pauli, ki je zaradi hude bolezni padla v komo. Zgodba, kot jo imenuje Isabel Allende, ki je bila v času pisanja spominov že svetovno znana pisateljica, je preplet zapisov iz sedanjosti, ki so povezani s Paulo in njeno boleznijo, in družinske kronike. Avtorica v romanu piše o sebi in svoji družini in pri tem ne pozna tabujev in ne izpusti nobene skrivnosti in čudaškosti. Spoznamo jo kot osebo, ki se je že od malih nog selila po svetu, kot feministko, ženo, ljubimko, mater in tudi kot pisateljico, saj v romanu spregovori tudi o svojih pisateljskih začetkih in procesu nastajanja nekaterih svojih romanov. Obenem je Paula portret Čila, njegove burne politične zgodovine, ki je pretresla in imela velik vpliv tudi na pisateljičino družino – Isabel Allende je tako kot številni njeni rojaki po vojaškem udaru zapustila svojo domovino. Resničnost se, kot je značilno za južnoameriško književnost oziroma t. i. magični realizem, ves čas prepleta s sanjami in nadnaravnim, sedanjost s preteklostjo, bralec skupaj z avtorico potuje po različnih mestih in deželah, jezik je bogat in poetičen, slikoviti opisi nagovarjajo vse naše čute, zgodba pa v nas poraja vsa mogoča čustva. Delo je v slovenščino mojstrsko prelila Vesna Velkovrh Bukilica.

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tajkun

Pohlep velikih in malih

Izšel je drugi del Demšarjeve trilogije Vodnjaki s pomenljivim naslovom Tajkun. Tako kot v prvem delu z naslovom Cerkev, je tudi tukaj dogajanje umeščeno v izmišljeno pohorsko vasico Vodnjaki in širšo Štajersko. V Demšarjevih kriminalnih romanih običajno zasledimo zametke aktualne slovenske realnosti, kar avtor spretno vplete v samo zgodbo. Tako je tudi v Tajkunu, kjer bogati podjetnik Štefan Matjašič verjame in želi, da se vse podredi njegovi volji. Tudi učiteljica Marjetica, ki primerno oceni neznanje njegove hčere Sare, se znajde v primežu izsiljevanja. Zgodba se zaplete z izginotjem Sare Matjašič, ki se ne vrne iz Ljubljane, kjer je s polsestro snemala TV oddajo na nacionalni televiziji. Oče po svoje rešuje nastalo situacijo in najame zasebnega preiskovalca. Detektivski tim z inšpektorico Ivano v ospredju počasi razpleta kriminalni klopčič. Martin Vrenko je namreč že v pokoju in znotraj kriminalističnega tima pusti veliko odprtih vprašanj. Na Štajerskem se drug za drugim vrstijo umori in nevsiljiva pomoč inšpektorja Vrenka pri razpletanju primera je še kako dobrodošla. Pisatelj ohranja značilen slog pripovedovanja, psihološke opise likov, ki se zlijejo z dejansko situacijo v družbi, v kateri je veliko brezobzirnih ljudi, ki hlepijo po bogastvu in vsemogočnosti. A ni vse v moči, mar ne? Odlična kriminalna zgodba, začinjena z avtorjevim kritičnim pogledom na stanje duha in družbe v kateri živimo.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vsa moja poletja

Roman o ženskah

Vsa moja poletja je najuspešnejše delo japonske pesnice in pisateljice Mieko Kawakami, ki je za svoje delo prejela več nagrad. Roman je razdeljen na dva dela, v prvem delu prvoosebno pripovedovalko, ki živi v majhnem stanovanju v Tokiu, se preživlja z delom v lokalu in sanja o tem, da bi postala pisateljica, obiščeta njena sestra Makiko in nečakinja Midoriko. Makiko in najstniška hči imata že nekaj časa težaven odnos, saj Midoriko z materjo ne govori. Razlog za to izvemo iz dekletovih dnevniških zapisov, ki prekinjajo glavni tok pripovedi, njeni zapisi tako kot zgodbe vseh ženskih likov v romanu pa ponujajo vpogled v sodobno japonsko družbo, ki jo še vedno močno zaznamuje patriarhat. V drugem delu je glavna junakinja deset let starejša, medtem ji je uspelo izdati zbirko kratkih zgodb, ki je doživela precejšen uspeh, zato se zdaj lahko preživlja s pisanjem kolumn in drugih besedil, njena glavna zaposlitev pa je pisanje romana. Sprijaznila se je z dejstvom, da bo ostala samska, intenzivno pa začne razmišljati o tem, da bi imela otroka. Večino časa preživi z iskanjem informacij o možnostih umetne oploditve, tu in tam se srečuje z znankami, v pogovorih z njimi in ob spominih na lastno otroštvo, mater in babico Komi pa se srečuje z različnimi pogledi na umetno oploditev, žensko telo in materinstvo. Vse bolj se začne spraševati, kaj sploh pomeni roditi in imeti otroka, na svoji poti pa je bolj kot z odgovori soočena z dvomi. Moški v romanu ostajajo vseskozi v ozadju, vendar kljub odsotnosti – ali tudi zaradi nje – močno vplivajo na življenje žensk. Gre za izrazito ženski roman, napisan v poetičnem, deloma pogovornem jeziku, ki po eni strani ponuja prikaz japonskega načina življenja, po drugi pa odpira velika vprašanja o samem bistvu človekovega obstoja.

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo